Pretraga

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare

Tekst: Jelena Karakaš

Danas nije lako ostati svoj i autentičan, pre svega kada govorimo o modi, široka dostupnost high street radnji učinila je da se vrlo često uhvatimo istog komada kao i na desetine, ili stotine drugih. Trendovi se vrte i nekad i nehotice potpadnemo pod uticaj popularne kulture. U tome nema ničeg lošeg, ali povremeno se uželimo nekih samo svojih stvari, sitnica koje će imidž učiniti samo našim i uvek prepoznatljivim. Nevidljivi stilski potpis kao sveti gral kome težimo. Srećom, za takve epizode postoji lako rešenje, a to je okretanje malim lokalnim kreatorima i proizvođačima, onima koji s namerom prave limitirane kolekcije. A zatim prelaze na svoju sledeću ideju koju razvijaju kroz produkt dizajn. Njihovi stalni kupci rastu sa njima i evoluiraju istražujući gde sve igra sa modom može da ih odvede. U to ime predstavljamo nekoliko sjajnih malih domaćih brendova kod kojih ćete možda pronaći ono što tražite - neki baš vaš komad.

RAINY DUCK

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 1)

Jedno brzinsko pitanje: u čemu nosite vaš laptop? Ja, u platnenom cegeru, što uopšte nije idealna opcija, posebno tokom ovako kišnih aprilskih dana. Zato postoje proizvođači koji unapred rešavaju probleme o kojima ni ne razmišljamo, jedan od njih jeste mladi brend Rainy Duck. Oni su specijalizovani za izradu torbi za laptop od nepromočivih materijala, a sve se ručno izrađuje u Srbiji. Dimenzije su prilagođene laptopovima (imaju i torbu za one od 15 inča), a sadrže i sijaset pregrada za sve što nam može zatrebati kada svoju kancelariju nosimo sa sobom.

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 2)
Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 3)

MAGDALENA K

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 4)
Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 5)

Rad Magdalene Klašnje pratim godinama, u poslednjoj deceniji posmatrala sam njenu metamorfozu iz kostimografa u dizajnerku neobičnih cipela. Dok se nije odvažila da se posveti sopstvenom brendu radila je za njujoršku modnu kuću Daryl K, kao i za dizajnerku šešira Eugeniu Kim. Ta iskustva utkala je u svoje modele, a obuću sa njenim potpisom odlikuje upotreba boja, kao i često flertovanje sa metalik finišom. Radi se o upečatljivim cipelama koje se ručno izrađuju tradicionalnim metodama. Moj favorit je model Nolita, radi se o paru sandala koje je lako zamisliti u cipelarniku Carrie Bradshaw, a kad bolje razmislim one se uklapaju u stil svakog ko je spreman da svom svetu doda malo boje. Svake sezone one menjaju nijanse, kao i visinu štikle, a naravno sa svakom novom godinom tu su i novi modeli u skladu sa Magdaleninim raspoloženjem i kreativnim impulsom.

ARHUM

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 6)
Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 7)
Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 8)

Arhum je ime kolekcije svedenih modnih komada za ljubitelje minimalizma. Brend je osnovan 2016. godine na inciijativu Anje Radović arhitektkinje koja je poželela da se oproba u različitim sferama dizajna. Prvi proizod koji je izašao iz njene radionice jeste šešir inspirisan Alisom u zemlji čuda, zatim se oprobala u dizajnu kišnih materijala od PVC-a, da bi na kraju priču zaokružila kolekcijom torbi „Lunch“ i „Bucket“ koje se izrađuju i varijantama od kože i skaja, po izboru. Radi se o nepretencioznim modelima koje je lako ukombinovati uz svaki stil, a opet su dovoljno upečatljivi da naprave razliku.

BULIBASHA

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 9)
Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 10)

Okej, kad smo rešili detalje za kišne dane, šta ćemo sa onim super sunčanim? Šta kažete na lagane papučice od prirodnih materijala u kojima će vam koraci postati laki? Upravo su takvi modeli brenda Bulibasha iza kojih stoji Divna Colić. Ona živi na Baliju, a iz želje da proizvede nešto što neće štetiti planeti povezala se sa lokalnim zanatlijama i upustila se u proizvodnju obuće koja se plete od kokosovog i palminog lišća bez hemikalija i dodatnog obrađivanja, izuzev bojenja lišća biljnim bojama. Osim što se sve izrađuje bez toksina, modeli su vrlo šarmantni i već na prvi pogled asociraju na neke besciljne letnje šetnje plažom.

Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 11)
Otkrivamo vam lokalne brendove koji prave kul aksesoare (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor