Pretraga

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu

Tekst: BURO.

Foto: ImaxTree i Instagram

Kada se održava Nedelja mode u Kopenhagenu, čula su nam uvek izoštrena. Kada je u pitanju ova upravo završena, ovo važi duplo. Nakon dugo vremena, na jedno mesto su se slili neki od naših omiljenih brendova, ali i omiljeni insajderi - a sve to upakovano u neodoljivi skandi šarm. Ne treba posebno isticati ni činjenicu da je upravo ova Nedelja mode verovatno i ekološki najosvešćenija od svih, kako po svojoj organizaciji tako i po brendovima koji na njoj učestvuju. 

Nakon što smo pažljivo proučili street style izdanja, sredili smo utiske i sa samih revija, a ovo su trenuci koje ne bi trebalo da propustite.

Tajne lokacije

Najekskluzivnije stvari su često one do kojih se ne može ni doći, zar ne? 

Stine Goya

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 1)
Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 2)
Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 3)

Ove sezone, obožavani brend Stine Goya odlučio se za reviju koja je bila na tajnoj lokaciji i prektično van zvaničnog kalendara. Ipak, oni koji su imali sreće da se na toj reviji nađu imali su priliku da uživaju u varijacijama na temu modela zbog kojih je brend stekao kultni status: svetlucave haljine nisu izostale, baš kao ni karirani džemperi, printovi i odela u boji, a sve uz živo izvođenje poezije danske grupe pesnika Blod, Måne, Søndag.

The Garment

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 4)

Održivi mladi brend iza kojeg stoji influenserka i od nedavno danska modna urednica skandinavskog izdanja magazina Vogue Sophia Roe organizovao je super-ekskluzivnu prezentaciju koja je više podsećala na otvaranje izložbe u galeriji nego na klasičnu reviju. Fotografije koje su dostupne na zvaničnom Instagram nalogu su sve crno-bele i uglavnom prikazuju zvanice, a ne samu odeću - koju možete videti u formi lookbooka.

Over The Top lokacije

Zato što je nekad neophodno izraziti stav glasno i jasno.

Rotate Birger Christensen

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 5)
Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 6)
Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 12)

Rotate je svakako brend koji je postao sinonim za skandi glamur, baš kao i njegove kreativne direktorke Thora Valdimarsdottir i Jeanette Madsenstaged koje su se za sezonu proleće/leto 2022. inspirisale devedesetim i posebno kultnom serijom "Dadilja". Revija je organizovana u hali, a manekenke su izlazile iz ekskluzivnih vintage automobila. Seksi, ekstravagantno i posebno. 

Ganni

Ganni je uvek među najsvetlijim tačkama Nedelje mode u Kopenhagenu, a kao jedni od pionira pokreta održive mode, reviju su organizvali na vrhu CopenHill zgrade koju potpisuje danski arhitekta Bjarke Ingels, i koja je zapravo jedna vrsta "elektrane" koje otpad prerađuje u energiju. Na krovu koji je potpuno ozelenjen, šetali su modeli svih veličina u prepoznatljivoj i obožavanoj odeći sa karnerima, svetlucavim haljinama i komadima od džinsa.

Brend koji je obeležio sezonu: By Malene Birger

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 13)
Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 14)

Ako je jedan brend izdominirao ovom poslednjom Nedeljom mode u Kopenhagenu, onda je to By Malene Birger. Modele poznatog brenda ponele su bar jednom bukvalno sve osobe koje su se pojavile u prvom redu revija. Od Sophie Roe koja ih je promovisala i pored svog sopstvenog brenda (od Skandinavaca stvarno imamo mnogo što šta da naučimo) pa sve do Jenny Walton koja je u njihovom prugastom džemperu vozila bicikl od jedne do druge revije. O tome koliko puta smo videli fotografije iz lookbook-a nećemo ni počinjati, kao ni o tome koliko želimo baš svaki komad koji smo videli, uključujući i xxl torbe.

Nova imena

Skall Studio

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 21)
Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 22)
Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 23)

Sestre Julie i Marie Skall osnovale su brend Skall Studio još 2014, a bile su (malo) ispred globalnog održivog trenda. Naime fokus su od početka stavile na etički proizvedene komade, prirodne materijale, neutralnu paletu i spontanu ženstvenost, a ovaj put su nam pokazale letnje bele haljine od kojih jednostavno ne možemo da odvojimo pogled. 

A. Roege Hove

Donosimo vam sve što treba da znate sa Nedelje mode u Kopenhagenu (фото 24)

Osnovan 2019, ovo je brend koji se već pozicionira kao omiljeni svih onih koji vole pletivo. I to ne bilo kakvo. Komadi sa njihovim potpisom pomeraju granice, pa smo videli modele koji se pertlaju na strateškim mestima, igraju slojevitošću i providnim teksturama i lagano se oslanjaju na retro estetiku devedesetih. Nismo ni znali koliko su nam potrebni. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor