Pretraga

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu

Tekst: Emma Firth


Jakne od fleece tkanine, donji delovi trenerki koje ste kupili pre deset godina, (pre)veliki duksevi sa kapuljačom. Ovo su sve odevni ekvivaleni "hrane za dušu" i nakon godišnjeg sređivanja ormara, poslednji su koje bacamo. Ipak, koliko god bili praktični - i pravi blagoslov za vreme izolacije - nije baš da se visoko kotiraju na Instagramu. To vam je kao da celo veče provedete bindžujući "Dawson's Creek" ali screenshotujete i postavite samo onaj umetnički film koji ste čitavih deset minuta gledali na platfromi MUBI. Ako ćemo da merimo po tome koliko se isplate, ništa im nije ravno. Ipak, u najvećem broju slučajeva ove komade obično odbacujemo kao bezveznu odeću koja nije fensi. Da li znate koji još naširoko zanemareni komad spada u ovu kategoriju? Helanke. 

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 1)
McQueen
Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 2)
Prada

Po definiciji u rečniku, helanke su jednostavno "otporna odeća koja štiti noge" ali tokom godina su zaista preživele milion života (i promena). Nekada su bile neizostavan deo fitnes videa (uskliknimo s ljubavlju uticaju koji je imala Jane Fonda): što drečavije to bolje. Onda, kako je vreme odmicalo, pretvorile su se u komad koji ste bez problema mogli da nosite i van studija za aerobik - kao Madonna početkom osamdesetih, ispod mini suknje (ovaj look se vratio i 2010. godine uz malu izmenu: rub od čipke i baletanke). Rejveri devedesetih si ih nosili u raznim fluorescentnim nijansama i animal printovima koje bi obožavala i Carol Baskin (kada jednom vidite ormar ove catleisure kraljice više ga nikada nećete zaboraviti).

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 3)
Richard Quinn
Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 4)
Richard Quinn

U skorije vreme, helanke su plutale u ambisu sportske odeće. Istina, možda ste poželeli neki par koji ste videli na devojci sa kojom idete na jogu ali vam verovatno nikada ne bi palo na pamet da ih obučete na posao - suviše su casual. Ali. Kancelarija kako smo je nekad doživljavali više ne postoji, prešla je u domen dalekog sećanja. Virus korone je sa sobom doneo i rad od kuće - i to na neodređeno vreme - a naše uniforme za od 9 do 5 su se okrenule naopačke. Sada želimo da nam bude udobno kad god i koliko god je to moguće. Čitaj: izabraćemo helanke pre nego pantalone u 99% slučajeva.

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 5)
Marc Jacobs
Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 6)
Saint Laurent

E sad, ovo ne mora da znači da obavezno treba i da izgledamo manje stilizovano. Helanke mogu da se stilizuju i skroz opušteno i vrlo promišljeno, u njima se možete doterati ili ih nositi kao vrh luksuzne garderobe za izležavanje. Kako ćete izgledati zaista zavisi samo od stajlinga. Leandra Medine, osnivačica platforme Man Repeller nudi nam obilje inspiracije. Bilo da je na sebe stavila obične crne helanke u kombinaciji sa čarapama, Khaite kardiganom preko rolke od kašmira ili je obukla Chanel helanke ukrašene svetlucavim duplim C loogom i uparila ih sa blejzerom i stiletto štiklama, obe opcije su šik i prefinjena varijanta koju možete nositi i kod kuće. Obratite pažnju na njen hashtag:   #goingnowherebutfuckitimgettingdressed. Naravno, sve što obučete ispod struka neće imati nikakvog uticaja na to kako izgledate na Zoom video pozivima ali osećati se stajliš i udobno je odlična polazna tačka kada razmišljate o tome kako da sebi ulepšate radni dan.

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 7)
Richard Quinn
Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 8)
Balmain

Čak i pre nego što nam se svet okrenuo za 180 stepeni, modni svet je ponovo prigrlio helanke sa velikim entuzijazmom. Od Saint Laurent latex modela za sezonu jesen/zima 2020. pa sve do Wardrobe žerse modela sa zipovima u kombinaciji sa velikim muškim košuljama u stilu Olsen bliznakinja. Mnoge od nas će privući klasični crni modeli koji takođe mogu biti vrhunski šik. Helanke su realno najudobniji komad odeće, odmah posle donjeg dela trenerke, a odlično se kombinuju sa oversized blejzerom i niskim štiklama koji helankama daju idealnu dozu kontrasta. 

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 9)
McQueen
Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 10)
Prada

“Poslednjih sezona definitivno vidimo pomak ka sportskoj garderobi koja se inkorporira u svakodnevno oblačenje", izjavljuje Heather Gramston, direktorka Womenswear Buying sektora za Browns Fashion. “Helanke i uske pantalone posebno su u fokusu sada kada smo u fazi samoizolacije u kojoj i ja lično najviše želim da mi bude udobno - ko ne želi? Takođe je porasla potražnja helanki kao komada koji ljudi uklapaju u svoju svakodnevnu garderobu, ne samo za sport ili casual kombinacije. Noviji modeli helanki prave se tako da se dobro kombinuju sa odelima i celom tom "upeglanom" estetikom."

Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 11)
Saint Laurent
Helanke su vladale pistama i pravo je vreme da im date šansu (фото 12)
Balmain

"Najbitniji modeli su nam, bez dileme, Versace i njihov jungle print sa nezaboravne revije prošle sezone, zatim plišani model sa cvetnim dezenom ruže sa potpisom Richard Quinn i već ikonični Marine Serrepar sa printom meseca. Kupci jako vole i verzije koje nudi Spanx, a koje svakako najbolje stoje", dodaje Gramstonova.

Okretanje onome što čini da nam bude udobno i pojednostavljivanje života nam je danas važnije nego ikad. Ovo se odnosi i na što manje komplikovanu dnevnu uniformu. Tkanina koja nas pokriva od struka do članka, a da ne moramo da se bakćemo sa džepovima, zipovima i pojasevima koji se usecaju? Govorimo jedno glasno da!

Ovaj članak se prvo pojavio na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar