Pretraga

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu

Tekst: BURO.

 

Često se održivoj modi zamera dizajn, odnosno nedostatak istog, era brendova koji koriste reciklirane materijale kako bi izradili modele van trendova (a nekada i smisla) je davno prošla. Nova generacija brendova i dizajnera krči svoj put dajući potrošačima garderobu i detalje na kakve su navikli, ali u održivoj varijanti. Glasno navijamo i zato vam danas skrećemo pažnju na dobre inicijative koje se trenutno dešavaju u modnom svetu. Potrudite se da i vi postanete deo ovih promena.

 

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 1)

Upcycling

 

Brend Bottletop izrađuje kul torbe od poklopaca sa limenki! Sve se izrađuje u Brazilu, a zanatlije koje prave torbe sa njihovim potpisom zarađuju 45% više od zabeleženog proseka u toj industriji. Takođe oni izrađuju #togetherBand narukvice koje se ručno prave u Nepalu od recikliranog otpada iz okeana (kupljena narukvica označava da je izvađeno kilogram otpada iz okeana). Prave se u 17 boja, a svaka označava po jedan cilj UN održivog razvoja.

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 2)

Nazdravimo zelenoj modi

 

Pluta je ekološki materijal koji je obnovljiv i biorazgradiv, dobija se iz kore hrasta plutnjaka, a da bi se dobila sirovina za preradu nije potrebno izeći drvo već se drvo svakih 9 do 12 godina obrezuje kora (hrast plutnjak može da dosegne starost između 170 i 250 godina). Pored toga pluta se i odlično ponaša, vodootporna je i laka. Veganski brend luksuznih cipela Sidney Brown koristi plutu u izradi đonova svojih cipela, a mi se pitamo zašto više kompanija ne krene stopama od plute?

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 7)

Eko sudija

 

Ako ste zbunjeni stanjem u modi i ne stižete da ispratite ko trenutno od brendova kako igra pod a) ne brinite se, stvari se menjaju brzo i nekada nije lako ispratiti sve vesti, pod b) u snalaženju vam može pomoći aplikacija Good on You. Ova aplikacija će vam pokazati brendove (pa i same komade odeće) i detaljno objasniti da li rade etički i da li je u pitanju nešto iz kategorije održiva moda. Skinite aplikaciju već sada (App store ili Google Play).

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 8)

 

Voćna salata

 

Da li biste nosili odeću od ananasa, ili narandže? Pre nego što odgovorite, moramo vam reći da možda već nostite! Vlakna koja se dobijaju od otpada ovih voćki posle ceđenja sve više ulaze u upotrebu pri proizvodnji odeće, od velikih proizvođača tom praksom mogu se pohvaliti H&M (koristili su ove materijale pri proizvodnji linije H&M Conscious Exclusive) i Salvatore Ferragamo. Nadamo se da je to samo početak!

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 9)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 10)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 11)

Moda koja vraća osmeh

 

Asos od 2010. godine gaji saradnju sa kenijskom fabrikom odeće Soko, kroz stvaranje kolekcije Made in Kenya by Asos radnicima se obezbeđuje dodatna edukacija, kao i zdrastveno osiguranje. Tokom decenije saradnje obezbeđeno je 50 novih radnih mesta u kenijskom gradu Rukinga.

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 12)

 

90%

 

Kompanija 90% je ozbiljno drugačija! Oni, kako samo ime kaže, doniraju 90% od zarade, dok vlasnici kompanije zadržavaju samo 10% profita. A gde idu donacije? Po 5% dobijaju radnici koji šiju odeću i oni koji vode posao, dok 80% ide direktno u humanitarne svrhe. Matematika od koju bi i mnogo veći brendovi mogli da nauče.

 

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 13)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 14)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 15)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 16)

 

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 17)

Made in Italy

 

Čuvena italijanska veština izrade nije do sada baš povezivana sa održivom modom, ali i tu se stvari menjaju. Yatay je brend patika koji upravo spaja besprekornu izradu za tehnologijom koja odlikuje zelenu modu. Plus, kompanija se obavezala da za svaki prodati par patika u saradnji sa organizacijom One Tree Planted zasadi drvo. Ideja o novim patikama sada zvuči nekako bolje, zar ne?

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 18)

 

Zarin novi život

 

Ove komade verovatno i sami imate u svojim garderoberima, proverite etikete i ako na njima piše Join Life radi se o delu Zara kolekcije koja se izrađuje od održivih materijala, kao što su organski pamuk, reciklirana vlakna i Tencel (napredno vlakno koje se proizvodi od biološki razgradivog materijala, a pravi se od prirodne celuloze). Najbolje od svega? Razlika u ceni i dizajnu praktično i ne postoji. Pažljivije zagledajte etikete kad birate novu odeću u Zari.

Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 19)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 20)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 21)
Održivi modni komadi koji izgledaju jednako dobro koliko su i dobri po planetu (фото 22)

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor