Pretraga

Retromanija: Rolšue su nam se vratile!

Retromanija: Rolšue su nam se vratile!

Tekst: Jelena Karakaš

Vrlo su velike šanse da ste pre nekoliko nedelja naleteli na snimak na kome Oumi Janta slatko igra na rolšuama u žutom retro kompletiću. Ovaj snimak odgledalo je preko dva miliona korisnika Instagrama i ostali su oduševljeni estetikom koja budi nostalgiju. Odmah smo se setili svog detinjstva i nespretnih pokušaja na rolšuama koje su ubrzo zamenili roleri, a i oni su brzo parkirani u orman.

Sada više nema sumnje, rolšue su postale jednako kul kao i pre nekoliko decenija. Pandemija je dodatno pospešila ovaj trend budući da smo morali da smislimo što više načina da se samostalno zabavimo u blizini kuće. Ovaj retro trend neočekivano je ekspolodirao na platformi TikTok gde hashtag #rollerskating broji preko dve i po milijarde prikaza. Nogu je povukla glumica Ana Coto koja je začarala generaciju Z rolšuama koje nismo videli decenijama, a posle nje mnoge popularne devojke su se oprobale u vožnji na lokalnom igralištu i ludilo je počelo.

Snimci koreografija na rolšuama su pratiocima omogućavali da se udalje od monotonije svakodnevnice. Čak je zabeležen i porast ekipa koje se nalaze kako bi snimali popularne TikTok koreografije ali ovog puta na četiri točka. Ti snimci su oni iz kategorije “feel good” pa ne čudi da vrlo brzo postižu veliki broj pregleda. Brend Moxi Skates je morao da zaposli još osoblja kako bi postigli da odgovore na povećanu potražnju, a trenutno obećavaju rok isporuke između 10 i 14 nedelja od trenutka poručivanja što je dokaz da je i TikTok postao ozbiljan marketinški alat koji trendove može lansirati do novih visina, jedino što je u tom smislu i dalje neprevidljiv i za sada je teško je shvatiti kakva će biti sledeća hype epizoda.

Pored đuskanja, svim novim snimcima zajednička je estetika koja potiče sa kalifornijskih plaža sedamdesetih godina. Radi se o udobnoj odeći, koja je dovoljno upadljiva da se istaknu među ostalim klincima na društvenim mrežama. Reference uključuju kombinaciju plaže, sporta i disko uticaja, a ključni komad je maleni šorts kakav se tokom sedamdesetih koristio na časovima fizičkog vaspitanja. Tu je još i džins šorts, razni kombinezoni, biciklističke, bikini topovi, cirkoni i rese, kao i rebraste sportske čarape sa crtama koje vire iznad šarenih rolšua. Dodajte još malu torbicu oko struka i skranči gumicu za kosu za kompletan nostalgija paket. DIY kultura je takođe veliki deo ovog pokreta, postoji gomila naloga na Instagramu i TikToku koji objašnjavaju kako obične patike pretvoriti u rolšue, kao i oni koji nude posebne ručno izrađene ukrase za rolšule. I šta kažete da li ste spremni da se oprobate u jednoj ludoj vožnji?


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor