Svetli i emotivni portreti Lize Petrove i magični realizam Ekaterine Kušnareve u Gradskoj galeriji

    23.09.2024.
    RECOMMENDED

    U ponedeljak, 30. septembra u 20 časova, u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba Pozivnica Lize Petrove i Ekaterine Kušnareve.

    Serija radova Ekaterine Kušnareve, stvorena u maniru magičnog realizma, podseća na filmske negative i pozitive, a predstavlja mešavinu stvarnih događaja i onih koji su trebali ili mogli da se dogode u našim životima.
    Umetnica vas poziva da razmislite s kim ste u ovom trenutku, kojim zajedničkim putem ste suđeni da zajedno krenete, koji događaji će biti zabeleženi u sećanju poput fotografija, a koji će ostati kao negativi, nikada ostvareni.

    gradskoj galeriji kate
    Kate

    Svetli i emotivni portreti Lize Petrove koji će biti izloženi u Gradskoj galeriji izazivaju tihi dijalog pogleda sa posmatračem. Njene studije u promenljivom raspoloženju pozivaju vas da se zapitate: Kako vi bojite prostor oko sebe? Raznovrsnost tehnika i medija u Lizinim radovima dodaje intonaciju i angažuje ceo prostor slike u dijalogu s posmatračem.

    Glavni aspekti ove izložbe za nas su prisutnost u trenutku i kontakt između umetnosti i posmatrača. Važno nam je da ovaj dijalog bude potpun i obostran, pa pozivamo posetioce da učestvuju u njemu, postajući i koautori i deo same postavke.

    Liza 1
    Liza

    Umetnica koja izlaže u Gradskoj galeriji je i Ekaterina Kušnareva, savremena umetnica, ilustratorka, pedagoškinja. Za nju je umetnost način istraživanja sebe i komiuniciranja sa spoljnim svetom.

    Ekaterina je diplomirala na Sankt-Peterburškoj Repin akademiji lepih umetnosti i na Savremenoj školi umetnosti u Moskvi, što joj je pomoglo da bogatije izrazi svoje ideje i pronađe nove tehnike za svoj rad.

    Liza 2 1
    Liza

    Liza Petrova je rođena 1993. godine u Moskvi. Po profesiji arhitektica i urbanistkinja, odlučila je da promeni polje rada 2019. godine i postane umetnica. Liza trenutno živi u Srbiji, nakon što je provela godinu dana u Jermeniji, gde se preselila ubrzo nakon odlaska iz Rusije u prvim danima rata u Ukrajini. Time se pridružila novom talasu ruske emigracije, još jednom potvrđujući kružnu prirodu ljudske istorije. Za Lizu je umetnost pre svega veza između vremena, gde se svako razdoblje odražava u umetnosti koju stvara, kao u ogledalu. Ona vidi svoju ulogu umetnice kao hroničarke vremena i na toj poziciji temelji svoj rad.

    objava Liza Petrova i Ekaterina Kushnareva
    Liza i Kate

    Detalji o izložbi u Gradskoj galeriji:

    – Datum otvaranja: Ponedeljak, 30. septembar u 20h

    – Radno vreme izložbe: Do 12. oktobra, svakodnevno od 16 do 21h

    – Mesto: Gradska Galerija / KC Grad, Braće Krsmanovića 4, Beograd

    Fotografije: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: