Današnje popodne izdvojite za otvaranje 58. Oktobarskog salona!

    23.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/oktcover.jpg

    Kako je prošla godina donela pomeranje svih kulturnih i umetničkih događaja, drugačija sudbina nije zatekla ni Oktobarski salon. „Sanjari“ su od prošle godine odloženi za ovu, jun je zamenio oktobar i danas će konačno u 19h u parku ispred Muzeja Jugoslavije takozvano Beogradsko bijenale da zvanično otvori svoja vrata za posetioce. Pored dela izložbe koja je posvećena skulpturama u javnom prostoru, biti izvedeni performansi dvojice umetnika, Davidea Balule i Maksa Hupera Šnajdera.

    Oktobarski salon je reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je cilj predstavljanje najznačajnijih novih ostvarenja domaćih i inostranih autora iz ove oblasti. Osnovna namera izložbe leži u preispitivanju prirode realnog i prostora umetnosti, koji ako zamislimo kao slobodan može da dovede u pitanje realan svet. Ona predstavlja snove kao vrhunac ljudskog nedokučivog i kao neodvojivi deo shvatanja složenosti sveta koji nas okružuje.

    U danas u 12h otvara se program 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala, koje će se nakon nekoliko odlaganja održati u izmenjenom terminu, od 25. juna do 22. avgusta. Kustosi su Ilarija Marota i Andrea Bačin a izložba se održava u nekoliko institucija i na nekoliko lokacija u gradu.

    Izložba će uključiti preko 140 umetničkih radova, oko 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru. Lista izložbenih prostora je duga: Muzej grada Beograda, Kulturni centar Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, park Muzeja Jugoslavije i brojne druge javne lokacije u gradu.

    Svi izložbeni prostori biće otvoreni za publiku od subote u 13h, a ulaz i programi tokom vikenda otvaranja biće besplatni. Na linku koji vam ostavljamo možete pogledati ceo spisak umetnika i umetnica, lokacija i upoznati se sa konceptom izložbe. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: