Evo zašto nam se nova serija “Katla” automatski popela na vrh liste za pogledati

    07.07.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/katlacover.jpg

    Prošla godina je definitivno bila godina ultimativnog bindžovanja. Gledali smo… Pa sve – od tinejdž drama koje su u datom momentu bile sjajan način da se jednostavno zabavimo i skrenemo misli (priznaćete, bilo je razloga za to), neizostavnih romansi, “limunada” koje služe isključivo za trošenje vremena koje smo posle dugog perioda najzad imali čak i na pretek, pa sve do priča koje su nas ozbiljno uzdrmale.

    Zašto se onda “Katla” izdvaja? Možda smo se zasitili dobro poznate liste radnji i mesta. Ljubavni trouglovi, bitke za prestiž, naizgled savršene porodice koje se, razume se, raspadaju. Njujork, LA ili neki druga jednako poznata, ali možda ipak istrošena lokacija.

    Streaming platforme nam ne daju mira, mada je istina da smo savršeni saučesnici, budući da nove serije izlaze u kontinuitetu, a mi im se bespogovorno prepuštamo. Ukoliko nije reč o novoj seriji, uvek su tu nove sezone koje nas drže u šaci, uzimajući u obzir da se uglavnom svaka završava tako pompezno da nam doslovno ne da mira dok je se ponovo ne dočepamo.

    Dakle, zašto “Katla”? Da krenemo od lokacije. Radnja je smeštena u islandskom selu Vík na treperavom vulkanskom terenu. Nakon više od sto godina, događa se erupcija koja je pokrenula mnogo više od užarene lave. Tihi, mirni i jednolični seoski život biva dodatno uzdrman nestankom jedne žene i ujedno pojavljivanjem druge koja gola, prekrivena pepelom luta oko vulkana. Nestanci nastavljaju da se nižu i pothranjuju strah onih koji su nekim čudom i dalje tu. Za dotadašnje uslove života u Víku, ovi događaji predstavljaju apokalipsu.

    Sestra nestale Áse radi sa šefom policije i sama biva uvučena u ovu misteriju, a hladni pejzaži Víka i sivilo, praćeno olujama i grmljavinama, doprinose atmosferi od koje se ježi koža. Kako to obično biva, spoljni događaji na koje nismo računali nateraju nas da se suočimo sa demonima iznutra. U slučaju “Katla”, povezanost između unutrašnjeg i spoljašnjeg je višestruka i direktno utiče na razvijanje toka događaja.

    Da, i ova serija je pod direkcijom Netflixa, ali je reč o evropskoj produkciji. U izvesnoj meri “Katla” podseća na nemački “Dark” budući da se i ovde savršeno dozirana napetost kontinuirano provlači kroz epizode i unosi onu tihu jezu u kosti. Ako tražite nešto ozbiljnije televizijsko štivo, ovo je naša preporuka. Javite nam utiske!

    Saznaj više:
    Povezani članci: