Italijanski umetnik prodao je doslovno ništa za 18 hiljada dolara

    08.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/italijan_cover.jpg

    Saznali smo koliko košta ništa

    Salvatore Garau pomerio je granice umetnosti. Ili toga koliko smo spremni da verujemo da je nešto umetnost? Ako ste se ikad pitali koliko košta ništa, sada imamo odgovor – 18 hiljada dolara. Umetničko delo bez težine i forme nazvano je “Io Sono”, u prevodu “Ja jesam”.

    Kako umetnik kaže, vakum je energetski prostor, pa čak i ako ga ispraznimo i iza njega ne ostane ništa, prema Hajzenbegovom principu neodređenosti, i ništa ima težinu. Prema tome, on ima energiju koja je transformisana u čestice, tj u nas.

    Pored sertifikata autentičnosti koji je ištampao sam umetnik, kupac je dobio instrukcije kako da prikaže novo, nevidljivo umetničko delo; mora biti izloženo u privatnoj kući, u prostoru pet sa pet kvadratnih metara.

    “Kada sam odlučio da izložim svoju skulpturu u prostoru, znao sam da će taj prostor sažeti izvesnu dozu misli u određenom momentu, kreirajući skulpturu koja ima beskonačne forme. Naposletku, mi ne oblikujemo Boga koga nikada nismo videli?” – rekao je umetnik o svom delu.

    Garau se već igrao sa konceptom ničega. Njegovo drugo nevidljivo umetničko delo, Buddha In Contemplazione installation, nalazi se u Milanu i suštinski predstavlja beli kvadrat. Ali, italijanski umetnik poručuje da treba da aktiviramo našu imaginaciju kako bismo mogli da “vidimo” njegova umetnička dela.

    On smatra da je pokrenuo revoluciju svojom vizijom i ne planira da se zaustavi na ovome. Svedočimo pomeranju granica umetnosti na svakodnevnom nivou, ali ne možemo da se na zapitamo – da li je i kada u redu ostati u okviru istih? I da li svaka revolucija ima smisao? 

    Saznaj više:
    Povezani članci: