Pretraga

Italijanski umetnik prodao je doslovno ništa za 18 hiljada dolara

Italijanski umetnik prodao je doslovno ništa za 18 hiljada dolara

Saznali smo koliko košta ništa

Tekst: BURO.

Salvatore Garau pomerio je granice umetnosti. Ili toga koliko smo spremni da verujemo da je nešto umetnost? Ako ste se ikad pitali koliko košta ništa, sada imamo odgovor - 18 hiljada dolara. Umetničko delo bez težine i forme nazvano je “Io Sono”, u prevodu “Ja jesam”.

Kako umetnik kaže, vakum je energetski prostor, pa čak i ako ga ispraznimo i iza njega ne ostane ništa, prema Hajzenbegovom principu neodređenosti, i ništa ima težinu. Prema tome, on ima energiju koja je transformisana u čestice, tj u nas.

Pored sertifikata autentičnosti koji je ištampao sam umetnik, kupac je dobio instrukcije kako da prikaže novo, nevidljivo umetničko delo; mora biti izloženo u privatnoj kući, u prostoru pet sa pet kvadratnih metara.

“Kada sam odlučio da izložim svoju skulpturu u prostoru, znao sam da će taj prostor sažeti izvesnu dozu misli u određenom momentu, kreirajući skulpturu koja ima beskonačne forme. Naposletku, mi ne oblikujemo Boga koga nikada nismo videli?” - rekao je umetnik o svom delu.

Garau se već igrao sa konceptom ničega. Njegovo drugo nevidljivo umetničko delo, Buddha In Contemplazione installation, nalazi se u Milanu i suštinski predstavlja beli kvadrat. Ali, italijanski umetnik poručuje da treba da aktiviramo našu imaginaciju kako bismo mogli da “vidimo” njegova umetnička dela.

On smatra da je pokrenuo revoluciju svojom vizijom i ne planira da se zaustavi na ovome. Svedočimo pomeranju granica umetnosti na svakodnevnom nivou, ali ne možemo da se na zapitamo - da li je i kada u redu ostati u okviru istih? I da li svaka revolucija ima smisao? 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor