Pretraga

Izložba Under Your Gaze preispituje pozicije muške i ženske perspektive

Izložba Under Your Gaze preispituje pozicije muške i ženske perspektive

Tekst: BURO.

Večeras se u Umetničkom prostoru U10 održava novi projekat čiji je cilj podrška mladoj savremenoj umetničkoj sceni. U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara i istoričarki umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević. Izložbe koje će predstaviti ova incijativa tokom nekoliko narednih meseci baviće se temama ekologije, feminizma i mladih u Srbiji i regionu.

Prva u nizu izložbi otvara se večeras u umetničkom prostoru U10 i nosi naziv "Under your gaze", i ona preispituje sistem vrednosti u kome muškarac nosi aktivnu ulogu promišljenog posmatrača, dok je žena predmet muške požude. U izložbi učestvuju neki od najaktuelnijih savremenih stvaraoca: Alma Gačanin, Anastasija Pavić, Đurđina Samardžić, Maja Halilović, Bojana Branković, Kemil Bekteši i Maja Simišić, a na samom otvaranju biće predstavljena tri performansa 

Koliko god žena bila snažna, nezavisna, gruba, nežna, osećajna, ona služi isključivo kao stavka koja će pokrenuti muškarca da nešto shvati o sebi.

Šta pokreće nju?

Iako je termin male gaze-a, na kome je osnovna ideja izbložbe bazirana, prvobitno bio vezan za film, u savremenom dobu postaje sve prisutniji u javnom diskursu i feminističkoj teoriji.

Komodifikacija ženske seksualnosti nije nova pojava, od naših praistorijskih predaka do porno zvezda, žensko telo je uvek služilo muškom pogledu.

Ona postoji samo kao nosilac materice koju treba ispuniti.

U savremenom internet svetu sve su prisutniji trendovi poput onog, većini korisnika te mreže verovatno poznatog, tik tok trenda sa parolom “How I stopped dressing for the male gaze”. Koncept muškog pogleda probio je sve barijere i ušao u mejnstrim, ali šta on predstavlja? I da li uopšte postoji način da ga se klonimo?

Margaret Atvud je u jednom intervjuu rekla „Muškarci me često pitaju zašto su ženski likovi u mojim romanima toliko paranoični. Ja to ne bih nazvala paranojom, već prepoznavanjem svog položaja u svetu.”

Tu se javlja problem kojim se bavi ova izložba, problem izloženosti tuđem pogledu u svakom momentu. Kako se na nas odražava seksualizacija ženskog tela, bez obzira na kontekst u kojem se ono nalazi?

Kakva je slika žene, majke, prostitutke i kako i kada se ona pretvara u kastrativnu demonizovanu feministkinju koja želi da ubije muškarca i tako propagira blud i uništi tradicionalne porodične vrednosti? Koja je razlika između pogleda divljenja i predatorskog pogleda? Da li je uopšte ima, i da li je ona važna kada ste VI posmatrani?

Postoji zadovoljstvo sa obe strane pogleda. Ali kada je pogled sistematizovan, da li smeš da u njemu ne uživaš?

Postavite sebi ovo i još neka važna pitanja ispred izloženih radova u U10. Izložba će trajati do 28. jula.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor