Margaret Atwood na ovogodišnjem izdanju festivala Krokodil

    23.05.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/krokodilcover.jpg

    Došao je i taj deo godine! Objavljen je program za naš omiljeni regionalni književni festival i na njemu neka velika imena! Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom „Godina magijskog mišljenja“ održaće se u Beogradu od 17. do 19. juna na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a učestvovaće jedna od najvećih svetskih autorki – Margaret Atvud, koja će se u program uključiti online. Sam naziv festivala je direktan omaž nedavno preminuloj američkoj autorki i esejistkinji Joan Didion. 

    „Suočeni s poražavajućom vladavinom stabilokrata i identitetlija iza kojih se nad nama nadnosi ogroman plimni talas retrogradne desnice i autohtonog ur-fašizma koji doslovno izvire iz tla svuda oko nas, mi se suočavamo s fatalističkim pomislima da su neke pojave ovde kod nas tako duboko utemeljene da je njihova korenita promena stvar istrajnog višedecenijskog a verovatno i viševekovnog rada s krajnje neizvesnim ishodom. Koji, da stvar bude samo još crnja, nije pošteno ni započet a kad će – ne znamo. Sve češće stoga pomišljamo kako bi najlakše a možda i najpametnije bilo dići ruke od svega ili jednostavno podići pogled prema nebu i nadati se najboljem. Misliti magijski, dakle“, napisao je u najavi Festivala njegov programski direktor, pisac Vladimir Arsenijević. 

    Kao što smo već navikli prethodnih godina, moći ćemo da prisustvujemo različitim čitanjima, razgovorima, sofa intervjuima, muzičkim natupima, performansima, susretima s novinarima i publikom, potpisivanjima knjiga, debatama itd. 

    – S ponosom najavljujemo učešće jedne od najvećih živih svetskih autorki Margaret Atvud, koja će nam se pridružiti na polučasovnom razgovoru sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić ali i čitanjem online iz svog doma u Kanadi. Najavljujemo s ponosom i uživo učešće argentinskog književnog čuda Arijane Harviks, čiji je ubojiti roman „Crkni ljubavi“ u mahu osvojio naše čitateljke i čitaoce – poručuju iz Krokodila.

    Uz Margaret, na čuvenoj sofi ili putem velikog ekrana ovog festivala govoriće  zvučna regionalna imena kao što su Tena Štivčić, Boris Dežulović,  Jasminka Petrović, Svetlana Slapšak i mnogi drugi. 

    Festival će se posle Beograda održati i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom „Na margini“ u sklopu programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture Novi Sad.

    Obezbedite svoje karte na vreme i vidimo se na Književnom Regionalnom Okupljanju Koje Otklanja Dosadu I Letargiju!  

    Saznaj više:
    Povezani članci: