Pretraga

Nova galerija u gradu: Monolog, mesto gde se spajaju Beograd i Berlin

Nova galerija u gradu: Monolog, mesto gde se spajaju Beograd i Berlin

Tekst: BURO.

Danas je u Cetinjskoj 15 u Beogradu, zajedničkom izložbom umetnica Jelene Micić iz Srbije i Vere Klimentjeve iz Rusije pod nazivom “Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" otvorena nova galerija savremene umetnosti u Beogradu - Galerija Monolog, prostor koji će predstavljati sponu između umetnika, kreativaca i stvaralaca Beograda i Berlina. Ova galerija je sastavni deo Museum of Now (MON) iz Berlina i sebe definiše kao svojevrsnu “crnu kutiju”, mapirajući kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako predviđajući i buduće trendove. Smeštena u epicentru beogradske alternativne scene – bivšoj Bajlonijevoj pivari u Cetinjskoj ulici – galerija će otvoriti otvoriti prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta, a biće i kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now (MON) i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative. Kustosi izložbe “Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" su Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler – direktori Museum of Now (MON) i osnivači galerije Monolog – i Marko Lađušić, slikar, vajar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nova galerija u gradu: Monolog, mesto gde se spajaju Beograd i Berlin (фото 1)

"Možete očekivati galerijski program koji čine savremeni umetnici iz Srbije i sa nemačkog govornog područja. Izložbeni koncept će se oslanjati na refleksiju savremene umetnosti i poetike berlinske i beogradske scene, i na svojevrsnu interakciju i integraciju koja će se odvijati u zajedničkim postavkama i gostovanjima umetnika", kaže Denis Leo Hegić, kustos i osnivač Museum of Now (MON) Berlin.

Nova galerija u gradu: Monolog, mesto gde se spajaju Beograd i Berlin (фото 2)
Nova galerija u gradu: Monolog, mesto gde se spajaju Beograd i Berlin (фото 3)

Prva po redu izložba u galeriji Monolog reflektuje ono što je SADA, istražujući dezorijentaciju u globalizovanom i virtuelnom svetu, pitanja vrednovanja fizičkog rada, transformaciju istorijskih stereotipa, ali i čežnju za redukcijom i minimalizmom u svetu preopterećenom kvantitetom informacija. Materijal kao takav, aspekt vrednosti i vrednovanja u vremenima inflacije, oskudice resursa i istraživanja rada - glavni su fokusi na koje se izložba oslanja.

Nova galerija u gradu: Monolog, mesto gde se spajaju Beograd i Berlin (фото 4)
Nova galerija u gradu: Monolog, mesto gde se spajaju Beograd i Berlin (фото 5)

Na pitanje šta je to što spaja Beograd i Berlin osim prvog slova B u imenu, Denis nam je rekao da su to mesta neizvesnosti - "mesta gde obitavaju muze i inspirišu neočekivane interakcije i nova, nekonformistička dela". Jedva čekamo da se u ovo i lično uverimo!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor