Španija uvodi tri slobodna dana ukoliko imate jake menstrualne bolove

    13.05.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/spanija_cover.jpg

    Da, da, svi imamo „one dane“ za koje bismo voleli da postoji magični štapić i da možemo da ih izbrišemo iz kalendara. Pogotovo ako jednom mesčno uz krvarenje prolazite i kroz torturu jakih bolova i velikih promena u raspoloženju. Menstruacija definitivno utiče na naše svakodnevne aktivnosti, iako se društvo i pop kultura uglavnom prave da ona ne postoji. Ili čak se žene koje su u ciklusu, zbog toga kažnjavaju. Bar polovinu globalne radne snage čine žene, pa ipak, radna mesta, po pravilu, nisu prilagođena obavljanju menstrualne higijene. Čuvene su priče o otkazima, crvenim trakama ili sakrivanju tampona u rukav košulje kako se ne bi videlo zašto idemo u toalet. 

    Kompanija Nike je na primer, prva međunarodna kompanija koja je pre više od jedne decenije omogućila zaposlenim ženama plaćeno menstrualno odsustvo. Međutim, nije na kompanijama da pojedinčano brinu o tome, već bi zdravstveno pitanje žena trebalo da bude nešto o čemu se brine na nivou države i institucija. Japan je prva zemlja koja je u okviru Zakona o radu uredila instituciju menstrualnog odsustva, još 1947. godine, kada je svim ženama i devojkama koje imaju bolne menstruacije omogućila seirikyuuka, „psihološko odssustvo“. Posle Japana usledila je Južna Koreja (2001), Indonezija (2003), Tajvan (2014), Zambija (2015), kao i neki delovi Kine (provincije Anhuj, Šensi i Hebej).

    Juče nas je obradovala još jedna vest i učinila da poželimo da se odselimo u Španiju, ali ne zbog mora, već ovog puta zbog novog zakona o slobodnim danima tokom menstruacije koji je najavaljen. Naime Španija planira da uvede bolovanje za žene koje pate od jakih menstrualnih bolova, navode mediji. Nacrt zakona kaže da žene mogu da imaju tri dana odsustva mesečno – u nekim okolnostima produženo na pet.

    No, političari su upozorili da se na nacrtu – koji je procurio u španske medije – još uvek radi. Ako bude usvojen, to bi bio prvi takav zakon u Evropi. Samo nekoliko zemalja širom sveta ima slične zakone. Špansko zakonodavstvo deo je mnogo šire reforme reproduktivnog zdravlja koja će uključivati izmene zakona o abortusu u zemlji.

    Mediji koji su videli delove zakona izveštavaju da bi on trebalo da bude predstavljen kabinetu početkom sledeće nedelje.

    Ole! Španija!

    Saznaj više:
    Povezani članci: