Profesori širom Španije nose suknje u znak protesta

    10.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/spanskicover.jpg

    „Odeća nema rod“

    Taman kada pomislimo da smo zajedničkim snagama napavili korak napred u borbi protiv homofobije, desi se nešto ovako, pa imamo osećaj da smo se zapravo vratili nekoliko koraka unazad. Naime, učenik u jednoj španskoj školi izbačen je sa časa i poslat kod psihologa zato što je nosio suknju na času. To je rezultiralo protestom pod sloganom LaRopaNoTieneGenero, u prevodu – Odeća nema rod.

    Dečak Mikel je na svom TikTok profilu objasnio celu situaciju. Rekao je da je jednostavno želeo da obuče suknju tog dana. Pored toga, video je jedan feministički pokret, čija je ideja da muškarci nose suknje u znak podrške ženama i želeo je da učini isto. Bio je svestan da će to biti propraćeno gnusnim komentarima, ali on jednostavno nikada nije mario o mišljenjima drugih.

    Onda je čas matematike prekinut i on je poslat kod psihologa gde su ga pitali da li se izjašnjava kao žena ili trans. Dečak je rekao psihologu da njegov rod jeste muški i da ne razume zašto je nastao problem oko činjenice da je nosio suknju, isto kao i devojčice u njegovom odeljenju.

    Video je postao viralan i doveo do protesta širom Španije. Mnogi dečaci podržali su Mikela kroz ovaj pokret, a 4. novembar proglašen je kao “dan nošenja suknje u školama.” U pojedinim delovima Španije, dečaci i devojčice sprovode mesečne proteste i svakog 4. u mesecu nose suknje. Ni studenti ni učenici ne odustaju od zahteva da niko ne sme biti kažnjen zbog izbora garderobe.

    Jedan od profesora podelio je na svom Twitter nalogu da je takođe trpeo uvrede u srednjoj školi kao rezultat seksualnog opredeljenja, ali da on, za razliku od profesora koji biraju da okreću glavu, želi da podrži svoje učenike. Posebno je želeo da iskaže podršku za dečaka time što je i sam obukao suknju.

    Potom su se i drugi pridružili, pa su tako društvenim mrežama krenule da kruže slike profesora u suknjama. Jedan od njih poručio je da škola treba da drži nastavu u atmosferi poštovanja, raznovrnosti i tolerancije i da svi treba da se oblače onako kako žele. Pitanje je samo – do kada ćemo ponavljati ono za šta smo, očigledno pomalo naivno, mislili da apsolutno više nije upitno?

    Saznaj više:
    Povezani članci: