Raspisan konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2021. godinu


    31.03.2021.
    RECOMMENDED

    Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond „Ilija & Mangelos“ iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2021. godinu.

    Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

    U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od osam nedelja.

    Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2021. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar.

    Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/03/1617182876409373.png

    Propozicije:

    • Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1985. godine

    • Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji

    • Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije

    • Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine

    • Poznavanje engleskog jezika

    Konkurs je otvoren od 21. marta do 10. maja 2021. godine, do 17h, prijave online putem.

    Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku:

    Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

    Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja:

    Žiri u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia – Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork) Žarko Aleksić (umetnik i dobitnik Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2020. godinu) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

    Sve informacije o konkursu na mangelosnagrada.org.rs

    Saznaj više:
    Povezani članci: