Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!

    25.11.2022.
    RECOMMENDED

    Na inicijativu UNFPA (United Nations Population Fund), po uzoru na globalnu bodyright kampanju, a u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, u Srbiji je pokrenuta kampanja pod sloganom „Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!“.

    Najnovije istraživanje u Srbiji pokazalo je da se više od 78 odsto anketiranih mladih devojaka ne oseća bezbedno u digitalnom prostoru, iako provode najmanje tri sata dnevno onlajn. Takođe, više od 74 odsto devojaka je izjavilo da nikada nisu bile deo bilo koje kampanje podizanja svesti o rodno zasnovanom nasilju koje je izazvano tehnologijom, navode UNFPA i Pverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

    Ona je na konferenciji istakla da je, u cilju sprečavanja i sankcionisanja ovakvih vidova rodno zasnovanog nasilja na društvenim mrežama, u pripremi inicijativa koja će biti predstavljena ministarki pravde, a koja će se zalagati za dopunu krivičnog zakonika i prepoznavanje ovog oblika krivičnog dela.

    Virtuelno nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja kršenje ljudskih prava i telesne autonomije. Upravo zbog toga, bodyright kampanjom se apeluje na donosioce odluka i relevantne institucije da poboljšaju mehanizme zaštite i mrežu podrške žrtvama, kao i da digitalno nasilje stave u zakonske okvire, kako bi se prepoznalo kao krivično delo, a samim tim, počinioci dobili odgovarajuće kazne.

    Ovim povodom kreiran je i napravljen je i Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja posredstvom tehnologije. U ovom pojmovniku svaki oblik je opisan, definisan i ilustrovan primerom iz stvarnog života, u cilju njegovog prepoznavanja, ali i ukazivanja na realnu opasnost koju rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije predstavlja po živote svih, a naročito devojčica, devojaka i žena.

    Saznaj više:
    Povezani članci: