Da li znate da možete videti (i kupiti!) garderobu legendarne France Sozzani?

    28.09.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/franca_cover.jpg

    Franca Sozzani, legendarna urednica italijanskog izdanja magazina Vogue na čijem čelu se nalazila od 1988. pa sve do svoje smrti 2016. godine, imala je neverovatan ukus. I hrabrost. Jedna je od retkih za koje zaista sa punim pravom može da se kaže da modu nije pratila već je stvarala. Ili, još bolje, imala je stila. U pravom smislu te reči.

    Potpuno svoja i autentična, razlikovala se od svih drugih urednika kako po sadržaju koji je izlazio pod njenim vođstvom tako i po odeći koju je sama nosila. Danas, deo te odeće možete uživo videti u Milanu – a možete je i kupiti (makar teoretski). Naime, komadi koje je nosila, i garderobe i aksesoara, izloženi su u Fondaciji Sozzani u Via Tazzoli 3, od 15. septembra do 30. oktobra, a poseban deo odvojen je i za prodaju od koje će profit ići u dobrotvorne svrhe Fakultetu za medicinu na Harvardu.

    Francina sestra, Carla Sozzani izjavila je kako je “Francin stil imao dve različite „epohe“: prva je bila minimalistička, svedena i pomalo androgina, prepoznatljiva po mnogim komadima dizajnera Alberto Biani koji gotovo da su joj bili uniforma. Tako je izgledala na prekretnici između devedesetih i početkom dvehiljaditih. Često se pojavljivala u tamnim pantalonama i beloj košulji, sa parom Friulani papuča na nogama. U to vreme nije nosila klasične torbe već one male od šantung svile.“

    “Zatim je sve promenila. Negde oko 2010, što se poklapalo se njenim češćim pojavljivanjem u medijima, počela je da nosi ženstvenije stvari, boje i cvetne dezene. Papuče je zamenila Manolo Blahnik niskim štiklama. Spajala je stare Yves saint Laurent komade, bluze sa mašnama i suknje ispod kolena. Promenila je odeću ali ne is voju ličnost,“ nastavlja Carla. Na crvenom tepihu počela je da se pojavljuje u vibrantnim bojama, predimenzioniranim printovima i upadljivim nakitom. Bila je, kao i uvek, legendarna.

    Saznaj više:
    Povezani članci: