Pretraga

Dan planete Zemlje – pravi povod za početak formiranja eco friendly garderobera

Dan planete Zemlje – pravi povod za početak formiranja eco friendly garderobera

Tekst: BURO.

Prolećne kolekcije koje uveliko mame iz izloga raskošnim bojama i dezenima poseban su izazov za ekološki osvešćene ljubitelje mode. Oni se svog uživanja ne odriču, ali kupuju vrlo selektivno i to nakon što su pažljivo proučili ličnu kartu svakog brenda. Dobra vest za sve eco fashionist-e je da i jedan domaći modni brend po pitanju održivosti može da stane uz rame sa svetskim.

Dan planete Zemlje – pravi povod za početak formiranja eco friendly garderobera (фото 1)

Za IVKO Woman se ne može reći da prati trendove u ovom domenu, jer ih on zapravo sam trasira već 30 godina unazad, još otkad je nastao kao mala porodična manufaktura u Sarajevu. Za tadašnju Trikotažu Ivković održivost je praktično bila jedini način rada i ta istinska posvećenost prirodnim materijalima i načinima obrade ostala je snažno utkana u DNK brenda, dok iz savremenog sveta uzimaju sve što na tom putu može da ih unapredi.

Ovaj brend se odlično uklapa i u slow fashion koncept, koji podrazumeva kupovinu sa akcentom na kvalitetu umesto na kvantitetu i vanvremenskoj lepoti komada u odnosu na prolazne trendove. Razvio se kao odgovor na brzu modu i njene pogubne posledice za planetu. Naime, u poslednjih 15 godina proizvodnja odeće se udvostručila, a prosečno vreme nošenja pojedinačnih predmeta se skratilo za 40 odsto, što je modnu industriju svrstalo među najveće emitere štetnih gasova.

Kako su nastale naše omiljene haljine ili kaputi, ko ih je napravio, sa kojim resursima i u kakvim uslovima – pitanja su koja bismo svi morali češće da postavljamo sebi, a međunarodni Dan planete Zemlje, 22. april je dobar povod za početak formiranja eco friendly garderobera.

Dan planete Zemlje – pravi povod za početak formiranja eco friendly garderobera (фото 2)

Održiva moda je jedini način da odeća bude proizvedena fer prema ljudima i fer prema planeti i zato IVKO Woman stalno radi na otkrivanju novih rešenja kako bi sačuvao prirodu, koja je i večito nadahnuće za njegov kreativni tim. Autentični komadi upečatljivih boja i dezena često su dubok naklon lepoti svega što nas okružuje. To je vidljivo i iz najnovije kolekcije za proleće/ leto 22 koja nas motivima iz biljnog sveta i sa dalekih morskih obala uvlači u bajkoliki svet prirode.

U dugačkom sustainability manifestu brenda IVKO Woman svi aspekti održivosti su obuhvaćeni: od upravljanja otpadom i razvoja novih materijala, preko efikasne upotrebe vode i struje, do fer uslova u tekstilnoj industriji. U proizvodnji najfinijih komada od materijala koji su većinski biorazgradivi, troši se tri puta manje vode nego što je to uobičajeno u modnoj industriji. Kreiranje kolekcija koje se isključivo oslanja na korišćenje energije iz obnovljivih izvora primenjivo je od 2020. godine, a i aktuelna kolekcija za proleće/ leto 22 nije izuzetak. Uvođenje solarnih panela dodatno će unaprediti energetsku efikasnost.

Dan planete Zemlje – pravi povod za početak formiranja eco friendly garderobera (фото 3)

Ako zaživi predlog koji je nedavno iznela Evropska unija - da odevni premeti dobiju neku vrstu pečata održivosti, kao što električni uređaji imaju energetsku klasu, IVKO Woman komadi sigurno bi zavredeli oznaku najvišeg ranga. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji proizvodnje već oblikovanih, pletenih delova odeće, znatno je smanjena količina proizvodnog otpada dok se neupotrebljeni isečci materijala dalje koriste u industriji nameštaja. Čak 85 odsto svih proizvoda je ili od čistog pamuka sa BCI sertifikatom ili od čiste vune, a ostali komadi su satkani od lana, viskoze i drugih prirodnih prediva. Svi ovi materijali su za telo prijatni, a planeti prijaju jer su dugovečni i za razliku od poliestera lako se razgrađuju kada isluže svoj vek.

Dan planete Zemlje – pravi povod za početak formiranja eco friendly garderobera (фото 4)

Više od 10 odsto prediva ima sertifikat GOTS koji definiše kriterijume za kvalifikaciju tekstila kao organskog. Istu oznaku imaju sva biorazgradiva sredstva za pranje i omekšavanje materijala koja se uvoze iz Italije. Zahvaljujući novom postrojenju za preradu vode u fabrici Blaceu, kvalitet vode koja se vraća u prirodu je iznad onog propisanog zakonom – prisustvo hemikalija je svedeno na nulu.

Dan planete Zemlje – pravi povod za početak formiranja eco friendly garderobera (фото 5)

Bazirajući proizvodnju u Srbiji, IVKO Woman podržava domaću industriju i lokalne zajednice, uz poštovanje svih lokalnih i međunarodnih radnih standarda. Kolekcija pletiva proizvodi se u fabrici IVKO Knits u Blaceu, a manji deo konfekcije u pažljivo odabranim domaćim partnerskim kompanijama. Šiju ih vredne ruke domaćih tekstilnih radnika, nadaleko čuvenih po umeću, a dive im se kupci iz celog sveta.

IVKO WOMAN komadi su napravljeni da traju i zato su pravi primer onoga što se smatra za „investment piece“ – odeću u koju se isplati ulagati. To su oni odevni predmeti i dodaci koji istovremeno nose jednostavnost basic krojeva, eleganciju klasika i efektan izgled najnovijih trendi komada i zato ih vredi potražiti u njihovom najboljem izdanju. Ulaganje u održivu odeću je ulaganje u budućnost svih nas.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor