Pretraga

Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu

Our Beat je globalna kampanja brenda Converse, a njen glavni cilj je promovisanje lokalnog zvuka koji će predstavljati njen duh širom planete

Tekst: BURO.

Brend Converse, već dugo godina okuplja ekipu mladih i talentovanih ljudi iz različitih sfera, od umetnosti, dizajna, pa sve do muzike i tu svoju zajednicu naziva All Stars. All Starovi mogu biti svi, od vaše i naše omiljene ilustratorke Javorke Đurić poznatije kao @maple.things , do grafičke dizajnerke i vizuelne umetnice Kristine koja sebe na društvenim mrežama potpisuje kao @fluorescentni_adolescent. Nebo je granica ko se sve može naći u ovoj grupi koja broji na stotine članova širom sveta. Međutim, kada je na red došla globalna kampanja pod imenom Our Beat, Converse je odlučio da pozove svoje predstavnike koji nam dolaze iz sfere muzike, a to su Kene Beri, Buki i Konstrakta, a oni su maestralno odgovorili na svoj zadatak.

Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 1)
Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 2)
Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 3)

Sigurno, ali sigurno nikada niste razmišljali o tome kako jednu državu, naciju i podneblje možete opisati zvukom. Ako niste, izazivamo vas da probate. Ako jeste, molimo vas da nam javite šta ste zamislili.

Ukoliko vam je nezamislivo da uradite to, i apsolutno vam ništa ne pada na pamet, predlažemo vam da poslušate onaj koji su u okviru Our Beat globalne kampanje brenda Converse, osmislili Kene Beri i Buki, i to sve u saradnji sa Konstraktom.

Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 4)
Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 5)

Kene Berija, možda znate pod nadimkom "princ od Pefkohorija", a njegovu muziku ste zasigurno čuli na žurkama kao što je Kišobran i mora da ste ga barem jednom sreli u Cetinjskoj. Pored njega tu je i Buki, član grupe Viking Krew, a za njegove tejpove Indigo tape vol 1 i vol 2 čuo je svako ko prati domaći rep. Što se tiče Konstrakte, muzičarke koja je predstavljala Srbiju u Torinu na Pesmi Evrovizije 2022. složićete se da ona kao predstavnica ove države ume da prepozna koji je njen beat, zar ne? I Converse je mislio isto i tako spojio njih troje u dobitnički tim.

Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 6)
Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 10)

Kakav beat je osmislio ovaj trojac, pitate se? Pa ako bismo morali da ga opišemo u tri reči, to bi bilo upečatljiv, pevljiv i beogradski.

Kada nedeljom ujutro, bilo da se vraćate iz noćnog provoda ili ste uranili da ugrabite najsvežije namirnice za pripremu ručka na pijaci oslušnete vaš grad, šta je ono što čujete? Tramvaje kako jure po šinama, zvona koja dopiru iz obližnje crkve i horsko pevanje koje se svake nedelje ori po portama pravoslavnih hramova. Ova tri motiva su upravo i nadahnula članove All Stars zajednice da naprave beat koji će predstavljati zvuk naše zemlje. Kene Beri, Buki i Konstrakta spojili su šum tramvaja, snažna zvona sa najvećeg pravoslavnog hrama na ovim prostorima i specifično srpsko crkveno pevanje u jednu dvominutnu kompoziciju koju su simbolično nazvali "Pozvoni me".

Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 11)
Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 12)

Zvuk užurbanog tramvaja autentičan je eho koji gotovo neprestano tutnji beogradskim ulicama, pa je s toga bilo logično da će se naći na soundboard-u ovo troje umetnika. Pored toga, prodoran tonalitet koji proizvode crkvena zvona bila su takođe jasan izbor, ali, ostaje pitanje zašto baš versko horsko pevanje?

Možemo se odmah složiti da mnoge zemlje imaju autentično religijsko pojanje poznatije kao gospel, međutim nijedno nije kao ono koje dolazi iz Srbije. Vizantijski duh protkan je u melodiji, a sistem koji se sastoji iz osam tonova i pauza razvio se spontano bez ikakvih ograničavajućih pravila što mu je dalo posebno mesto na muzičkom nebu ovakve vrste muzike. Sve ovo u kombinaciji sa autentičnim maternjim jezikom, kakav je srpski, stvorilo je unikatan zvuk kakav ima hor pravoslavne vere, za koji su naši AllStarovi smatrali da je idealna komponenta beat-a koji dolazi iz Srbije.

Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 13)
Evo kako Srbija zvuči, ako pitate Kene Berija, Bukija i naravno Konstraktu (фото 14)

Verovatno dok čitate ovaj red, ne možete ni da preptpostavite kako miks ova tri elementa zapravo zvuči, ali pre nego što kliknete play, pokušaćemo da vam zvuk pod imenom "Pozvoni me", dočaramo rečima.

Numera koja zvoni je dobila i svoj vizuelni identitet u saradnji sa mladim animatorom @yakovrp, a ceo proces nastajanja ovog novog hita smo snimili za svoje društvene mreže.

Converse beat možete slušati sajtu converse.rs i YouTube kanalu Converse Srbija.

TEKST: Aleksandar Nastasijević

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor