Pretraga

Ceo modni svet je šokiran vešću da je Stella Tennant preminula iznenada u pedesetoj godini

Ceo modni svet je šokiran vešću da je Stella Tennant preminula iznenada u pedesetoj godini

Tekst: BURO.

Danas je odjeknula vest da je legendarna britanska maneknka Stella Tennant preminula u svojoj kući u Škotskoj. Iako je celom svetu bila poznata po svojoj visokoj izduženoj figuri, kratkoj kosi i androginom stavu kao i saradnjama sa Stevenom Maiselom i Lagerfeldom, njena najveća ljubav ipak su bili porodica, skulptura i zaštita životne sredine - stvari koje su je poslednjih godina zaokupljale mnogo više od modne industrije.

Ceo modni svet je šokiran vešću da je Stella Tennant preminula iznenada u pedesetoj godini (фото 1)

Ipak, za sve nas koji smo modu otkrili devedesetih - a verujem i sve one koji se danas voze na svim retro talasima - Stella Tennant bila je jedno od njenih najupečatljivijih lica. Pojavila se sa svojom minđušom u nosu, kratkom crnom kosom koju kao da je ošišala sama i nekonvencionalnim stavom pa je u sekundi postala estetski antipod glamuroznim lepoticama iako se iza njene alternativne grungy fasade krila činjenica da je bila unuka jednog od najistaknutijih britanskih aristokrata.

Ceo modni svet je šokiran vešću da je Stella Tennant preminula iznenada u pedesetoj godini (фото 2)

Otkrio ju je niko drugi do legendarni Steven Meisel 1993. godine - dok je studirala vajarstvo - i odmah se našla na stranicama britanskog izdanja magazina Vogue, a u narednim godinama postala je muza nekih od najvećih dizajnera kao što su Alexander McQueen, Karl Lagerfeld, Nicolas Ghesquière i Riccardo Tisci. Nešto kasnije postala je i zaštitno lice brenda Chanel, a sam Lagerfeld izjavio je kako ga neodoljivo podseća na samu Coco.

Ceo modni svet je šokiran vešću da je Stella Tennant preminula iznenada u pedesetoj godini (фото 3)

Stella Tennant, koja je pre svega nekoliko dana proslavila pedeseti rođendan, modom se poslednjih godina bavila veoma selektivno ali je zato bila aktivan borac za slow fashion i ograničavanje konzumerizma i izjavljivala kako i dan danas nosi neke komade iz devedesetih i kupuje svega nekoliko stvari godišnje. Poslednju naslovnicu magazina Vogue snimila je pre dve godine sa Meiselom, a poslednji put je po pisti šetala na reviji visoke mode za sezonu proleće/leto 2020. brenda Valentino.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor