Nežne sile kosmičke – predstava koju treba da pogledate

    01.10.2024.
    RECOMMENDED

    Premijera plesne predstave za bebe i decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Nežne sile kosmičke, koreografkinje Dalije Aćin Telander, biće odigrana u petak 4. oktobra u 17 sati u Malom pozorištu Duško Radović.

    nezne1

    Foto: Uroš Gajić

    Predstava Nežne sile kosmičke za bebe i decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

    Predstava Nežne sile kosmičke inspirisana je vidljivim i nevidljivim silama koje pokreću makrokosmose i mikrokosmose, silama koje pokreću rituale, kretanjima i tokovima koje pokreću tela, osećanja, susrete, koje stvaraju zajednice. Predstava afirmiše lepotu u osećaju promenljivosti, u smislu koji izmiče, u momentu koji nestaje dok se novi stvara.

    Predstava sadrži citate tradicionalnih plesova Japana, Tibeta i Kine.

    Predstave za bebe, kao i decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koreografkinje Dalije Aćin Telander prepoznatljive su po njenom progresivnom i nesvakidašnjem pristupu savremenoj estetici pozorišta za decu. Formati njenih predstava podrazumevaju slobodno kretanje publike u zajedničkom prostoru, sa izvođačima, kao i produženo trajanje predstava koje omogućava publici da iskustvo predstave usklade prema svojim potrebama. Njene predstave jednako su intrigantne kako za decu, tako i za odrasle, a ujedno naglašavaju važnost zajedničkog iskustva roditelja/staratelja i dece u susretu sa umetnošću.

    nezne

    Foto: Milica Šaletić

    Njen rad se zasniva na primarnosti pokreta u afektivnom, emocionalnom i psihološkom smislu, kao i u komunikacijskom smislu. Celokupan dizajn njenih predstava insistira na važnosti čulne stimulacije, kroz apstraktne forme i ples. Takođe, njen rad bazira se na fenomenološkom pristupu opažanju i pažnji, kao i najnovijim naučnim studijama u oblasti neurologije.

    Dalija se trenutno bavi akademskim istraživačkim radom posvećenom koreografskim praksama za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom na Univerzitetu umetnosti u Stokholmu. (www.dalijaacinthelander.com)

    Imerzivna plesna predstava za bebe uzrasta 6-24 meseca, kao i decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. U predstavi igraju: Ana Ignjatović-Zagorac, Filip Stankovski, Mladen Vuković, Đorđe Živadinović-Grgur.

    Koreografija za predstavu radila je Dalija Aćin Telander, total dizajn (scena, kostim, svetlo) – Dalija Aćin Telander, kompozitor Goran Simonski, video dizajn Filip Mikić, izvršna producentkinja je Sanja Beštić, a asistent produkcije je Tijana Matić.

    U izradi kostima su pomogle: Marija Marjanović, Milana Šarić, Iva Berisavac i Zoe Zagorac

    PRAKTIČNE INFORMACIJE:

    – Izvođenje predstave traje dva/tri sata. U okviru navedene satnice/trajanja možete doći/ći na predstavu kada vama odgovara i takođe odrediti kada želite da odete – ili možete biti sa nama sve vreme.

    – Predstava se odvija u imerzivnom prostoru, u kom se i publika i izvođači nalaze zajedno tokom celog izvođenja. Publika se slobodno može kretati po prostoru.

    – Deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i njihovi pratioci, ne plaćaju ulaznice uz obaveznu najavu dolaska na biletarnicu pozorišta.

    Radno vreme biletarnice:

    Od utorka do nedelje od 10 do 15 časova, ponedeljak je slobodan dan. (kontakt: 011 – 78 58 440, biletarnica@malopozoriste.co.rs)

    Reprize predstave Nežne sile kosmičke, u oktobru:

    05.10. u 17 časova / 06.10. u 12 sati / 12.10. u 17 sati / 13.10. u 12 sati / 20.10. u 12 časova

    Fotografije:

    Saznaj više:
    Povezani članci: