Sezona zelene salate i rotkvica: Kako ih najbolje sačuvati da ostanu sveže?

autor Snežana Paučinac
1 2024 04 24T115653.991

Uronite u svet zdrave ishrane sa Snežanom Paučinac, nutrition & health coachem, koja za BURO.rs daje savete o hrani i priprema naše omiljene recepte na zdraviji, pristupačniji i lakši način.

Dok se opraštamo od sumornih zimskih dana i prihvatamo toplinu i vitalnost proleća, proslavimo obilje sezonskih proizvoda koje priroda tako velikodušno pruža. Uključujući sveže, ukusne sastojke u naše obroke, ne samo da hranimo svoja tela, već se i povezujemo sa ritmom godišnjih doba.

Naša tela su napravljena tako da najoptimalnije funkcionišu u skaldu sa sezonama i sa namirnicmama koje su lokalnog porekla. Delujući na taj način, ne samo da podržavamo telo nego i lokalnu ekonomiju i male proizvođače. Sada je pravo vreme da uradimo baš to – da se probudimo, aktiviramo i isto tako uživamo u blagodetima prolećne sezone.

pijaca slika

Proleće nudi obilje ukusa, boja i hranljivih materija, pozivajući nas da se prepustimo blagodatima prirode dok hranimo svoje telo i dušu. Među prvim glasnicima proleća je predivan zeleniš među kojem su spanać, blitva, rukola, sremuš i kopriva. Prepuno vitamina i minerala, ovo lisnato povrće nudi osvežavajući i hrskavi nalet zelenog ukusa. Bilo da se dodaje u salate ili u čorbe, dinsta sa belim lukom ili koristi za smutije, dodaje hranljivi punč svakom obroku.

povrce sa cegerom

Proleće takođe donosi prve zelene salate, mladi luk i hrskave rotkvice. Rotkvice, svojim bibernim zalogajem, dodaju pikantnu hrskavost salatama i sendvičima, dok se špargla, sa svojim delikatnim ukusom, može savršeno peći u rerni ili kuvati na pari. 

cvekla salata

Za one koji žude za malo uzemljenja, proleće nudi niz korenastog povrća kao što su šargarepa, cvekla i mladi krompir. Na prvi pogled jednostavno, ovo povrće donosi toliko kompleksnih ukusa – pečena šargarepa prelivena medom, salata od cvekle sa kozjim sirom i pistaćima i mladi krompir začinjen svežim ruzmarinom – samo su neki primeri kulinarskih užitaka u kojima treba da se uživa.

Sezonske namirnice najbolje opstaju u njihovom prirodnom habitatu, ali šta kad ih donesemo kući?

frizider 1

Godinama eksperimentišem sa odlaganjem namirnica u želji da što duže traju, ipak neko povrće je najlepše kada se kupuje čečće. Korenasto, kao što su luk, krompir i šaragarepa, može da stoji van frižidera, u ostavi – i do nekoliko meseci a da ostane sveže, dok lisnato povrće mora da se odloži u frižider.

Evo saveta kako da čuvate povrće, kako bi što duže ostalo sveže:

Zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, zelena salata, rukola): držati neoprano do 1 dana bez umotavanja, više od dva dana umotano u pek papir, voštanu krpu, ubrus ili zatvoreno u staklenoj činiji sa poklopcem. Za opranu varijantu – dobro osušite salatu, spanać ili blitvu, pa je umotajte u ubrus i stavite u činiju sa poklopcem ili u fioku ako je imate u frižideru.

Korenasto povrce (luk, krompir, šargarepa, cvekla, koren peršuna): držati u paprinim kesama ili džaku na hladnom, tamnom mestu van frižidera, u špajzu ili ostavi. Ako nemate ostavu, korenasto povrće možete držati i u frižideru – ja ga obično stavim u mrežaste kese ili kartonske kesice, pa odložim u fioku od frižidera.

Kupusnjače (brokoli, karfiol, kupus, prokelj, kelj): ovo povrće ima veoma jaku strukturu, te može ostati sveže u frižideru – otkriveno i do 3 dana, a ako ga odložite u fioku, čak i do 7 dana. Umotavanje ovog povrća u pek papir ili u voštanu krpu, produžiće njegovu svežinu i do 7 dana na polici frižidera.

Drugo povrće (tikvice, krastavac, paradajz, paprika): ovo povrće je samo delikatno na oko, a njegova postojanost u frižideru je odlična, sve dok nije isečeno. Paradajz je preporučljivo držati van frižidera ako želite da osetite najintenzivniji ukus ovog povrća, ali ako ste kao ja i ne volite topao paradajz, sasvim je u redu da ga odložite u frižideru.

Sveže začinsko bilje (bosiljak, peršun, nana, majčina dušica, ruzmarin): dodajte malo vode u staklenu čašu i dodajte sveže začinsko bilje tako da voda pokrije dno stabljike. Ako želite da odložite oprano bilje, dobro ga osušite na ubrusu, a zatim stavite u vodu kao što je prethodno opisano. Sveže začinsko bilje može da se odloži i u staklenu činiju sa poklopcem – i tada najduže traje.

frizider 2
sveze povrce frizider

Naredni meseci nam donose jos više boja kroz sezonske namirnice, a samim tim ću i ja sa vama deliti recepte u kojima ćete zaista uživati. Za dodatnu inspiraciju u vezi sa zdravim životnim stilom i nutricionizmom, posetite @sp_nutrition_and_health.

Fotografije: Privatno vlasništvo