Vodič za seks tokom ciklusa: Zdravlje, higijena i poze

    29.07.2024.
    RECOMMENDED

    Seksualni odnosi tokom menstrualnog ciklusa često su tema koja izaziva mnogo pitanja i različitih stavova, neretko tema koja se izbegava. Baš zbog toga, istražujemo različite aspekte seksa tokom menstruacije, uključujući zdravstvene prednosti, potencijalne rizike i neke od najboljih poza koje mogu pomoći da iskustvo bude ugodno i prijatno za oba partnera.

    Postoje ljudi kojima je period menstrualnog ciklusa kod žene period u kom se odriču odnosa. Ukoliko nemate bolne cikluse ili druge medicinske probleme, ovaj vodič može biti vaša ulaznica za odnose tokom perioda krvarenja koji su potpuno prirodni, normalni, pa čak i poželjni.

    9b32efb96d09e19e42cd53674ef2d375

    Zdravstvene prednosti

    Smanjenje menstrualnih bolova

    Orgazam može pomoći u smanjenju menstrualnih grčeva. Tokom orgazma, materica se kontrahuje, a zatim opušta, što može pomoći u ublažavanju grčeva.

    Poboljšano raspoloženje

    Seks oslobađa endorfine, hormone sreće, koji mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa.

    Skraćenje trajanja menstruacije

    Neke žene prijavljuju da im seksualni odnosi tokom menstruacije pomažu da se ubrza proces i da se skrate trajanje menstrualnog krvarenja.

    Poboljšana intimnost

    Seks tokom menstruacije može pomoći u jačanju emocionalne bliskosti između partnera, jer zahteva visoku razinu poverenja i komunikacije.

    e1c8691be689c0b6e9491289a83a3bae

    Potencijalni rizici

    Infekcije

    Tokom menstruacije, cerviks je malo otvoren, što može povećati rizik od infekcija. Koristite zaštitu kako biste smanjili rizik od polno prenosivih bolesti i bakterijskih infekcija.

    Nelagoda

    Neke žene mogu osećati nelagodu ili bol tokom seksa u toku krvarenja. Važno je komunicirati sa partnerom i prilagoditi aktivnosti kako bi bile prijatne za oba partnera.

    Higijenski izazovi

    Menstrualna krv može stvoriti dodatne higijenske izazove. Preporučuje se korišćenje tamnih peškira ili posebnih podloga kako biste zaštitili posteljinu i olakšali čišćenje, najbolje tkanine koju više ne želite da koristite.

    26bf8d917ad8af9f9489ede24fd2d941

    Najbolje poze

    Misionarska poza

    Ova poza omogućava duboku penetraciju, a partnerka može kontrolisati ugao kako bi smanjila nelagodu. Takođe, misionarska poza minimalizuje krvarenje.

    Žena na vrhu

    Ova poza daje partnerki kontrolu nad dubinom i brzinom penetracije, što može pomoći u izbegavanju bolova. Takođe omogućava lak pristup klitorisu, što može povećati zadovoljstvo.

    Spooning

    Ova poza je veoma udobna i može biti manje intenzivna, što je idealno za dane kada je menstruacija intenzivnija. Partneri leže bočno, jedan iza drugog, što omogućava blisku fizičku povezanost i minimizira pritisak na abdomen.

    „Sa strane“

    Ova poza je slična kašikama, ali partneri su okrenuti jedan prema drugom. Ovo omogućava bliskost i kontakt licem u lice, što može dodatno pojačati intimnost.

    Doggy style

    Iako može biti intenzivnija, ova poza omogućava partnerki da se oslanja na ruke i kolena, što može pomoći u smanjenju pritiska na donji deo stomaka.

    Na ivici kreveta

    Partnerka sedi na ivici kreveta ili stolice dok partner stoji ili kleči ispred nje. Ova poza omogućava lak pristup klitorisu i može biti manje neredna, jer krv gravitacijom ide prema dole.

    Za udoban i siguran seks…

    • Komunikacija: Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate i kakve su vaše granice.
    • Higijena: Držite pri ruci vlažne maramice i peškire za brzo čišćenje.
    • Kondomi: Korišćenje zaštite može pomoći u smanjenju rizika od infekcija.
    • Lubrikanti: Menstrualna krv može delovati kao prirodni lubrikant, ali dodatni lubrikant može poboljšati udobnost ukoliko krvarenje nije jako.
    • Eksperimentisanje: Probajte različite poze kako biste našli one koje su najugodnije za vas i vašeg partnera.

    Seks tokom menstrualnog ciklusa može biti prijatan i intiman način da se povežete sa svojim partnerom. Ključ je u otvorenoj komunikaciji, eksperimentisanju sa različitim pozama i pridržavanju higijenskih mera kako bi iskustvo bilo što ugodnije i sigurnije za oba partnera.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: