Dobili smo dobru komediju na Netflixu po ugledu na svetski književni klasik

    02.08.2024.
    RECOMMENDED

    Dekameron, jedno od najvažnijih dela italijanske pripovedne proze i nezaobilazni klasik svetske književnosti, poslužio je kao inspiracija za novu Netflixovu seriju – The Decameron.

    Iako mnogim učenicima ovaj književni klasik izaziva glavobolje kao obavezna lektira, zbirka novela Giovannija Boccaccia ni nakon sedam vekova ne prestaje da intrigira filmske stvaraoce.

    Screenshot 2024 07 30 143333
    Screenshot 2024 07 30 143311

    Prisetimo se lektire…

    U svom izvornom obliku, Dekameron je zbirka stotinu priča koje pričaju deset mladića i devojaka, bežeći od kuge koja je tada harala Firencom. Ove priče oslikavaju živopisne prikaze srednjovekovnog života, uključujući teme ljubavi, pronicljivosti i ljudskih slabosti. Upravo ta raznovrsnost i univerzalnost tema omogućila je Dekameronu da preživi test vremena i ostane relevantan.

    Ipak, serija The Decameron ne prati verno književni predložak. Radnja je i dalje smeštena u Firencu tokom 1348. godine, gde zatičemo grupu plemića i njihovih sluga koji se povlače na selo, bežeći od crne smrti. No, umesto striktne pridržavanja društvenih normi, situacija se brzo razvija u haotičnu borbu za moć, gde su orgije bogatstva i pića uobičajena pojava. Likovi se, suočeni sa neizvesnošću i smrću, prepuštaju svojim najdubljim željama, razotkrivajući tako kompleksnu mrežu međuljudskih odnosa i društvenih hijerarhija.

    Jedna od glavnih glumica, Jessica Plummer, opisuje seriju kao „rijaliti šou smešten u srednji vek.“ Kako je rekla za Netflix, zamislite to kao „Love Island“ u davnim vremenima – mnoštvo drame, seksa i ludosti.

    Screenshot 2024 07 30 143234

    Ovaj moderni zaokret na klasičnu priču unosi svežinu i humor u poznatu postavku, dok istovremeno istražuje večne teme ljudske prirode i moralnosti. Uz Plummer, u ključnim ulogama pojavljuju se i Tony Hale, poznat po svojim komičnim ulogama.

    „The Decameron“, reči hvale

    Prve recenzije koje su stigle o ovom naslovu pune su reči hvale, okarakterisavši ga kao uspešnu komediju. Međutim, serija The Decameron neće se nužno uvrstiti na spisak najboljih serija godine.

    Iako je zabavna i duhovita, mnogi se slažu da ne pruža dovoljno dubokih trenutaka ili inovativnosti da bi se istakla kao remek-delo.

    Ipak, serija nudi željenu dozu razonode u letnjim mesecima, idealna za one koji traže nešto lagano i zabavno. Plića je to satira koja funkcioniše samo ako uzmete u obzir da joj je osnovna zamisao zabaviti publiku – više od toga ne treba očekivati.

    Za gledaoce koji vole mešavinu istorije, komedije i drame, The Decameron može biti pravo osveženje.

    the decameron

    Očekuje vas osam epizoda ovog neobičnog dating šoua, a da li će The Decameron biti serija kojoj ćete posvetiti pažnju, možete proceniti sami nakon što pogledate prve kadrove u najavnom videu.

    Serija obećava da će vas nasmejati i pružiti zabavu tokom letnjih meseci, bez pretenzija za dubokom promišljenošću, ali sa dovoljno šarma da vas zadrži pred ekranima.

    Foto: IMDb

    Saznaj više:
    Povezani članci: