Ono što se ne vidi u ogledalu: Botoks utiče i na um

    08.08.2024.
    RECOMMENDED

    Kada se odlučite za botoks, verovatno očekujete da izgledate mlađe i odmornije. Međutim, ono o čemu se manje govori su promene koje se ne vide u ogledalu.

    Botulinum toxin, ili botoks, je biološka supstanca koju proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Prirodno se nalazi u biljkama, zemljištu i vodi. Kada se ubrizga u lice, privremeno parališe mišiće, čime smanjuje ili potpuno ujednačava bore i fine linije.

    Osim za kozmetičke procedure, koristi se i za lečenje stanja kao što su hronične migrene i pojačano znojenje.

    f99056388903b630e4cc32646341631f

    Veza između botoksa i anksioznosti

    Lekari i naučnici istražuju uticaj botulinum toxin-a na poremećaje raspoloženja.

    Stručnjaci kažu da, iako injekcije botulinum toxin-a nisu odobrene za lečenje depresije ili anksioznosti, preliminarna istraživanja su obećavajuća. Potrebno je uraditi više kliničkih ispitivanja kako bi se podržala upotreba za ova stanja.

    „Depresija je ozbiljna bolest, a trećina pacijenata sa depresijom ne reaguje na antidepresive“, kaže Mišel Magid, profesorka psihijatrije na Medicinskom fakultetu Dell na Univerzitetu Teksas u Ostinu. „Kada se to dogodi, moramo biti otvoreni za alternative.“

    a7332dc1dfe78b0b930222aad9fbae09

    U studiji objavljenoj u junu 2023. godine u časopisu Toxins, istraživači su otkrili da je 53% muškaraca i žena koji su primili botoks u mišiće između obrva doživelo značajno poboljšanje simptoma depresije.

    Hipoteza povratnih informacija

    Jedna teorija koja može objasniti ove efekte je takozvana „hipoteza povratnih informacija lica“ — ideja da je odnos između unutrašnjih emocionalnih stanja i izraza lica dvosmerna ulica.

    Ako ste tužni, to će se odraziti na vaše lice. Ali ako vaše lice dobije tužan izraz, to će se reflektovati na mozak i evocirati pravi osećaj.

    botoks

    Dakle, ako su mišići uključeni u izražavanje besa ili tuge sprečeni da stvore nesrećan izraz lica, vaš mozak neće primiti signal da se tako osećate.

    Drugi način na koji botoks može uticati na anksioznost je kroz smanjenje fizičkih simptoma koji su povezani sa stresom i napetošću.

    Uloga mišićne i kognitivne memorije

    Mišićna memorija i kognitivno pamćenje igraju ključnu ulogu u emocionalnim iskustvima.

    Vaši mišići lica pamte specifična stanja uma, a um se oslanja na mišiće kako bi pokrenuo emocije.

    Činjenica je da kozmetički zahvati ne samo da utiču na fizički izgled već mogu poboljšati i mentalno zdravlje. Inhibiranje mišića lica može promeniti način na koji percipiramo i doživljavamo emocije.

    Iako preliminarna istraživanja ukazuju na pozitivan uticaj botoksa na mentalno zdravlje, potrebno je više istraživanja kako bi se ova teorija potvrdila do mere u kojoj botoks možemo koristiti i u cilju lečenja depresije.

    b422758ce3a32512d13edf40005edafc

    Naučna zajednica nastavlja da istražuje kako bi se bolje razumela veza između botoksa i emocionalnih stanja, otvarajući vrata za nove pristupe u lečenju anksioznosti i depresije.

    Iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se u potpunosti razumeli mehanizmi i dugoročni efekti, preliminarni rezultati su obećavajući. Možda ne vidite sve promene u ogledalu, ali one svakako mogu biti prisutne ispod površine.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: