Nile Wilson: Šta posle toliko povreda?

    18.08.2024.
    RECOMMENDED

    Britanski gimnastičar rođen je u Lidsu, u januaru 1996. godine, u sportskoj familiji. „Prohodao je“ na razboju. Imao je povrede koje ozbiljno ugrožavaju život. Ali nastavljao je. Iskoristio je internet da svet upozna sa gimnastikom iznutra. Na treninge ovog bazičnog sporta dolazile su mu brojne internet zvezde. Sadržaj neretko pravi zajedno s ocem koji je u vrhunskoj formi.

    dancing ice s nile wilson 788283173.jpg

    Nile Wilson s ocem, foto: Facebook

    Nile Wilson nije tip kome fali energije. Između vođenja svog fitnes brenda Body Bible i proizvodnje viralnih videa za 1,6 miliona pratilaca na Jutjubu (za vašu informaciju: to je mnogo pratilaca), ovaj dobitnik bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2016. godine nekako nalazi vremena da održava telo u idealnoj formi.

    I sve to posle brojnih operacija. Verovatno je jedan od atleta koji se najviše puta vraćao u takmičarski život. Neuništiv. Zato pričamo o njemu, iako se na Olimpijskim igrama u Parizu nije nadmetao, jer je posle Tokija ipak rekao: dosta sa gimnastikkom! Međutim, njegov tadašnji put u Japan bio je nešto retko viđeno.

    Noge moraju da nam budu izrazito snažne radi doskoka. Dočekujemo se sa 2 m visine silom pet puta većom od naše telesne težine

    Nile Wilson

    Foto: Men’s Health UK\body issue 2019.

    Usred priprema za Tokio, jedan diskus zamenjen mu je titanijumskom pločicom. „Telo nije stvoreno da radi ono što mi svakoga dana radimo na gimnastici“, kaže Wilson, s tvrdim jokširskim akcentom i kezom pravljenim za internet.

    „Uticaj na kičmu, kolena, skočne zglobove – to je zaista izazov. Uz to, sport se stalno osavremenjuje, pa je svakoj dolazećoj generaciji teže nego prethodnoj. Odskočne daske postaju jače, pa možeš da skočiš više, da uradiš više salta, više okreta. A to stavlja dodatne zahteve pred telo gimnastičara“, priča za britansko izdanje magazina Men’s Health.

    Verovatno je jedan od atleta koji se najviše puta vraćao u takmičarski život

    Nile Wilson veruje da izlazak u suret zahtevima ovog surovog sporta stvara prilično svestrano telo. „Pogledajte bilo kog gimnastičara – svi smo isklesani. Imam pločice na stomaku od rođenja!“, kaže kroz osmeh. „Ne baš bukvalno, nego otkad sam počeo da treniram gimnastiku, znači, od četvrte godine“.

    Iza njegovog tela stoji životna posvećenost od 30 sati vežbanja nedeljno, i to specifičnog gimnastičarskog trening – ne puka snaga ili kardio. „Noge moraju da nam budu izrazito snažne radi doskoka. Dočekujemo se sa 2 m visine silom pet puta većom od naše telesne težine. Ali, radimo leg-pres s maksimalnim težinama i malim brojem ponavljanja, pa ne nabubrimo mnogo“.

    Wilson je imao više od tri teške operacije (gležanj, ručni zglob, vrat…), ali apsolutno ne prihvata da ga neka trivijalna, za karijeru rizična, povreda skrene s puta. „Hirurg je više puta tvrdio da to neću uspeti, pa sam mu morao dokazati da greši. Posle operacije je postojao rizik da ću ostati paralizovan, tako da imao sam i teške dane, kada nisam želeo da radim rehabilitacione vežbe, kada sam se osećao loše i boleo me vrat. Ali, sve je bilo okrenuto krajnjem cilju. Prepreke? Ako je cilj iza njih dovoljno veliki, raznećete ih. Uvek“.

    Iza njegovog tela stoji životna posvećenost od 30 sati vežbanja nedeljno, i to specifičnog gimnastičarskog trening – ne puka snaga ili kardio

    Saznaj više:
    Povezani članci: