U prefinjenom ambijentu Square Nine hotela, Lidl Srbija i BURO. Srbija okupili su ljubitelje kulinarstva i zdrave ishrane, predstavnike medija, kao i vodeće food i lifestyle influensere kako bi zajedno istražili svet osvešćene ishrane – na branču nazvanom „Hrana za bolje sutra“.
Branč je organizovan kao deo šire inicijative koja traje još od maja, sa ciljem edukacije i promovisanja zdravijih i odgovornijih navika u ishrani, a ovoga puta, poseban akcenat stavljen je na kreativnost u kuhinji kroz korišćenje proizvoda iz Lidla.
Osvešćena ishrana kao pravac budućnosti
Osvešćena ishrana, koja postaje sve popularniji koncept širom sveta, ne znači samo biranje zdravih i balansiranih obroka, već i održivost u svakom smislu – od biranja namirnica koje se koriste do načina pripreme hrane. Fokus je na smanjenju otpada, korišćenju lokalnih proizvoda, ali i na smanjenju unosa mesa, čime se promoviše odgovorniji odnos prema planeti. Upravo je ovaj pravac inspirisao chefa Davida Šimunića da za prisutne kreira maštovita i ukusna jela koja su se zasnivala isključivo na biljnim namirnicama.
Kulinarska magija Davida Šimunića
Jedna od glavnih zvezda događaja bio je chef David Šimunić, koji je demonstrirao da kreativnost i ukus ne moraju trpeti kada se fokus stavlja na jela bez mesa. Koristeći pažljivo odabrane namirnice iz Lidla, Šimunić je pripremao raznovrse obroke – impresivne i izgledom, koliko i bogatstvom ukusa.
Bila su tu inovativna predjela poput slane princes krofne sa đubek sirom i slatkom alevom paprikom, preko neobično spremljenih tradicionalnih salata – šopska sa fermentisanim paradajzom, krastavcima, ukiseljenim crvenim lukom, fetom i uljem od peršuna, do jela od gambora, dimljene pastrmke i dimljenog karfiola i Pavlove torte, koja je oduševila prisutne, kombinacijom bobičastog voća, maskarpone kremom, sosom od pistaća i karamelizovanim pistaćima. Sve posluženo na branču „Hrana za bolje sutra“, slavilo je ishranu u njenom najboljem i najzdravijem svetlu.
Kuvar osvešćene ishrane Snežane Paučinac kao poklon za goste
Gostima je uručen i poseban poklon – kuvar osvešćene ishrane koji je osmislila Sneža Paučinac, stručnjak u oblasti zdrave i balansirane ishrane. Ovaj kuvar, kreiran u saradnji sa Lidlom, pruža praktične savete i recepte koji su idealni za svaki dan. Pored inspirativnih ideja za jela, kuvar promoviše holistički pristup ishrani koji povezuje ukusno sa odgovornim, a tradicionalne recepte pretvara u moderne i vrlo zdrave varijante.
Društvena odgovornost kroz gastro prizmu
Branč je bio više od običnog okupljanja – bio je to razgovor o budućnosti ishrane i načinu na koji možemo doprineti boljem sutra kroz svakodnevne izbore. Projekat koji Lidl i BURO.Srbija vode od maja ima za cilj da kroz različite aktivnosti i događaje približi javnosti ideju da održiva i odgovorna ishrana može biti jednostavna, pristupačna i – iznad svega – ukusna.
Gastronomski užitak i inspiracija za bolji životni stil
Okupljeni influenseri i predstavnici medija imali su priliku da se u prijatnom društvu upuste u razgovore o značaju ovakvih inicijativa, dok su uživali u jelima koja su predstavljala savršenu fuziju lokalnog, sezonskog i zdravog.
Branč „Hrana za bolje sutra“ još jednom je pokazao da hrana ima moć da inspiriše, povezuje i menja svet na pozitivan način.
Fotografije: Đorđe Čolović