Nike Air Tech Challenge II „Hot Lava“ – neki to vole vruće!

    08.09.2024.
    RECOMMENDED

    Klasične, bele patike i kratke uredne frizure. Nike i Andre Agassi su imali drugačije planove! Upoznajte model koji je zauvek promenio pravila „belog sporta“ i patiku koja je proslavila američkog tenisera – Air Tech Challenge II u kultnoj kombinaciji „Hot Lava“ boja.

    U svetu tenisa se i dalje prepričava nezaboravni Roland-Garros iz sezone 1990. Pogledi publike u Parizu bili su okrenuti ka Nike Air Tech Challenge II patikama u „Hot Lava“ boji i nesvakidašnjoj pojavi mladog Amerikanca. Tenis se tada još uvek smatrao konzervativnim sportom, pa je Agassi jarkim bojama gurnuo prst u oko establišmentu i krenuo u borbu s vetrenjačama

    Početak devedesetih je na teniskim mečevima širom sveta bio poprilično predvidljiv. Na terenu je vladala sterilna atmosfera, kojom je disciplinovano s tribina dirigovala blazirana publika. S vremena na vreme scenu je znao da prodrma kolerični John McEnroe ali je čak i nervozni Amerikanac pojavom bio konformista, bez izraženog osećaja za modu. A onda je došla smena generacija, koju je predvodio furiozni i ekscentrično stilizovani Andre Agassi. Osim najatraktivnijih patika Agassi je prvi na teren izašao u civilnom denim šortsu i opremi koja je imala i biciklističku postavu! Novo računanje vremena je i zvanično moglo da počne!

    Agassi je bio prvi teniser u istoriji koji je osvojio Golden Slam – sva četiri GS turnira i zlato na Olimpijskim igrama u singlu

    Akademija Nick Bollettieri je u impulsivnom tinejdžeru rano prepoznala redak talenat. Teniski analitičari su već tokom prvih nastupa primetili izuzetnu igru sa osnovne linije i besprekorni retern. To mu je uostalom donelo osam Grand Slam titula. Slavu i ljubav navijača Agassi je osvojio autentičnom pojavom, odećom koja je kršila kodekse, neukrotivom frizurom i minđušom…Marketing kompanije Nike je, kao i mnogo puta do tada prepoznao savršeni trenutak, pa je za novu zvezdu početkom devedesetih i napravljen poseban model patika – Nike Air Tech Challenge II u atraktivnoj „Hot Lava“ kombinaciji boja.

    Povratak Nike Air Tech Challenge II „Hot Lava“ modela u okviru jesenje kolekcije 2024. će zatalasati poprilično monotonu sneaker scenu kojom mesecima dominira Adidasova Samba

    Veran idealima i imidžu, Agassi je čak odbio da igra na čuvenoj londonskoj travi u periodu između 1988. i 1990. nakon što mu je rečeno da ne može da nastupa u odeći ekscentričnih boja. Zbog tadašnjih all-white pravila publika je bila uskraćena za nastupe američkog asa sve do 1991. godine. Bila je to cena koju je Andre želeo da plati. Zauzvrat je dobio nepodeljene simpatije publike.

    Andre Agassi je tokom karijere osim rivala drsko izazivao i tradicionalnu tenisku estetiku. Kao simbol njegovog prkosa izdvojio se Nike ATC II u neprevaziđenoj „Hot Lava“ kombinaciji boja!

    Nike Air Tech Challenge II „Hot Lava“ – patika koja je spojila svet tenisa i ulične mode

    Legendarni dizajner kompanije Nike Tinker Hatfield se prilikom skiciranja osvrnuo na bogato nasleđe sportske obuće. Istovremeno, inspiraciju je pronašao i u svetu košarke. Rezultat je jedna od najvoljenijih Nike silueta ikada – patika koja je ostavila podjednaki trag na terenu i u uličnoj modi.

    Nike je aktuelnim reizdanjem vešto zadržao karakter i retro pečat. Za takav utisak je zadužena paleta boja koja kombinuje Phantom, Hot Lava, Black, Silver i Pale Ivory nijanse. Bela kožna podloga, ukrašena perforacijama za poboljšanu ventilaciju služi kao klasično platno za provokativne Hot Lava detalje i nezaobilazni Swoosh logotip brenda Nike. Kao efektan kontrast, dizajneri su upotrebili i elegantne crne i sive elemente.

    Poput originala, Nike Air Tech Challenge II „Hot Lava“ ističe vidljivu Air vazdušnu komoru koja je postala zaštirni znak brenda iz Oregona ali i garancija udobnosti. Ono po čemu se najnovije reizdanje razlikuje od prethodnih je dodatak used look detalja, kojima Nike želi da stvori utisak nošene patike…

    Nike je najnovijim reizdanjem ostao veran nasleđu, pa je poznati model ponudio u originalnom „Hot Lava“ koloritu koji donosi veliku porciju nostalgije!

    Foto: Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: