Otvaramo vrata Spotify kuće u Buenos Ajresu

12.09.2024.
RECOMMENDED

Kako ga ne voleti. Spotify se nebrojano puta našao kao neprevaziđena muzička pratilja u svakodnevnim trenucima, ali posebnim prilikama podjednako. Ujedno, zaslužan je za naš muzički ukus koliko MTV koji je nekada neprestano titrao u pozadini. Umesto toga, švedska streaming platforma postala je izvorište većine muzičkih otkrića do kojih dođemo. Ujedno služi i kao svojevrsno utočište, s obzirom na to da uvek možemo očekivati da ćemo među beskrajnom ponudom pesama i plejlista uvek naći baš onu koja odgovara našem duhovnom, emocionalnom ili kakvom drugom stanju. Drugim rečima, kada je Spotify tu, osećamo se… kao kod kuće.

Ne znamo da li se marketing tim baš tom idejom vodio kada je razmišljao o narednim poduhvatima ove kompanije, ali nema sumnje da su imali vrlo jasnu viziju kada su planirali ono što je postalo Casa Spotify. Nakon nekoliko zdanja već otvorenih u gradovima kao što su Milano i Bogota, na red je stigao – Buenos Ajres.

casa spotify 117 2048x1365 1

Kakva je to kuća – Spotify?

Casa Spotify, kako bi na španskom i zvanično glasio naziv ovog koncepta, osmišljen je kao kreativni prostor – inspirativan ambijent – za sve koji su uključeni u svet muzike i podkasta. Prostorije ove kuće uključuju studio za snimanje podkasta, sobe za slušanje muzike, kao i prostor za intimne akustične nastupe. Čitav prostor je osmišljen kao centar kreativnosti gde stvaraoce očekuju radionice, obuke i raznovrsni događaji na kojima će moći da razvijaju svoje veštine i grade profesionalne kontakte.

Koncerti uživo, radionice, snimanja podkasta pred publikom, žurke povodom izdanja novih albuma samo su neki od događaja planirani za Casa Spotify, a koji za cilj imaju širenje i umrežavanje umetničke scene grada. Pored toga, umetnici i kreatori će imati priliku da se susretnu sa svojim fanovima, da razmene iskustva i ideje, a sve to u arhitektonski i dizajnerski specifičnom prostoru.

spotify buenos ajres
casa spotify 9 2048x1365 1

Neizmerno potrebna podrška argentinskim umetnicima

Argentina je dom mnogih muzičkih talenata koji su u poslednjih nekoliko godina postali globalno poznati, poput Marije Becere i Bizarrap-a. Ovi umetnici, kao uostalom i mnogi drugi širom sveta, zahvaljujući upravo platformama kao što je Spotify, uspeli su da prevaziđu geografske barijere i dopru do publike širom sveta. Statistika iz 2023. godine pokazuje da je, zahvaljujući Spotify algoritmu, bilo 2.5 milijardi novih slušalaca argentinske muzike. Dakle, 2.5 milijardi ljudi prvi put je čulo pesmu nekog argentinskog izvođača na ovoj streaming platformi. Kuća u Buenos Ajresu ima za cilj da nastavi ovaj trend i omogući stvaranje još većeg broja prilika za lokalne talente.

CASA SPOTIFY seleccion 28 2048x1365 1
CASA SPOTIFY seleccion 6 2048x1365 1

The future is bright – for podcasters

Pored podrške muzičkoj sceni, projekat ima cilj da promoviše i podkast zajednicu Argentine. Ovaj format je u poslednjih nekoliko godina postao važan deo medijskog pejzaža, a Spotify aktivno podržava njegov razvoj kroz različite vrste ulaganja – bilo da se radi o građenju infrastukture koja bi omogućila realizaciju podkasta, do edukacija koje stvaraocima pomažu da pristupe stvaranju na informisan i ispravan način. Tako je i Casa Spotify osmišljena kao mesto na kojem podkasteri mogu da razvijaju svoje projekte, povezuju se sa publikom i stvaraju nove, originalne i inovativne sadržaje.

casa spotify 143 copy 2048x1239 1

Cilj je vrlo jasan – Casa Spotify treba da postane tačka susreta i povezivanja, gde će se stvoriti zajednica umetnika i kreativaca, a sve ka ostvarivanju razvijenije scene u Argentini, inače bogatoj i šarenolikoj, ali režimski često utišanoj.

Casa Spotify u glavnom gradu Argentine je zvanično otvorila svoja vrata 14. avgusta ove godine, kada je održana intimna žurka za novinare i influensere.

Otvaranjem Casa Spotify, Spotify dodatno jača svoju posvećenost podizanju lokalnih umetnika na globalni nivo i omogućava još širu promociju argentinske muzičke i podkast scene. U narednim mesecima, publika može očekivati niz uzbudljivih događaja i radionica koje će dodatno obogatiti kulturnu scenu Buenos Airesa.

casa spotify 18 2048x1365 1

Foto: Spotify Press

Saznaj više:
Povezani članci: