Wino forever: Zašto ćemo zauvek voleti Winonu Ryder

20.09.2024.
RECOMMENDED

Kada danas izgovorimo ime Winone Ryder, to u nama više ne izaziva osećaj nostalgije – naprotiv, u poslednje vreme glumica je prisutna svuda – od modnih kampanja za kuće Jimmy Choo i Mark Jacobs, u nekoliko serija do poslednje uloge u filmu Tima Burtona, nastavku kultnog ostvarenja iz osamdesetih – Beetlejuice, Beetlejuice, koji se upravo prikazuje u bioskopima, a koji označava njen veliki povratak na filmsko platno. 

Nepretenciozna, nežna, šašava, žena koja se ne uklapa ni u jedan stereotip, Winona je nakon brzog uspeha u Holivudu, strašnog pada u Holivudu, i ponovong uspeha – u Holivudu, sve vreme bila svoja. I dok danas gledamo njenu prepoznatljivu siluetu na ekranu, ne možemo, a da se ne zapitamo – zašto smo dozvolili da takva jedna žena bude zaboravljena čitavih dvadeset godina?

Ryder je od početka bila velika glumica

wino beetlejuice winona ryder

Prvi Beetlejuice

U tek trećoj ulozi na velikom platnu, Winona je dobila ogromnu priliku da 1988. godine zaigra u ekscentričnom hororu Tima Burtona Beetlejuice. Igrala je Lidiju Dic, tinejdžerku gotičarku koja otkriva svoju sposobnost da vidi mrtve i biva uvučena u brak sa bio-egzorcistom koji očajnički želi da se vrati među žive. Film je ostvario zaradu od 74,6 miliona dolara na blagajnama i postao kultni klasik iz osamdesetih. Ryderova je igrala Lidiju sa samo 16 godina. 


Nakon niza neobičnih uloga koje su je proslavile, učvrstila je status zvezde u kostimiranim dramama The Age of Innocence, za koju je nominovana za Oskara, potom i Little Women, za koji je dobila Oskara za najbolju glavnu glumicu, a kostim je nosila i u filmu Francisa Forda Coppole – Dracula. I upravo je saradnja sa Coppolom prvi put poljuljala njen zvezdani status, koji je bio dodatno učvrćen za velikom zvezdom Johnnyjem Deppom – njenim prvim dečkom.

winona ryder johnny depp

Burnout

Dok je karijera Winone Ryder nrasla pred očima gledalca, iza scene je glumica već počinjala da se muči sa zahtevima različitih uloga koje je dobijala, zbog čega je morala da odustane od filma Kum III.  Mučeći se sa respiratornom infekcijom koju je zaradila snimajući Mermaids u Bostonu, dan nakon završetka snimanja, odletela je za Rim zbog nove uloge u Coppolinom filmu. No, na setu se njena bolest samo pogoršala i morala je da prekine snimanje.

– Žalim što sam napravila haos ljudima, ali sam se osećala kao isceđena krpa. Kako da glumiš kada nemaš više ništa u sebi? Jedna stvar koju moraš da imaš kada glumiš je energija, ispričala je u velikom intervjuu za Harpers Bazaar, osvrćući se na taj period.

winona 3 1 1

Mnogi su se plašili da Ryderova povlači ručnu. Iako je morala da uspori zbog bolesti, da odmori, iz okruženja je dobijala upozorenja da, ako stane – više nikada neće moći da se vrati u igru. No, njoj se to nije desilo, ali jeste raskid sa Johnnyjem Deppom – 1993. Sa velikim uspesima u karijeri, paralelno se borila sa ličnim padom („Srce mi je bilo slomljeno i nisam mogla da spavam. Pila sam puno vina i izlazila, a imala sam osećaj kao da sam potpuno sama. Kao da se vozim kroz pustolovinu… sve vreme sam imala mrak pred očima. Doživela sam pravi slom“).

Ostatak devedesetih bio je ključan period za nju jer je igrala u filmovima Little Women (1994), The Crucible (1996) i jednom od svojih najpoznatijih ostvarenja, Girl, Interrupted (1999). U kasnim devedesetim imala je uloge u naučno-fantastičnom filmu Alien: Resurrection i komedijama Mr. Deeds i Reality Bites. A onda se sve promenilo 2001, kada je uhvaćena u krađi.

Krađa

Nakon što je, navodno, ukrala više od 5 000 dolara vredne dizajnerske odeće i aksesoara iz radnje Saks Fifth Avenue na Beverli Hilsu, Winona Ryder je optužena je krađu i vandalizam, ali je oslobođena optužbe za provalu i na kraju osuđena na tri godine uslovne kazne, 480 sati društveno korisnog rada, kaznu od 3.700 dolara i 6.355 dolara odštete Saksu, kao i obavezno psihološko i savetovanje za probleme sa drogom. Incident ju je na kraju naveo da napravi pauzu u karijeri, kako bi se posvetila „drugim interesovanjima.“

Pauza je trajala 20 godina, a njeno ime se za to vreme, ako bi se igde i pojavilo, nije koristilo bez odrednice – kleptomanka.

winona ryder black swan

Veliki povratak

Winona je vrlo stidljivo planirala povratak u svet glume. Prvo se našla u cameo ulozi u rimejku filma Star Trek (2009. godine), gde je igrala Spockovu majku, a zatim u drami – trileru Black Swan (2010), u kojem je tumačila ogorčenu balerinu koja je prisiljena na penziju kako bi napravila mesta za mlađu zamenicu. Iako se pojavila u samo nekoliko scena, Winonina uloga u ovom filmu otvorila joj je vrata za povratak na mesto koje joj je sve vreme pripadalo – holivudsku A ligu.

winona ryder 5

Stranger Things

Na radost svih onih koji veruju u kosmičku pravdu, 2017. godine Winona Ryder ponovo postaje ime o kojem se priča isključivo u superlativima. Povratak na male ekrane nije mogao da joj se desi u boljem projektu nego u Stranger Things, seriji koja je iskoristila trend nostalgije za osamdesetim. Sem što je pokrenula karijere mladih zvezda, serija je pomogla i Winoni, koja igra majku, da, nakon što je prerasla tinejdžersko doba na filmu, konačno bira uloge primerene svojim godinama. Mala Winona je odrasla.

Glumica trenutno snima petu i poslednju sezonu Stranger Things-a, koja bi trebalo da se pojavi na Netfliksu 2025. godine, a mi se nadamo da je povratnička uloga u filmu Tima Burtona, Beetlejuice Beetlejuice, samo početak njene oživljene karijere na velikom platnu.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: