Ako knjige progovore: Bernard Cerquiglini – dragulj lingvistike gostuje u Beogradu i Novom Sadu

    21.09.2024.
    RECOMMENDED

    Bernard Cerquiglini (Bernar Serkilini), priznati francuski lingvista i jedan od najcenjenijih stručnjaka u svojoj oblasti, predstavlja pravi dragulj u svetu lingvistike. Njegovo ime ne samo da je sinonim za vrhunske jezičke analize, već i za pravu magiju koja čini jezik živim i uzbudljivim za sve generacije. Ako imate priliku da prisustvujete njegovim predavanjima u Beogradu i Novom Sadu, ne propustite je – biće to događaj koji nećete zaboraviti i koji će vas nesumnjivo obogatiti.

    U Beogradu će Cerquiglini govoriti 25. septembra 2024. godine u 18 sati, u Kolarčevoj zadužbini, dok će njegovo predavanje biti održano u Novom Sadu 27. septembra u isto vreme, u Matici srpskoj

    Cerquiglini i lingvistika

    Lingvistika istražuje načine na koje se jezik organizuje u književnosti – dodajući, menjajući i grupišući jezik na različite načine. Književni tekst ima strukturu diskursa, uključujući podelu u epizode, kao i karakterističan vokabular i igru reči.

    Cerquiglini je u svetu lingvistike poznat po svojoj sposobnosti da kompleksne jezičke teme predstavi na način koji ih čini razumljivim i fascinantnim za sve, ne samo za stručnjake. Njegova emisija Merci professeur! (Hvala, profesore!) na TV5Monde prati se širom frankofonog sveta, a njen ogroman uspeh i popularnost govore o univerzalnoj privlačnosti njegovog pristupa jeziku. Do sada je snimio više od 1700 epizoda koje ne samo da edukativno obogaćuju gledaoce svih uzrasta, već i fascinantno osvajaju srca ljubitelja jezika i kulture.

    Cerquiglini BIO

    Rođen je 1947. u prelepom Lionu, a svoju izuzetnu akademsku karijeru započeo je u SAD-u, nastavljajući je na prestižnim univerzitetima u Francuskoj i Belgiji. Njegov doprinos francuskoj lingvistici je nemerljiv – od reforme francuskog pravopisa 1990. godine do različitih važnih misija koje su mu poverene od strane Francuske. Kao bivši direktor Nacionalnog instituta za francuski jezik i predsednik Nacionalne Observatorije za čitanje, njegova uloga u očuvanju i unapređenju francuskog jezika je ključna. Bernard Cerquiglini je takođe autor brojnih knjiga koje obrađuju raznovrsne lingvističke teme, a njegov rad uključuje i prevođenje radova Noama Čomskog, što dodatno osvetljava njegovu posvećenost i duboko razumevanje lingvistike.

    Cerquiglini gostuje u Srbiji, povodom 19. Samita frankofonije, koji će ove godine u Francuskoj biti održan početkom oktobra. Srbija je od 2018. godine pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije, što dodatno naglašava značaj ovog događaja.

    Kao bivši direktor Nacionalnog instituta za francuski jezik i predsednik Nacionalne Observatorije za čitanje, njegova uloga u očuvanju i unapređenju francuskog jezika je ključna

    Njegova predavanja su prilika da saznate više o bogatstvu, energiji i budućnosti francuskog jezika, kao i da se upustite u duboku i nadahnjujuću diskusiju sa jednim od najvažnijih lingvista našeg vremena. Francusko-srpski prevod će biti obezbeđen, a besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

    Bernard Cerquiglini je mnogo više od lingviste – on je posvećenik jezika i kulturoloških mostova, koji nas podseća da je jezik univerzalni most između kultura i epoha. Njegov dolazak u Srbiju donosi dragocenu priliku da se divimo njegovom umu i uvidima, kao i da se osetimo povezani sa širim svetom frankofonije.

    Saznaj više:
    Povezani članci: