Ako knjige progovore: Kako da vam život bude PUT do zvezda

    26.05.2024.
    RECOMMENDED

    Vaša sudbina je u vašim rukama. Naravno, čujemo ovo često i klimamo u znak slaganja, ali da li zaista i verujemo u to? Na vama je da izgradite sopstveni uspeh i odlučite gde želite da idete. Vaša je odgovornost da kreirate put do zvezda. Kako, pitanje je svih pitanja. Brazilski pisac Paulo Koeljo kaže da svaki čovek ima svoju „ličnu legendu“ tj. svrhu svog postojanja. Da bismo živeli svoju svrhu, nekad je neophodno krenuti putem „preko trnja do zvezda“.

    Poput zvezda koje sijaju sopstvenom svetlošću i mi treba da se ponosimo sobom. Ako se osećate neispunjeno i kao da vam nešto „samo nedostaje“ u svakodnevnom životu, možda bi bilo vredno razmisliti o pitanju „Koja je moja svrha?“

    PUT SVRHE


    Niko od nas ne želi da se oseća kao da mu vreme i trud koji ulažu u odnose, posao ne pomažu da raste. Ali, u užurbanom životu koji često stvaramo za sebe, lako je postati žrtva monotonih rutina. Kada spoznate vašu svrhu, to vam može pomoći da pokrenete energiju, strast i uzbuđenje za budućnost koju možda nikada ranije niste osetili ili ste iskusili samo u prolazu.

    Nedavno sam sa svojim sinom posetila Prirodnjački centar u Svilajncu. Pored svih atraktrivnih sadržaja koje ovaj centar nudi i pored devet stalnih postavki, uživali smo u nedavno postavljenoj multimedijalnoj izložbi “Vremeplov”. Neviđena na našim prostorima ova izložba pored toga što je jedna od najmodernijih, ona vas tera i na duboko promišljanje.

    Ali, pre nego što vam kažem kuda me je moj vremeplov poveo, želim sa vama da podelim impresije o Prirodnjačkom centru. Spoj nauke, obrazovanja i zabave, čine ovaj centar savršenim ne samo za mališane, već i za odrasle kojima je potrebna inspiracija. Atraktivnost Prirodnjačkog centra Srbije ogleda se u jedinstvu velikog izložbenog prostora i zabavnog dino-parka na otvorenom.

    PC 24.04. 2 1

    Prirodnjački centar, Svilajnac; foto: promo

    “Vremeplov” nas na najsavremeniji način pomoću novih tehnologija uvodi u unutrašnjost svemirskog broda, zatim prolazimo geološku prošlost naše planete, i na kraju evolucija čoveka od praistorije. Na popularan način mom sinu je nauka postala bliža. On je posle obilaska muzejskog prostora uživao u nestvarnom „dino parku“ sa replikama dinosaurusa u prirodnoj veličini, dok sam ja razmišljala kako smo iz pećine stigli do zvezda.

    IDEMO


    I to me dovodi do jednog imena, Jurij Gagarin, prvi čovek koji je leteo u svemir. Taj let obeležio je novu epohu ljudske civilizacije i pokazao da svemir može da osvoji najobičniji čovek i da je taj čovek niskog porekla. Legendarno поехали, što na ruskom znači idemo, bila je poslednja reč koju je Jurij Gagarin izgovorio pre nego što se 12. aprila 1961. u letilici Vostok otisnuo u svemir. Čitav svet je ostao bez daha kad je dvadesetsedmogodišnji sin jednog stolara izvršio podvig koji niko pre njega nije uspeo da ostvari.

    Očarana sam pričom o Juriju Gagarinu, prvom čoveku koji je orbitirao oko Zemlje. Prvi put sam o njemu pročitala u biografiji Starman: Istina iza legende o Juriju Gagarinu. Put do zvezda je autobiografija koju je Gagarin na tako šarmantan, nežan i dirljiv način ispripovedao da sam istinski uživala.
    U svojoj autobiografiji Gagarin piše o detinjstvu provedenom pod nacističkom okupacijom, o školovanju za livca a kasnije i vojnog pilota, o ljubavi prema domovini i posvećenosti tadašnjoj Komunističkoj partiji i, konačno, o pripremama i prvom letu čoveka u svemir.

    „Možda sam se baš tog dana prvi put zarazio novom bolešću, bolešću za koju medicina još nije našla ime – neodoljivim nagonom da doprem do svemira. Bio je to nejasan, ne u potpunosti prepoznat osećaj, ali ostao je sa mnom, smetao mi i nije mi dao odmora“

    Jurij Gagarin / Put do zvezda

    Snagom volje i dobrim obrazovanjem čovek može šta god poželi, ali pre svega mora da zna šta želi i mora da zna gde da traži čuda od kojih je svet satkan. Priče o svemiru poput onih u knjigama „Džordžova svemirska potraga za blagom“ ili „Lukina svemirska avantura“, decu će zabaviti, ali i naučiti važnim stvarima, pre svega da je život putovanje, a da put nije uvek jasan. Mi nešto stariji, čitaćemo malo ozbiljniju literature koja će nam otvoriti vidike za put ka zvezdama.

    ŽIVOT S RAZLOGOM


    Osećaj kada ne znamo svoju svrhu može nam doneti mnogo ogrebotina na srcu. Prepoznajte ono što vas oduševljava i radite to češće. Na svom putu ka zvezdama, shvatila sam da kada dam sebi više prostora, udahnem više vazduha i pojačam bilo šta što je ljudski ispravno i ako sam uz to puna želje za novim znanjima, iz svakog iskustva koje mi život ponudi, znaću da je moj put svuda, baš kao i vaš.
    Svoj put ili svoj smisao nećete pronaći skenirajući daleki horizont budućnosti. Morate naučiti da hodate. Krenite svojim putem, korak po korak, i pazite na prilike koje se pojavljuju. Pokušajte da prepoznate svoje strasti i pokušajte da više vremena posvetite stvarima koje vam se čine smislenim.


    Svrha života je sveobuhvatna vizija vašeg života zasnovana na stvarima koje su vam od najvećeg značaja. Često je to centralni cilj ili skup ciljeva koji uključuju odluke koje donosimo, put kojim se krećemo, ponašanje koje imamo. Možete razmišljati o svrsi života kao o svom „zašto“ ili o razlogu zašto svakog jutra ustajete iz kreveta. To je motivirajući faktor iza mnogih stvari koje radite koje oblikuju vaše ciljeve i čine da se osećate kao da ste na ovoj planeti s razlogom.

    Saznaj više:
    Povezani članci:

    No results found.