Ako knjige progovore: Ljubav nije romantična, romantična je hrabrost da pogledamo u ljubav

  16.02.2024.
  RECOMMENDED

  Gde god sam krenula ovih dana dočekalo me je srce, kao simbol ljubavi. Srca od papira, torte u obliku srca, srca na haljinama moje drugarice Beke ili na Ivaninim platnima. Ima nešto u vezi 14. februara što u ljudima izaziva posebno osećanje euforije. Ali ljubav nisu samo čokolada, ruže i baloni u obliku srca.

  I dok se jedni užasavaju ovog datuma, drugi kupuju poklone i zaklinju se na “večnu” ljubav. Ovi drugi sa podstanarima u stomaku još uvek su opijeni koktelom seratonina, dopamina i oksitocina koji preplavljuje njihov mozak. To stanje hormonalne opijenosti može da traje danima, mesecima, pa čak i godinama. U stanju iskrivljene percepcije kada stvari vidite drugačijim nego što stvarno jesu, donosite i velike, a ponekad i pogrešne odluke.

  Nekako smo svi kolektivno indoktrinirani idejom o idealnoj polovini kako bismo bili celi, a mi nikad u boljem komadu. U svetu od blizu 8 milijardi ljudi teško je poverovati u društvenu zabludu o samo jednoj “srodnoj duši”. Iako volimo da verujemo kako smo posebni, često se desi da se ti hormoni povuku, poput oseke. Podstanari utihnu, muzika prestane, magija nestane, a razlike postanu vidljive.

  Mama, šta je to ljubav?

  Ljubav nije samo romantična naklonost iako je većina svodi upravo na partnerski odnos jer je baš takva društveno prihvatljiva. Ljubav je veoma složena, dok su romantični odnosi često površni, jer zahvaljujući hormonima dominira zaslepljenost. U tom stanju hormonalnog disbalansa, dok trčimo kroz život, spotaknemo se o marketing ljubavi koji vidimo u filmovima, literaturi, na reklamama. I dok je za jedne ljubav jednako požuda, ovi drugi je vide u sinhronizaciji sa drugim.

  Ljubav zaista ne mora da bude romantična. Ona može da se oseti na mnogo načina koji nemaju baš puno veze ni sa romantikom ni sa Danom zaljubljenih kada poklanjate cveće i čokoladu. Da biste prizvali one podstanare ili kako ih u deminutivu zovu leptiriće u stomaku, možete probati bilo koji ekstremni sport, dobićete isti efekat. Kada iščekujete nešto, osećate upravo te podstanare, i onda shvatite da oni nemaju baš puno veze sa ljubavlju, jer ljubav ne mora da ima romantičnu pozadinu.

  Kada me je sin prvi put pitao, mama šta je to ljubav, odgovorila sam mu da je to magično osećanje koje može da nam ugreje čitavo telo, ali da je ljubav i kada baki pruži čašu vode, kada mi priđe samo da me zagrli, jer je to naše punjenje baterija i kada ga noću pokrijem… Puno stvari u životu radimo s ljubavlju, mnogi od nas rade svoj posao s ljubavlju. Ljubav je svuda oko nas. I dokle god je nešto iskreno ne može da bude pogrešno kada je reč o ljubavi.

  Snapinsta.app 43984756 353406702131756 8236516389566075003 n 10801

  Dok ti planiraš, Bog se smeje

  Sećate li se filma “Kako izgubiti dečka za 10 dana” i predloga kako da to i ostvarite: kupite mu biljku, recite mu posle prvog sastanka da ga volite, ostavite svoje stvari kod njega, izaberite životinju koju ćete zajedno usvojiti, pozovite njegovu porodicu i još mnogo toga. Film je snimljen po istoimenoj knjizi koja je prilično razočaravajuća, ali nudi još par predloga: upoređujte dečka sa svojim ocem, nosite njegovu garderobu, odštampajte majcu sa vašim imenima…

  U priči koja je smeštena u Njujork upoznajemo kolumnistkinju i marketinškog maga, oboje na tajnom zadatku. Ona želi da dokaže kako žene svojim ponašanjem mogu za svega 10 dana da oteraju momka, a on se kladi da svaku devojku može da natera da se zaljubi u njega. Par, koji glume Kejt Hadson i Metju Mekonahi, ulazi u vezu sa skrivenim motivima. Nedelju i po dana živciraju jedno drugo, kako bi na gala večeri saznali istinu. No, tada, već shvataju da su se zaljubili jedno u drugo. Zašto pominjem ovaj film, pa zato što potvrđuje da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere i kakve su naše reakcije na određena ponašanja dok smo zaljubljeni ili mislimo da smo se zaljubili. I zato što često ono što planiramo ispadne još bolje.

  hahaha

  Male promene za veliki rezultat

  Ljubav je neshvatljiva. Muškarac i žena često ne govore istim jezikom. Mnogi i dalje veruju da kada se dogodi prava ljubav možete da komunicirate bez reči. To je samo mit, jer ne postoji zdrav odnos bez komunikacije. Jedino što možete da dobijete ne komunicirajući jeste nesporazum. Mnogo nesporazuma. Dinamika odnosa je poput matematičkih funkcija krivih u usponu i padu. Ko to na vreme shvati, ima šansu za srećan brak. Ili da bude srećan u paru. Čipkasti donji veš, sam po sebi, neće rasplamsati stras. Ljude povezuje ono što im je zajedničko, sve ostalo će ih razdvojiti, pre ili kasnije.

  Ljubav nije heroj iz crtaća, ona je povezana sa svim aspektima života i to osećanje mora da se hrani, neguje i čuva. Ljubav nije romantična, romantična je hrabrost da pogledamo u ljubav. Ako kod prve naznake spoticanja odustanemo nećemo biti uspešni u ljubavi. Da li ćete ostaviti dete zato što vas je iznerviralo ili je ostavilo čarape nasred sobe? Nećete. Zašto biste ostavili odmah partnera? Pre nego što odlučite da stavite tačku na odnos, krenite ka svom partneru, shvatite ga ozbiljno i ne čekajte da loša faza prođe.

  Matematičar i meteorology Edvard Lorenc davnih šezdesetih godina prošlog veka, prilikom proračuna vremenske prognoze, došao je do iznenađujućeg otkrića, a to je da samo male promene početnih vrednosti, daleko iza zareza, prouzrokuju ogromne promene u konačnom rezultatu.

  I za kraj ove ljubavne nedelje predlažem da nastavite da negujete ljubav u svim njenim oblicima roditeljskim, partnerskim, prijateljskim…nastavite da se volite, to je rešenje svih jednačina života. Nije ljubav samo 14. Februara. Prognoza kako će ljubav izgledati u budućnosti je tačna poput vremenske prognoze za tri godine.

  Foto: Instagram

  Saznaj više:
  Povezani članci: