Dizajner koji je prodao svog Picassa: Šta se nalazilo u umetničkoj kolekciji Raf Simonsa

Dizajner Raf Simons nedavno je prodao primerke nameštaja Picassa i Le Cobusiera.
26.09.2024.
RECOMMENDED

Raf Simons priredio je umetničku manifestaciju meseca (u Parizu), a da pritom nije morao ni da izlaže novu kolekciju svojih modnih radova. Bilo je dovoljno da na aukciju stavi primerke iz svoje umetničke kolekcije. Picassove vaze i Le Corbusierovi stolovi samo su neki od komada koji su bili u ponudi.

raf simons kolekcija b5d6b1afe010867ee8018c99ecfa9703c7506909 2362x3150 1

Belgijski modni genije, koji je oblikovao estetiku brendova kao što su Jil Sander, Christian Dior, Calvin Klein, a sada i Prada, studirao je dizajn nameštaja pre nego što se posvetio drugim oblicima umetnosti.

Sofisticiran ukus za umetnost i nameštaj počeo je da razvija već tada. Zato sada, kada otvori vrata svog dizajnerskog arhiva, to postaje praznik za sve koji dele njegovu pasiju prema upečatljivom dizajnu. Ovaj put, na aukciji u pariskoj kući Piasa, Simons je otkrio deo svoje prošlosti, stvaraoce koji su ga inspirsali, kroz 131 jedinstveni predmet.

Zvezda večeri – (kao i uvek) Picasso

Simonsova kolekcija obuhvata 19 keramičkih radova Pabla Picassa, a najveća zvezda aukcije je vaza iz 1951. godine pod nazivom Tripode. Njeno telo, oslikano bogatom plavom bojom i ukrašeno polka tačkama i prugama, nosi androgino lice koje odaje nevinost i snagu. Iako postoji 75 ovih jedinstvenih komada, vaza koju prodaje Simons ima svoju priču, a procenjena vrednost je između 150.000 i 200.000 evra. Ista sudbina čeka i Vase gros oiseau vert iz 1960. godine, kao i Gros oiseau Picasso iz 1953, oba dela iz limitiranih serija, koja su protkana Pikasoovim neponovljivim stilom.

A tu su Le Corbusier i Jean Royère

Uz Picassa, Simons gaji posebne simpatije prema velikim imenima industrijskog dizajna i arhitekture, poput Le Corbusiera i Jeana Royèrea. Ono što se najviše ističe jeste Library table iz 1964. godine, koji su zajedno radili Le Corbusier i Pierre Jeanneret procenjeni su na iznos između 80.000 i 120.000 evra. Dizajniran u karakterističnom modernističkom duhu, ovaj sto ne samo da odražava funkcionalnost, već i umetničku viziju koja je obeležila 20. vek.

Među ostalim raritetima je Royèreova zlatna podna lampa Persan iz 1953. godine, koja svojim razigranim oblicima i suptilnim osvetljenjem oslikava dekadenciju dizajna tog vremena. Očekuje se da lampa dostigne cenu sličnu Jeanneretovom stolu, što samo pokazuje koliko su ovi komadi poželjni među kolekcionarima.

Edgy keramika i futurističke lampe

U kolekciji se nade i vrednine savremenog dizajna. Simons je u svojoj kolekciji imao nekoliko primeraka dizajnera kao što je Ron Arad. Takođe, šest keramičkih lampi Julliette Derel, procenjenih ispod 5.000 evra, i četiri Luciferase lampe španskog dizajnera Nacha Carbonella, izrađene od peska i silikona, predstavnici su avangarde i eksperimentalnog dizajna unutar kolekcije.

708764 66e44045ad0aa3.43951186

Raf Simons se ne oprašta olako od ovih dela. Svaki predmet u njegovoj kolekciji nosi ličnu priču, a kroz ovu aukciju, on deli deo svoje prošlosti i estetske vizije. Za one koji prate njegov rad, ova aukcija je prilika da zavire u Simonsov svet – svet u kojem se susreću moda, umetnost i dizajn.

raf simons

Foto: Piasa.fr, Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: