Konzumiranje tišine: Najteža stvar koju možete probati

    Pokrenite ponovo dijalog sa sobom
    28.09.2024.
    RECOMMENDED

    Tišina = težina. Ili možda nešto potpuno suprotno? Konstantni naleti buke – bilo da je reč o zvucima svakodnevice ili onim, suptilnijim, koji dolaze iz naših misli, uređaja i od žumora ljudi, umaraju. Ovo je svet u kojem je pauza gotovo neosetan i nikada potpuno dostižan trenutak. Ima rešenja – tiha šetnja. Ovaj termin pojavljuje se među mlađim ljudima kao način da se dosegne unutrašnji mir. Ova praksa sugeriše da svakodnevno izdvojimo bar 30 minuta za hodanje u potpunoj tišini. Možda zvuči trivijalno, lako, ali taj trenutak osame i tišine neophodan je svima onima koji imaju problem sa neuhvatljvim i divljim mislima. Tiha šetnja postaje azil za odbegle misli i mentalni mir.

    tisina

    Druga dimenzija

    Tišina je sredstvo da bi naš um pronašao disanje. Ako posmatramo kroz istorijsku prizmu, tišina je oduvek bila prisutna u filozofskim krugovima i spiritualnim praksama. S dolaskom slušalica i konstantnom prisutnošću različitih medija, retko kada smo uistinu sami sa svojim mislima. Mlađe generacije skoro i da ne znaju kako je to sedeti u potpunoj tišini. Neprekidno slušamo muziku, vesti ili pratimo društvene mreže, pričamo telefonom. Posledica? Potpuno izostajanje dijaloga sa sobom.

    „Teško je“

    Tiha šetnja nije samo fizička aktivnost – ono je forma svesnog bivstvovanja. U trenutku kada se oslobodimo zvuka, naš um dobija priliku da, makar na kratko, uđe u stanje introspekcije. Psiholozi ukazuju da ova praksa može značajno doprineti smanjenju anksioznosti, povećanju mentalne jasnoće i podsticanju kreativnog razmišljanja. Očekivano i logično. Ali i nešto što nam je svima, ruku na srce, potrebno.

    No, niko ne priča o tome koliko je zapravo teško. Blaise Pascal, francuski filozof, govorio je da svi problemi u svetu nastaju zbog toga što čovek nije sposoban da sedi sam sa sobom u tišini. Istina. Probajte još danas da šetate 30 minuta bez zvučnih distrakcija.

    Kako konzumirati tišinu

    Ne treba vam mnogo da biste započeli ovu praksu. Sve što je potrebno jeste udobna obuća (da vas ništa osim misli ne žulja), tiho mesto i jasna odluka da se isključite. Važno je da se, bar na trenutak, odvojite od slušalica, telefona, i digitalnih ometača. Kako biste istrajali, navijte alarm koji će sugerisati da možete ponovo da pogledate telefon.

    Tiha šetnja predstavlja čin intelektualnog i emocionalnog otpora – povratak prisutnosti i svesnosti. Ona nam nudi mogućnost da u svakodnevnoj trci pronađemo mir, razumemo sebe i svet oko sebe i obnovimo naš odnos sa sopstvenim osećanjima. Možda upravo tu, u tihim koracima, leži odgovor na sve nemire ovog sveta.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: