Kako se Alessandro Michele snašao na prvom radnom zadatku za Valentino?

Na aktuelnoj Nedelji mode u Parizu, jedna revija iščekivala se više od drugih. Nova kolekcija modne kuće Valentino, prva koju Alessandro Michele kreira za italijansku kuću, predstavljena je ovog vikenda. Modni kritičari su zbunjeni.
30.09.2024.
valentino
RECOMMENDED

Kada je objavljeno da Pierpaolo Piccioli napušta modnu kuću Valentino, nakon 16 godina na njenom idejnom kormilu, nastao je muk. Više od decenije, italijanski dizajner proveo je usmeravajući identitet čuvene etikete ka eleganciji koja se opire savremenim odrednicama, kreirajući novi manifesto kuće. I onda, od svih koji su u tom trenutku bili na raspolaganju, Alessandro Michele odabran je za naslednika. Njegova prva kolekcija predstavljena je ovog vikenda na Nedelji mode u Parizu – a ispravnost odabira već je dovedena u pitanje.

Izgubljeni u prevodu

Sumnji u podobnost Alessandrovog dolaska bilo je od samog početka, pa bi greška bila reći da je prikazano u Parizu bilo razočaravajuće. Nestrpljenje i strepnje su postojale, uzbuđenja svakako nije manjkalo, pa je bilo i onih koji su polagali optimistična nadanja u budućnost kuće Valentino. Michele, neki su verovali, mogao bi da okrene kormilo ka novim generacijama, da približi tradiciju savremenim tokovima, možda ih čak i pomiri. Ujedno, nije bilo sumnje da će na novom radnom mestu Michele biti na prvom značajnom testu svojih sposobnosti – Gucci je bio „njegov“ ili, on je bio Gucci koliko je Piccioli bio Valentino. Prelaskom u kreativne okvire koji zahtevaju sasvim drugačija pravila estetske igre, Alessandro Michele trebalo je da dokaže ono u šta su mnogi verovali: njegov neosporan talenat.

Sposobnost preživljavanja, filogenetska koliko i ontogenetska, kažu u psihologiji, u velikoj meri zavisi od sposobnosti prilagođavanja. Inteligentno ponašanje, takođe, procenjuje se na osnovu vičnosti sa kojom prethodna znanja i iskustva primenjujemo u novim situacijama. Alessandro Michele na tom polju nije se dokazao. Dvadeset godina dug boravak u Gucci-ju doveo je do toga da italijanski dizajner izgradi precizan jezik izražavanja. Prvom revijom za Valentino, međutim, nije pokazao zavidno razumevanje vokabulara koji se koristi na njegovoj novoj poslovnoj adresi.

Slomljeno staklo na pisti, po kojem su modeli hodali i izložili Micheleovu viziju nove ere Valentina refleksija su rasparčane namere Italijana – kuda to on vodi Valentino? Simone Rocha bolje razume mašnice i čipku, pa se Alessandrovi pokušaji čine beznačajnim. Pomalo arogantno, Michele kao da nije želeo uplive onoga što je Piccioli postavio, pa se u tom udaljavanju od neodvojivog nasleđa italijanske kuće, potpuno izgubio u nametanju nečeg novog, koje se sastoji samo u tome – da nije staro, da nije Piccioli.

Čak je i Harry Styles sedeo u prvom redu.

Foto: Instagram (@maisonvalentino), Spotlight Launchmetrics

Saznaj više:
Povezani članci: