25 godina ljubavi: Pierpaolo Piccioli i Valentino

03.04.2024.
RECOMMENDED

Jedna od najšokantnijih modnih vesti od početka 2024. jeste da Pierpaolo Piccioli napušta kuću Valentino nakon 25 godina provedenih na čelu kreativnog direktora. To je odlazak koji je malo ko očekivao – 23. marta najavio ga je WWD portal, a uskoro je saopštenje izdala i italijanska kuća, da bi nakon nekoliko dana usledila još jedna šokantna vest – na mesto novog kreativnog direktora postavljen je Alessandro Michele, nekadašnji glavni dizajner kuće Gucci. No era Pierpaola Picciollija ostaće zauvek upamćena, a evo i po čemu.

Pedesetogodišnji rimski dizajner pridružio se Valentinu 1999. godine, gde je zajedno sa Marijom Grazijom Chiuri napredovao i unapredio kategoriju aksesoara. Zajedno su se peli na lestvici uspeha,  kao zajednički kreativni direktori od 2008. godine. Chiuri je 2016. napustila Valentino da bi vodila Dior, kada je Piccioli postao jedini kreativni direktor – do ove godine. 

Po čemu će Pierpaolo Piccioli ostati upamćen

Vreme Pierpaola Picciolija na čelu Valentina ostaće upamćeno po načinu na koji je mešao modernost sa tradicijom italijanske kuće, po tome što je prihvatao različitost svih vrsta i angažovao raznovrsne ambasadore poput glumica Florence Pugh i Zendaye, vozača Formule 1 Luisa Hamiltona, pevačice Rihannu i FKA Twigs. Poigravao se bojama, a vrelu roze koju je koristio nazvao je prema sebi – PP roze, perjem i izrezima.

PIERPAOLO PICCIOLI VALENTINO

Od Pink PP-a do haute couture kolekcije prošle godine, izdvojili smo nekoliko naših Pierpaolo Piciolli momenata.

ZENDAYA KAO AMBASADOR BRENDA

Zendaya i Valentino imali su plodonosno partnerstvo. Glumica je postala ambasadorka brenda 2020. godine i od tada je nosila Valentino – na dodeli Oskara 2021, pa 2022. Iako je u poslednje vreme viđamo u kreacijama raznih dizajnera, trenuci koje je stvorila sa Valentinom, ostaće zauvek urezani u našem sećanju.

ZENDAYA Pierpaolo Piccioli

VALENTINO SPRING – SUMMER 2022

Prolećna kolekcija italijanske modne kuće za 2022. apsolutno je krojačko remek – delo. Pierpaolo Piccioli se u dizajniranju fokusirao na oblik modela i na to kako se oni prilagođavaju telima svih oblika i veličina.

Pierpaolo Piccioli VALENTINO 2

SARADNJA SA FLORENCE PUGH

Od haljine prekrivene zvezdama i ljubičastog kompleta koji je nosila na Venecijanskom filmskom festivalu (promovisala je film Don’t Worry Darling), Valentino je i prozirna ružičasta haljina nakon kojeje Florence na instagram profilu napisala mini esej o svojim grudima.

PIERPAOLO PICCIOLI 3

VALENTINO FALL – WINTER 2022

Jedna od najmaestralnijih veština Pierpaola Piccolija bilo je njegovo korišćenje boja, posebno one koja je toliko intenzivna da je morala da dobije svoje ime. Da, da, to je ta fuksija roze koja je bila osnova Valentino palete boja ujesen 2022.

PIERPAOLO PICCIOLI 5

RIHANNA MET GALA 2023

Rihanna je na ovoj Met gali kasniča više nego obično, poptuno propustivši live prenos, ali je zato došla u velikom stilu – stilu Valentino neveste. Bio je to savršen potez, posebno jer je njeno prisustvo bilo najkomentarisanije te večeri – Piciolli je sa svojim timom kreirao haljinu koja je obožavala Rihannin trudnički stomak.

PIERPAOLO PICCIOLI RIHANNA

OBLAČENJE CELEBRITY TRUDNICA

Rihanna nije jedina celebrity trudnica koju je obukao PP. Na crvenom tepihu u Valentino kreaciji pojavila se i Suki Waterhouse, u haljini iz kolekcije za proleće 2023. Na njenom primeru može da se vidi koliki je Piccioli majstor izreza.

VALENTINO PIERPAOLO PICCIOLI 2222

VALENTINO SPRING – SUMMER 2024

Bila je ovo jedna od najspektakularnijih revija Pierpaolo Picciolija, održana u École Nationale Supérieure Des Beaux-Arts, na Pariskoj nedelji mode. Boje, monohromatski izgled bogatih zelenih, tamnocrvenih, belih, sivih i crnih nijansi. Istaknuta tekstilna tehnika Altorilievo, koja tkanini daje trodimenzionalni, reljefni oblik. I nastup FKA Twigs, koji je oduševio prisutne. Celu reviju pogledajte OVDE.

kaya gerber valentino

Fotografije: Instagram, Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: