Golden milk kao zdravija alternativa kafi + recept

Golden milk je ritual, savršen za jesenji period. Ovaj napitak će vas zagrejati uz niz benefita za vaše telo. Dodajte ga svojoj rutini i pružite sebi šoljicu zdravlja u kojoj ćete uživati svaki dan
01.10.2024.
RECOMMENDED

Jesen donosi hladnije vreme i prirodno nas podstiče da potražimo tople napitke koji nas greju. U ovom periodu, golden milk je odličan izbor zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Poznato i kao kurkumino mleko, ovaj napitak dolazi iz ajurvedske tradicije i vekovima se koristi u azijskoj kuhinji zbog svojih lekovitih svojstava. Toplo, blago začinjeno, zlatno mleko je jednostavan način da se telu pruži energija i podrška zdravlju.

U nastavku pročitajte koje su njegove prednosti i kako ga lako možete pripremiti kod kuće.

golden milk2

Šta je golden milk?

Zlatno mleko ili Golden Milk, poznato i kao mleko od kurkume, nije samo još jedan trend među ljubiteljima zdravih napitaka. Ovo je piće sa bogatom istorijom, prožeto tradicijom, lekovitim svojstvima i filozofijom istočnjačke medicine. Sa svojom intenzivnom, žutom bojom, ovo piće ne zahteva filtere na Instagramu, a njegova popularnost raste širom sveta. Iako nije napravljeno od zlata, moglo bi se reći da nosi vrednost zlata, s obzirom na pažnju i vernost koju je steklo među onima koji vode računa o zdravlju.

Golden milk se tradicionalno priprema od mleka, očigledno, kurkume i začina, kao što su cimet, đumbir i crni biber. Golden milk dobija svoju prepoznatljivu zlatno-žutu boju zahvaljujući kurkumi, začinu koji je poznat po svom snažnom antioksidativnom dejstvu. Kurkumin, aktivna komponenta u kurkumi, pomaže u borbi protiv upala, štiti organizam od oštećenja ćelija, poboljšava funkciju mozga i doprinosi zdravlju srca.

Osim što je bogato antioksidansima, golden mik u sebi nosi i filozofiju ajurvedske tradicije — podstiče balans između uma i tela kroz pažljivo odabrane sastojke. U hladnijim mesecima, kada smo skloniji prehladama, ovaj napitak predstavlja idealnu podršku imunološkom sistemu.


Zlatno mleko potiče iz Indije, gde je deo ajurvedske tradicije i vekovima se koristi kao prirodni lek za jačanje tela i uma. Njegov glavni sastojak je kurkuma, začin poznat po snažnim antiinflamatornim svojstvima, bogat antioksidansima koji se bore protiv starenja, jačaju imunitet i promovišu opšte zdravlje. U kombinaciji sa mlekom i drugim začinima poput cimeta, đumbira i crnog bibera, zlatno mleko postaje pravi eliksir zdravlja.

U Indiji, golden milk se konzumira pod nazivom haldi doodh (haldi znači kurkuma, a doodh mleko) i vekovima se koristi kao domaći lek za sve — od ublažavanja kašlja, jačanja imuniteta kod dece, do olakšanja simptoma artritisa. Ovaj drevni napitak nosi sa sobom bogatstvo ajurvedske mudrosti i balansira um i telo kroz ishranu.

golden milk1

Ovaj drevni napitak nosi sa sobom bogatstvo ajurvedske mudrosti i balansira um i telo kroz ishranu

Kako je golden milk postao globalni fenomen?

Iako je golden milk bio poznat u Aziji vekovima, pravi bum je doživeo tek 2016. godine, kada je Google zabeležio porast pretraga za kurkumu za čak 56% u periodu od novembra 2015. do januara 2016. U istom izveštaju o prehrambenim trendovima, kurkuma je bila među vodećim sastojcima koje su ljudi želeli da uvrste u svoje recepte, a golden milk se pojavilo kao piće koje se često povezivalo sa ovim začinom.

Golden milk je postao globalni trend u kafićima i sve češće se pojavljuje kao stalna stavka na menijima širom sveta. Iako su klasični topli napici poput kafe dugo dominirali, golden milk, sa svojim bogatim ukusom i zdravstvenim prednostima, uspeva da zauzme sve veću pažnju ljubitelja toplih napitaka. Veganski restorani i mnogi popularni lanci hrane primećuju rastuću potražnju za ovim napitkom, što je dovelo do toga da u nekim lokalima golden milk premaši čak kafu u broju narudžbina. Ovaj trend jasno pokazuje da je sve veća potražnja za zdravijim alternativama u kafićima, kao i promena navika potrošača.

GOLDEN MILK – prednosti

  • Bogatstvo antioksidanata
    Glavni sastojak golden milk-a je kurkuma, koja obiluje antioksidantima koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Antioksidansi su ključni za sprečavanje oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti i upalnih procesa.
  • Moćna antiinflamatorna svojstva
    Kurkumin, đumbir i cimet, koji su glavni sastojci ovog napitka, poseduju snažna antiinflamatorna dejstva. Hronična upala je osnov mnogih bolesti poput raka, Alchajmerove bolesti, metaboličkih poremećaja i kardiovaskularnih bolesti. Redovna konzumacija napitaka bogatih antiinflamatornim jedinjenjima može pomoći u smanjenju ovih rizika.
  • Poboljšava zdravlje zglobova
    Zlatno mleko može ublažiti simptome artritisa i osteoartritisa. Istraživanja su pokazala da kurkumin može biti jednako efikasan kao neki farmaceutski lekovi protiv upale, ali bez štetnih nuspojava. Đumbir takođe može doprineti smanjenju bolova u zglobovima i poboljšanju pokretljivosti.
  • Podstiče zdravlje srca
    Cimet, đumbir i kurkuma su začini koji mogu smanjiti nivoe lošeg holesterola i povećati nivo dobrog holesterola. Kurkumin takođe može poboljšati funkciju krvnih sudova, što pomaže u održavanju zdrave cirkulacije i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  • Poboljšava pamćenje
    Kurkumin ima potencijal da poveća nivoe neurotrofičnog faktora (BDNF), jedinjenja koje pomaže u formiranju novih veza između moždanih ćelija. Na taj način, redovno konzumiranje zlatnog mleka može usporiti kognitivno propadanje kod starijih osoba.
  • Reguliše nivo šećera u krvi
    Đumbir i cimet su poznati po tome što mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti ćelija na insulin. Zbog toga, golden milk može biti od pomoći osobama koje se bore sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom.
  • Jača imunitet
    Kombinacija antioksidativnih, antiinflamatornih i antibakterijskih svojstava pomaže jačanju imunog sistema. U periodima prehlada i virusa, golden milk može biti odličan saveznik u sprečavanju infekcija.
  • Poboljšava varenje
    Kurkuma i đumbir su poznati po tome što smanjuju simptome dispepsije i ubrzavaju pražnjenje želuca. Kurkuma takođe stimuliše proizvodnju žuči, čime doprinosi boljem varenju masti i smanjenju gasova i nadimanja.
  • Podržava zdravlje kostiju
    Zlatno mleko, kada se priprema sa mlekom bogatim kalcijumom i vitaminom D, može doprineti jačanju kostiju. Ove hranljive materije su ključne za prevenciju bolesti kao što su osteopenija i osteoporoza.
golden milk

Kako napraviti GOLDEN MILK kod kuće

Priprema ovog zlatnog mleka kod kuće je jednostavna i može se prilagoditi vašem ukusu.

Evo osnovnog recepta koji možete isprobati:

za jednu šolju TOPLOG mleka potrebno vam je:

  • 1 kašičica organske kurkume u prahu
  • Prstohvat crnog bibera (pomaže u boljoj apsorpciji kurkumina)
  • Prstohvat cimeta
  • 1/4 kašičice rendanog svežeg đumbira (ili u prahu)
  • Opciono: 1 kašičica meda, agavinog sirupa ili javorovog sirupa
  • Opciono: prstohvat muskatnog oraščića ili kardamoma za dodatnu aromu

Golden Milk je ritual, šolja ovog napitka će vas zagrejati spolja i iznutra, uz niz benefita za vaše telo. Dodajte ga svojoj rutini i pružite sebi šoljicu zdravlja u kojoj ćete uživati svaki dan.

Saznaj više:
Povezani članci: