Trenuci u kojima je ghosting zapravo jedina opcija

    obro je da znate kad treba da napustite scenu pre nego što vas uloge iscrpe do kraja
    05.10.2024.
    RECOMMENDED

    Ljubavni odnosi su čudni, ali i gostovanje (gosting, ghosting – naprasni nestanak osobe iz vašeg života, bilo da je reč o ljubavnoj, prijateljskoj ili poslovnoj vezi). Jednog dana se smeškate jedno drugom dok se držite za ruke, a sledećeg ste sami, gledate u zid i pitate se da li ste ikada zaista voleli nekoga ko sakuplja poklopce od pesto sosa?

    Ponekad, ma koliko da smo posvećeni odnosu, postoje trenuci kada je, bez preterivanja, jedino rešenje može biti čisto i korektno – ghosting. Znate, ono kada neka poznata ličnost „uleti“ u seriju na par epizoda i posle ode da živi svoj glamurozni život i ne vidite je u tom šou više nikada. Vi biste bili ta zvezda koja zna kada je vreme da se povuče s pozornice, bez epiloga, zauvek.

    ghosting tema

    Kad se oduže „pauze“

    Setimo se scene: „Hajde da napravimo pauzu.“ Klasična zamka. Ako se ta pauza odužila do tačke u kojoj ne znate više da li ste u vezi ili niste – vreme je za gostovanje. Čim vam „pauza“ postane duža od radnog veka prosečnog studenta na prvoj godini fakulteta, najbolje je da izađete iz kadra i ostavite im seriju neka igraju sami.

    Kad ljubav postane sezonska

    Jednog dana vas obožavaju, a sledećeg ne mogu da zapamte kada treba da se vidite. Vaša veza postaje kao serija kojoj su snimili nastavak koji joj nije bio potreban zbog zarade – počinjete s ushićenjem, a onda lagano tonete u rutinu i repriziranje starih dobrih epizoda. Ako svako druženje deluje kao obaveza i vama i njima – diskretno izađete kroz zadnja vrata kafića i nastavite dalje. Verujte nam, i oni žele da se saga završi jer više nema smisla.

    Kad svađa postane part-time job

    Ako ste ušli u fazu kada vam se čini da trošite više vremena u ulozi advokata i tužioca nego zaljubljenog para, sigurno je vreme da se povučete. Ghosting je vaša karta iz ove apsurdne drame. Umesto da se bavite detaljima koji će produbljivati već konstantan konflikt, možete se povući u mir, ostavljajući scenaristu da rešava sam svoje konflikte.

    Kada dobijete titulu „psihologa bez diplome”

    Ne bi trebalo da bude vaša odgovornost da svakog jutra analizirate nječiju sadašnjost, prošlost i budućnost. Ako ste prešli u fazu terapeuta, u kojoj analizirate svaki izraz lica i ton glasa, vreme je za ghosting. Odnos ne bi trebao biti psihološki rat – vi ste ljubavnici, ne pacijent i psihoterapeut.

    Kad romantika postane logistika

    Ako vas razgovori o romantičnim vikendima sve češće podsećaju na planiranje selidbe – ko će šta poneti, kada ćete stići i koliko je to skupo – pre nego na uzbuđenje zbog zajedničkog putovanja, vreme je da se isključite. Ovo ne važi samo za putovanja, romantika se na žalost i gubi onda kada se svaki zajednički korak planira do te mere da se spontanost potpuno gubi. Naš savet je da se ne objašnjavate mnogo jer, kako nekome uopšte ovo objasniti ako to sam ne vidi.

    Kad usledi amnezija

    Ima tih trenutaka kada partner postaje čovek-zagonetka koji ne može da upamti osnovne stvari o vama. Vaš rođendan? Zaboravljen. Omiljena pesma? Odjednom ne prepoznaje da je ona krenula na radiju. Ako se vaša romantična priča pretvorila u igru memorije, u kojoj ta osoba stalno gubi, slobodno zaboravite na nju.

    Ljubav ne bi trebalo da bude beskrajna sapunica. Španska serija u kojoj nikako da dođe do zapleta. Dobro je da znate kad treba da napustite scenu pre nego što vas uloge iscrpe do kraja. Zato, probajte ghosting.

    ea41f3ec594f223e4f388662da85b754

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: