How it started, how it’s going: CULOTTE

    09.10.2024.
    RECOMMENDED

    Model pantalona koji je doživeo renesansu proteklih decenija, čuvene- culotte imaju bogatu istoriju i interesantnu evoluciju koja obuhvata nekoliko vekova, prelazeći iz muške aristokratske odeće u simbol emancipacije žena. Vremenom su se transformisale kako bi odgovarale različitim kulturnim, društvenim i modnim potrebama.

    ee2b71311a305e5d57baab61df40d31d

    How it started?

    Reč „culotte“ potiče iz francuskog jezika, gde se prvobitno koristila za pantalone koje su nosili muški pripadnici evropske aristokratije tokom 16. i 17. veka. Ove pantalone bile su do kolena i obično su bile uske, pričvršćene čarapama, ujedno su bile simbol višeg društvenog statusa i često su ih nosili plemići na dvorovima, posebno u Francuskoj.

    Tokom Francuske revolucije, aristokrate koje su nosile culotte bili su prepoznati kao deo starog režima, dok su revolucionari popularno nazivani sans-culottes (doslovno- bez culotte), kao simbol prekida s aristokratskim normama.

    3ee7f52ed69a8689929b38038d6dba9d

    Prelazak u žensku modu

    U 19. veku culotte pantalone su se polako počele pojavljivati u ženskim garderoberima, iako su bile retke. Žene su počele da nose široke pantalone slične suknjama, ali uglavnom u praktične svrhe, u prilikama kao što su jahanje ili vožnja bicikla. Ovo je predstavljalo početak modnog pokreta koji je ženama nudio više slobode kretanja.

    culotte

    Simbol emancipacije

    U ranim decenijama 20. veka, culotte su postale popularnije među ženama koje su se bavile sportskim aktivnostima, a modni dizajner Paul Poiret pomogao je da se pantalone prihvate kao deo ženskog garderobera u nešto formalnijim prilikama. Bilo je krajnje vreme da se žene konačno oslobode restriktivnih korseta i dugih suknji.

    Tokom ovog perioda, ovakve pantalone su i dalje bile široke, često nalik na suknje, što im je omogućilo da budu prihvaćene u društvu koje je još uvek strogo normiralo žensku odeću.

    ee50bf5f2ad4eb6652bfeb37b21e11fb 1

    Culottes postaju modni trend

    Nakon Drugog svetskog rata, kada su se modne norme polako menjale, ovakve pantalone su se sve više pojavljivale u svakodnevnoj ženskoj odeći. Do 1960-ih, dizajneri su počeli da eksperimentišu sa ovakvim modnim komadom. Bile su prepoznatljive po svojoj širokoj silueti koja je ličila na suknju, ali je bila praktičnija.

    Postale su popularan trend tokom 1970-ih, posebno u letnjoj odeći. Modna industrija ih je promovisala kao praktičnu, modernu alternativu za žene koje su želele udobnost, ali i moderan izgled. Takođe su bile simbol ženske borbe za jednakost, jer su omogućavale veću slobodu kretanja.

    df8d0bf5cd4dc69e42663ec67ef6a3dc

    Savremena- apgrejdovana verzija

    U poslednjim decenijama culotte pantalone su doživele pravi modni preporod. Danas su popularne u mnogim verzijama, od elegantnih i minimalističkih, do ležernih i sportskih. Culotte pantalone se često prave od laganih materijala poput pamuka, lana ili svile, ali su dostupne i u luksuznijim varijantama od kože ili satena.

    10028f4585d21566d8f5cf37e8e0cebe
    d69041aed4da16120c646ae431460b63

    Danas se smatraju sofisticiranim, ali i udobnim odevnim komadom koji se može nositi u poslovnim ili opuštenim prilikama. Modne kuće poput Chanel, Gucci i Prada često ih uključuju u svoje kolekcije, čineći ih evergreen komadom ženskog garderobera.

    Culotte su prešle dug put od aristokratske odeće muškaraca do moderne, funkcionalne i stilski raznolike ženske mode. Njihova evolucija odražava ne samo promene u modi, već i društvene promene, posebno u pogledu uloge žena i njihovog prava na slobodu kretanja i izražavanja.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: