Hoka: stvorena za planinu, voljena u gradu

    13.10.2024.
    RECOMMENDED

    Hoka patike su danas svuda: u prirodi, na gradskim događajima, modnim revijama i trkačkim stazama…

    Nekada davno, patike su bile rezervisane samo za sportske terene. Imperativ je bio da budu udobne, po pravilu su bile jednostavno dizajnirane, bele…A onda je na scenu stupila moda, ona najuticajnija i najmasovnija, ulična.

    Patike su gotovo preko noći s košarkaških parketa ili teniske šljake došle do fashion scene, pa čak i do crvenog tepiha. Air Jordan i Adidas Stan Smith najbolji su primeri da se uz malo osećaja za stil patike mogu nositi uvek i svuda.

    Ta sneakers revolucija se vezuje za period devedesetih, koji je po mnogo čemu bio specifičan…Tih godina su scenom suvereno vladali brendovi Nike i Adidas. Svoje mesto na tržištu tražili su još i Reebok, Puma, japanski Asics…Šminkeri su nosili Lotto i Diadora patike, buntovnici „starke“. New Balance je bio privilegija malobrojnih putnika, koji su čuvene NB inicijale na Balkan donosili iz Amerike. Ostali su, objektivno, bili na margini…

    Prelaz u 21. vek je osim patika na ulice svetskih metropola doneo još jedan trend, modu rekreativnog džoginga. Ljubitelji trčanja su počeli da se okupljaju u ekipe i bilo ih je sve više i više…Broj učesnika na maratonima širom sveta je gotovo eksponencijalno rastao, što je označilo još jednu ekspoloziju, detonaciju lifestyle sportske opreme. A onda je nakon betona na red došao i sve popularniji trail, prirodni teren koji je počeo da privlači ljubitelje trčanja i boravka u planini. Pogađate, njima su bile potrebne robustne patike.

    Tu u priču ulazi i Hoka, koja je osnovana 2009. godine.

    Krivci su bili tada anonimni trail trkači i entuzijasti, Nicolas Mermoud i Jean-Luc Diard. Razume se, oni su imali višegodišnje iskustvo sa raznoraznim sportskim patikama. Crpeći inspiraciju sa staza i bogaza odlučili su da stvore patiku koja će pružiti maksimalnu amortizaciju i potporu bez žrtvovanja performansi. Tako je rođena Hoka, patika koja danas podjednako vlada ulicama i prirodom. Hoka osim atraktivnog dizajna nudi i mnogo više – samouverenost, pa tamo gde drugi „šlajfuju“ Hoka dominira.

    Osnivači kompanije su učili latinski, pa su znali za onu Nomen est omen. Hoka One One je fraza sa jezika novozelandskih autohtonih Maora koja se slobodno prevodi kao „leteti iznad zemlje“. Simbolika je više nego evidentna…

    Iako su upotrebom ekscentričnih boja i dominantnog đona brzo privukli pažnju profesionalnih ali i rekreativnih trkača, dizajneri kompanije Hoka su pre svega težili funkcionalnosti.

    Uprkos svojoj debljini, prve Hoka patike bile su izuzetno lagane i fleksibilne. Za razliku od većine rivala „hokice“ su imale suptilnu razliku u visini na peti i na prstima, a njihov čuveni rocker profil je držao stopalo u prirodnom položaju. Osim toga, sileta je prosto gurala trkače u položaj akcije, što je bio i ostao imperativ u borbi sa štopericom i konkurentima.

    Hoka Speedgoat je danas jedan od najpopularnijih go anywhere modela na tržištu

    Za jesenju sezonu Hoka je pripremila 3 nova modela: Speedgoat 6, Challenger GTX 7, Tecton X3.

    Hoka Speedgoat 6

    Na prvom mestu je sasvim sigurno najčuveni model brenda Hoka, legendarni Speedgoat koji u šestoj generaciji donosi unapređene performanse.

    Kombinujući nenadmašnu amortizaciju s poudanom trakcijom i ultralaganim materijalima, Speedgoat 6 je rođen da ukroti makadam. Najaktuelnije izdanje ove “koze” je dorađeno gornjim delom od prozračnog tkanog tekstila, redizajniranom postavom i ergonomskim jezikom. Hoka Speedgoat 6 je naravno dostupna u nizu atraktivnih boja. Nama je poglede privukla Gull/Stormy Skies nijansa…

    Hoka Challenger GTX 7

    Vrhunski model kompanije Hoka reklamira se sloganom Rain or shine, Street to summit, koji jasno stavlja do znanja da je Challenger GTX 7 spreman za sve izazove.

    To potvrđuje i Gore-tex Invisible Fit s tehnologijom koja isporučuje poboljšanu zaštitu u lošim vremenskim uslovima. Osim novih kombinacija boja, Hoka Challenger GTX 7 ističe da je zahvaljujući poboljšanoj trakciji na neravnom terenu ova patika nepobediva. Bukvalno.

    Hoka Challenger GTX 7

    Hoka je neustrašivim trkačima pripremila Tecton X 3, model patika koji koristi ploče od ugljeničnih vlakana, ekskluzivni detalj koji ima ulogu dodatne stabilnosti. Za konstrukciju đona Hoka je upotrebila proverenu Vibram tehnologiju, dok se kao najupadljivije rešenje izdvojio lagani Matryx® tekstilni gornji deo koji asocira na čarapu!

    Foto: Hoka

    Saznaj više:
    Povezani članci: