„Mnogi misle da sam patika“ – Stan Smith i drugi teniseri koji su „postali odeća“

  Pored Evropskog prvenstva u fudbalu, poželjan "stanar" naših malih i velikih ekrana u ovom periodu godine je i najznačajniji teniski turnir Wimbledon. Ne bi bilo kulturno da mu ne posvetimo malo pažnje, a ono na šta nas je njegova besprekorno podšišana trava ovog puta "odradila" jesu ličnosti koje su njome gazile nesvesne činjenice da će decenijama nakon toga njhovo ime nastaviti da živi utkano u odeću tenisera (ali i vinovnika ulične mode).
  05.07.2024.
  RECOMMENDED

  Slavni teniseri Stan Smith, Bjorn Borg i Rene Lacoste nekada su čestvovali su Wimbledonu. Za generacije koje su stasavale nakon njihovih belosportskih karijera, imena spomenute trojice značajna su ne zbog tenisa, nego zbog stila, mode i brendinga. „Mnogi misle da sam patika“, rekao je Stan Smith, američki teniser i nekadašnji prvi reket sveta.

  Uvek sam mislio da je ova tema opšte mesto, a onda sam pre nekoliko dana razgovarao sa klincima koje nije previše zanimalo šta to predstavlja krokodil na majici koju nose, niti zašto se prezime Borg na boksericima koje su virile iznad farmerki. To mogu da nađu na Guglu. Kao i u ovom tekstu, koji že takođe završiti na Guglu. Doživite ga kao malu lekciju iz opšte (stilske) kulture za „dečake“.

  Rene Lacoste – The „Crocodile“

  Figure Gesture

  Foto: Pinterest

  Brend Lacoste osnovao je Rene Lacoste, koji je sa svojim saigračima osvojio Dejvis Kup 1927. godine. Čak i logo, slika malog krokodila, vodi poreklo iz teniske istorije. Sam Rene nazvan je “krokodil” u okvirima američke štampe (zbog svoje izdržljivosti).

  Kompanija svoje poreklo duguje opkladi iz 1927. godine, koju je Rene sklopio sa kapitenom francuskog tima na Dejvis kupu. Opklada je bila kofer napravljen od aligatorove kože. Kapetan je obećao da će mu, ukoliko Rene pobedi sve važne mečeve, kupiti kofer.

  Logo je nacrtao Robert George, Reneov prijatelj. Lacoste je uneo neke inovacije u garderobu za sport na travi. Tradicionalna teniska oprema podrazumevala je dugačak rukav i isprepletano platno. On je dizajnirao majicu kratkih rukava, rebrastu kragnu i napravio ju je malo kraćom nego inače.

  Zajedno s Andre Gillerom, vlasnikom najveće kompanije za pletenje u to doba, osnovao je firmu koja je pravila majice sa dobro poznatim logoom. Uveo je u proizvodnju nov materijal – “pike” – i prva Lacoste majca rođena 1933. godine.

  Opklada je bila kofer napravljen od aligatorove kože

  Bjorn Borg – „Partijaner“

  Sweden Bjorn Borg on practice court before Mens Final match at All

  Foto: Pinterest

  Bjorn Rune Borg rođen je u Sedertaljeu, gradu gde je primarna sportska razonoda hokej na ledu. Postao je profesionalac sa 14 godina. Sa nepunih 16 debitovao je za Dejvis kup reprezentaciju Švedske i pobedio. Nešto kasnije te godine, osvojio je juniorski Vimbldon. To je bio samo početak jedne od najbizarnijih teniskih priča.

  Između 1978. i 1980. bio je na vrhuncu karijere. Osvajao je uzastopno i Rolan Garos i Vimbldon te tri godine. Pored toga, stasit, mišićav, skandinavski hladan i odmeren, duge plave kose, bio je i miljenik žena. Navodno, njegovo srce ima samo 35-38 otkucaja u minutu što mu je dozvoljavalo da i bez preteranog treninga i bez propuštanja žurki uvek bude u najboljoj mogućoj kondiciji.

  On je prvi čovek koji je uveo snažan stil igre sa osnovne linije, a do perfekcije je doveo dvoručni bekhend, koji je tada bio prava retkost. U suštini, njegov stil igre je preteča onoga što danas primenjuje većina tenisera.

  Otišao je u penziju sa samo 26 godina jer mu je nedostajalo motiva. Ali, nije otišao sa naslovnih strana tabloida. Probao je sa povratkom 1991. godine. Ponovo je pustio kosu i igrao sa drvenim reketom iako su se već pojavili grafitni.

  Propali brakovi i loše investicije dovele su ga do toga da umalo proda dva trofeja i dva reketa sa kojima je osvojio Wimbledon na jednoj aukciji u Londonu. Ipak, kolege su nekako uspele da ga nagovore da to ne uradi. Ono malo novca što mu je ostalo uložio je u kompaniju muškog donjeg veša i sada je sve u redu, njegov brend je po prodaji drugi u Švedskoj, odmah iza Calvin Klein.

  Otišao je u penziju sa samo 26 godina jer mu je nedostajalo motiva

  Stan Smith – „Ravno i belo“

  Stan Smith 1

  Foto: Pinterest

  Stanley Roger „Stan“ Smith je poznat kao osvajač dva Grand Slam naslova u pojedinačnj konkurenciji, ali i zbog toga što je zajedno sa Bobom Lutzom, tvorio jedan od najuspješnijih teniskih timova u historiji. Godine 1970. Smith je osvojio prvi Masters Grand Prix na kraju godine.

  Na ovoj našoj listi je zbog Adidas Stan Smith patika. Čuvena silueta datira iz 1971. godine i posebna je po tome što na sebi nema prepoznatljive adidasove tri štrafte. Model je elegantan, neprevaziđen, naširoko nosiv i zastupljen. Prema nekim izveštajima, njegov ugovor sa Adidasom je na 13. mestu od ukupno 50 najuticajnijih ugovora u istoriji sporta.

  Pre izvesnog vremena, Stan Smith pojavio se i u održivoj varijanti. Patike su kreirane od PRIMEGREEN gornjeg dela, sačinjenog od recikliranog materijala visokih performansi koji se nalazi na belom đonu od reciklirane gume. Primegreen materijal u svom sastavu sadrži 50 odsto recikliranih materijala. Sva plastika iskorišćena za kreiranje ovog materijala je u potpunosti reciklirana, kreirana bez virgin plastike.

  Njegov ugovor sa Adidasom je na 13. mestu od ukupno 50 najuticajnijih ugovora u istoriji sporta

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.