BURO. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo ovog vikenda?

Evo šta radimo za vikend
17.10.2024.
RECOMMENDED

Oktobar je mesec umetnosti – bilo da govorimo o savremenim pravcima, klasičnim delima ili skrivenim draguljima gradske scene. Kroz naš BURO. vodič, vodimo vas kroz najvažnije umetničke događaje ovog vikenda. Od velikih manifestacija poput 60. Oktobarskog salona, koji istražuje šta ostaje iza umetnosti, do intimnijih izložbi. Otkrijte nešto novo i inspirativno.

BURO. VODIČ: ART

60. OKTOBARSKI SALON

do 20.10. do 1.12.

Oktobarski salon je reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd. Ovogodišnje izdanje nosi snažnu poruku pod sloganom „Šta ostaje? / What’s left?” i fokusira se na ključna pitanja savremenog društva – od prostora za umetnike, preko rada i njegovog značenja, do klimatskih promena i društvenih integracija.

Izložbe i performansi će se održavati na više lokacija širom grada, uključujući galerije Kulturnog centra, Paviljon na Cvetnom trgu, Galeriju FLU, bivši klub Akademija i mnoge druge. Ove jeseni, Salonom upravljaju tri međunarodna kustoska tima, koji donose različite umetničke vizije kroz tri jedinstvena koncepta: TragEstetika(e) susreta, i Nada je disciplina.

Ovaj salon ističe umetnike i kustose koji se bave temama od globalnog značaja, kao što su džentrifikacija, migracije, i ravnopravnost, ali i umetnost kao sredstvo otpora i preispitivanja normi. Program će otvoriti performans umetničkog dua Lusi i Horhe Orta, čiji rad postavlja pitanja društvene koegzistencije i klimatskih promena.

Očekuju vas raznovrsne izložbe, performansi i radionice, koje donose jedinstvene umetničke poruke iz celog sveta, a posebno osvetljavaju savremene izazove sa kojima se suočavaju umetnici i kulturni radnici.

Ne propustite priliku da doživite umetnost koja provocira, inspiriše i podstiče na promišljanje o najvažnijim pitanjima današnjice!

vodic9

HEROJI MODERNOG DOBA

OD 18.10 do 2.11. – Konak kneginje Ljubice

Otvaranje prve samostalne izložbe – Saradnja vajarskog ateljea Renome Arte i Muzeja grada Beograda

“Zakoračite sa nama u vajarski svemir u kojem je glina glavna zvezda. Šetajte sa nama kroz kreativni scenario… u kojem možete da odaberete svog heroja ili heroinu.” 
Renome Arte

Ovo je prva samostalna izložba Renome Arte-a, pod nazivom “Heroji modernog doba” u organizaciji Muzeja grada Beograda. Izložba će trajati dve nedelje (od 18. oktobra do 2. novembra) u prostorijama Konaka kneginje Ljubice. Ova izložba je rezultat višegodinšnjeg kreativnog procesa i posvećenosti, kroz koju se prožimaju teme lične introspekcije, univerzalne simbolike i ljudskih emocija.

Otvaranje: petak 18. oktobra u 19h

vodic1

MOZAIK MALOG FORMATA XIX

od 16.10. do 24.10. – Galerija Singidunum

MOZAIK MALOG FORMATA je međunarodna izložba i autorski projekat Petra Vujoševića koji bitno utiče na razvoj ove likovne tehnike i na povećanje vidljivosti mozaika i aktuelizovanje savremenih mozaičkih praksi.
Ove godine izlažu 52 autora iz Severne Makedonije/Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Tunisa, Rusije i Srbije.

Počasni gost na izložbi je Krum Šarnkov, poznati umetnik iz Plovdiva (Bugarska).

Kao i prethodnih godina dodeliće se nagrade za najuspešniji rad na izložbi kao i za najuspešniji studenstki rad.
Ovaj projekat se realizuje kao godišnja izložba i daje snažan podsticaj uspostavljanju jake domaće mozaičke likovne scene, predstavlja je i pozicionira u evropskim okvirima kroz unapređivanje međunarodne saradnje. Izložba otkriva nove, posebno mlade, talentovane autore i promoviše njihov rad.

VODIC6

TEROR I STRADANJE U BEOGRADU TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA

17.10. – 15.11. – Galerija RTS

Ove godine navršava se 80 godina od oslobođenja Beograda od nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata. Povodom ovog važnog jubileja Muzej žrtava genocida i Radio televizija Srbije organizuju izložbu „Teror i stradanje u Beogradu tokom Drugog svetskog rata 1941–1944.“, autora dr Radeta Ristanovića. Izložba ima za cilj da ukaže na obim, intenzitet i oblike stradanja u Beogradu tokom Drugog svetskog rata. Kroz biografije stradalih ali i zločinaca, citate primarnih dokumenata i memoarskih sećanja, autor je nastoja da stradanje i zločine u Beogradu što autentičnije približi posetiocima. Prvi put javnost i posetici će moći da vide crteže Pjera Križanića nastale tokom suđenja nacističkim zločincima 1947. godine u Beogradu.

vodic5

67. SAJAM KNJIGA

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.
Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.
Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

VODIC5 1

AKTIVITET: 100 GODINA NADREALIZMA

Izložba u Muzeju savremene umetnosti pod nazivom Aktivitet: 100 godina nadrealizma predstavlja našoj i međunarodnoj javnosti bogatstvo produkcije našeg nadrealizma i njegovu simultanu aktivnost i saodnos sa drugim globalnim nadrealizmima, te njegov značaj za umetnost 20. i 21. veka. Izložba ima za cilj da predstavi, na najkompletniji način do sada, celovitu produkciju nadrealističkog kruga u različitim medijima, te odabrana dela iz dugog života nadrealizma – dela stvaraoca beogradskog nadrealističkog kruga nastala nakon perioda kolektivne akcije ili dela umetnika koja su nastala pod jakim uticajem ili u saodnosu sa nadrealizmom, kao i mali broj, strogo izabranih, savremenih odgovora na našu nadrealističku produkciju. Aktiviteti koje su naši nadrealisti upražnjavali, i čija međunarodna vidljivost ubrzano raste, uključuju individualne i grupne prakse u veoma širokom spektru medija, umetničkih formi i tipova diskursa: slike, kolaži, objekti, instalacije, grupne proklamacije i participativne društvene akcije, intervencije, fotografije i fotograme, filozofske traktate i dečiju književnost, multimedijalne pesme-slike, antiromane, fanzine, časopise, ankete, cadavre exquis, polemike i mnoge druge iskaze i objekte. Muzej savremene umetnosti čuva najopsežniju kolekciju dela naših nadrealista i dokumentacije njihovih aktivnosti u različitim formama i medijima, i predstavlja regionalni centar za dokumentaciju i naučni rad iz ove oblasti.

Predstavljanje ovog korpusa značajno je obogaćeno kroz saradnju i razmenu sa Muzejom primenjene umetnosti, gde se nalazi najveći deo fotografskog legata naših nadrealista i gde će se simultano održati izložba pod istim krovnim konceptom. S obzirom na multimedijalnu prirodu i posebno blisko saodnos pisane reči i vizuelnog artefakta u produkciji naših nadrealista, saradnja obuhvata i Institut za književnost i umetnost koji će u okviru projekta realizovati međunarodni naučni skup.

Autor koncepta i kustos je Sanja Bahun, profesor i dekan Fakulteta umetnosti i humanističkih nauka na Univerzitetu u Eseksu, a kustosi izložbe su Sanja Bahun, Aleksandra Mirčić, Una Popović i Žaklina Ratković.

Izložba je deo istoimenog projekta koji obeležava stogodišnjicu nadrealizma u Srbiji i svetu – sto godina od izlaženja prvog Manifestа nadrealizma Andree Bretona i sto godina od izdavanja prvih publikacija i aktivnosti Beogradskog nadrealističkog kruga u jesen 1924. godine. Projekat obuhvata blisku saradnju tri institucije – Muzeja savremene umetnosti, Muzeja primenjene umetnosti i Instituta za književnost i umetnost – kao i većeg broja drugih institucija i organizacija.

VODIC8

BURO. VODIČ: MUZIKA

KOSHEEN

19.10. – Dorćol Platz

Jedan od najuspešnijih i najspektakularnijih britanskih elektro bendova KOSHEEN, posle dve godine, se vraća u Beograd da bi sa obožavaocima proslavili 25 godina postojanja, na koncertu koji će biti održan 19. oktobra u Dorćol Platzu.

Predvođeni izvanrednim glasom i energijom Šan Evans (Sian Evans) bend KOSHEEN je, osim po hitovima, čuven i po nastupima uživo, a to su dokazali i na poslednjem koncertu koji su održali na Belgrade Beer Festu 2022. godine na prepunom Ušću.

Postali su poznati početkom veka zahvaljujući hitu “Hide U” sa debitanskog albuma “Resist”, koji je dostigao platinasti tiraž, a usledili su crossover hitovi “Catch”, “Hungry” i “All In My Head” koji su ih vinuli na vrh britanskih top lista. Grupa je dospela na prvo mesto na muzičkim listama u Velikoj Britaniji i Evropi i osvojila brojne nagrade sa svojim jedinstvenim spojem breakbeat ritmova drum’n’bass i kovencionalnijanih pesama, koje oličava pevačica i tekstopisac Šan Evans.

vodic2

JOSE JAMES

17. i 18.10. – BitefArtCafe

José James, međunarodno priznati jazz pevač hip-hop generacije, nastupiće sa svojim bendom u klubu BitefArtCafe u okviru koncertnog serijala Musicology Sessions. Beogradskoj publici prirediće dve koncertne večeri 17. i 18. oktobra, gde će predstaviti svoje 12. studijsko izdanje “1978”.

Njujorški vokalista José James kombinuje džez, soul, neo soul, drum’n’bass i spoken word u svoj jedinstveni brend vokalnog džeza. On vešto zamagljuje linije između tradicionalnog i savremenog džeza, hip-hopa, soula, funka, popa i roka. Dok navodi svoje glavne uticaje kao što su John Coltrane, Marvin Gaye i Billie Holiday, u živim nastupima podseća na ikone džez-soula iz sedamdesetih godina, istovremeno zadržavajući svoj autentičan stil.

vodic3 2

KARMAKOMA

19.10.

Luton i Šćepa sa Danilom Kasom.

Poznati po svom rokerskom stavu, glamuroznim modnim izborima i 700% energije na bini, Luton i Šćepa godinama prave jedne od najposećenijih žurki u gradu. Ovo će biti njihov prvi nastup u Karmakomi, a znamo šta dolazi sa ovom dvojicom – more ljudi koji ih obožavaju zbog zarazne energije i otprilike pet kontejnera rekvizita. Danilo Kas se pridružuje.

vodic0

DADO TOPIĆ I GENERACIJA 5

19.10. u 21h – Zappa Baza

Po prvi put u karijeri, članovi grupe Generacija 5 pratiće Dadu Topića u izvođenju njegovih najvećih hitova, dok će Dado, zajedno sa pevačem Milošem Bajatom, otpevati neke od njihovih najpoznatijih numera.

Fanovi će imati priliku da uživaju u vanvremenskim hitovima – „Ti samo budi dovoljno daleko“, „Da li znaš da te volim“, „Dolazim za pet minuta“, „Za koji život treba da se rodim“, „Najjači samo ostaju“, „Istina mašina“ i mnogim drugim.

VVV

BURO. VODIČ: FASHION

PERWOLL FASHION WEEK

od 17. do 25.10. – Hangar

Jesenji, 54. po redu Perwoll Fashion Week se bliži, zato budite spremni da od 17. do 25. oktobra delite radost mnogobrojnih ljubitelja domaće autorske mode na revijama dizajnerskih zvezda, ali i brojnih mladih kreativaca.

Jedan od najvažnijih ciljeva manifestacije od samog njenog nastanka je promocija vrhunskih talenata i autentičnih dostignuća na domaćoj modnoj sceni, a s obzirom na izuzetno bogat autorski program koji nas očekuje tokom ovog izdanja, verujemo da će BFW ponovo doneti svojevrsni presek stvaralaštva naše modne scene. Nove kolekcije će predstaviti oni koji su već odavno visoko pozicionirani na našem modnom nebu, ali i oni koji su na dobrom putu da se vinu među zvezde, tu su i posebni kocepti, brendovi i fashion performance, tako da nas očekuje pravi modni vatromet. 

Centralno mesto dešavanje će i ovoga puta biti Hangar u Luci Beograd gde će se održati najveći  broj revija, izložbi i pratećih programa, gde se dnevno očekuje više od 2000 posetilaca.

vodic4

Foto: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: