Ski resort sa najviše Michelin restorana na svetu

autor BURO.
ski resort

Ski resort Kurševel u Francuskoj jedan je od najluksuznijih na svetu, a o tome govori i činjenica da ima najveću koncentraciju restorana sa Michelin zvezdama po metri kvadratnom. Sa više od deset restorana koji nose Michelin zvezde, uključujući restorane sa tri zvezde, što je najveće kulinarsko priznanje, Kurševel je definitivno lider u gastronomiji među skijalištima.

Ski resort je jedna od najekskluzivnijih i najluksuznijih destinacija na svetu. Nije popularan samo zbog skijanja, već je utočište za bogate, slavne ličnosti i sve one koji traže najfinije stvari u životu.

Smešten u srcu 3 Vallées (Tri doline), Kurševel je ski resort koji nudi sve – od uzbudljivih staza do najboljih après-ski sadržaja, ekskluzivnih restorana i luksuznih smeštaja.

Tokom vekova, ovaj udaljeni deo francuskih Alpa bio je ruralna i pastirska oblast, nastanjena malim selima i farmerima koji su radili na visokim planinskim pašnjacima. Međutim, kasnije je postao poznat kao „kapija Alpa“ zbog svoje strateške pozicije, a često su ga posećivali bogati turisti koji su obilazili Evropu u okviru svojih grandioznih putovanja.

Kako je ski resort poznat po tome što ima najveću koncentraciju Michelin zvezda po kvadratnom kilometru na svetu, vredi zaviriti u prestižnu gastro ponudu koju možete iskustiti u srcu Alpa.

SKI RESORT KURŠEVEL: NAJBOLJI RESTORANI

Restoran Le 1947 à Cheval Blanc ima tri Michelin zvezde, a vodi ga šef Yannik Alléno. Restoran se nalazi u hotelu Cheval Blanc, a u njemu postoji samo pet stolova. Alléno izuzetno pažljivo bira sastojke, a često se oslanja na lokalne proizvode iz regiona Savoie. Kroz pažljiv odabir tih izuzetnih sastojaka, on prikazuje najbolje što ovaj region može ponuditi. Njegova jela nisu samo kulinarski doživljaj, već i pravo poštovanje tradicije i teritorijalne specifičnosti.

Le Sarkara je restoran sa dve Michelin zvezde koji vodi šef Sébastien Vauxion. On pravi deserte zasnovane na voću i povrću, u kombinaciji sa mlečnim proizvodima, čokoladom i kafom – na primer, spaja celer sa crnim tartufom i blago začinjenim kiselim voćem.

U ekskluzivnom ambijentu hotela Grandes Alpes sa samo četiri stola, šef Sylvestre Wahid uslužuje samo oko 15 srećnih gostiju po seansi. U otvorenoj kuhinji, gde mu pomaže njegov verni tim, šef kuhinje pokazuje izuzetan osećaj za hrabrost, majstorski kombinujući jastoga sa sastojcima koji su tipični za pakistansku kuhinju.

Stéphane Buron, renomirani kuvar, u restoranu Le Chabichou sa dve Michelin zvezde služi jedan set meni koji se sastoji od pet do devet jela, a koji ističe sastojke regiona. Što se tiče dekoracije, enterijer odiše uzdržanom elegancijom: tepisi, plafoni sa drvenim panelima, udobne dizajnerske stolice u besprekornoj beloj boji, moderni stolovi sa staklenim pločama. Uz to, tu je i odlična lista vina, što je tipično za čitav ski resort.

U restoranu hotela La Bouitte, otac René i sin Maxime s ljubavlju obrađuju svaki sastojak, dok stalno traže nove načine pripreme regionalnih delicija. Sir, riba iz jezera, kao i bilje i bobice koje René svakodnevno bere, čine jezgro njihove „inteligentne“, a lako razumljive kuhinje. Ovo je potpuno porodični posao, gde mama, ćerke i zet takođe imaju svoju ulogu, bilo da služe goste ili rade u back office-u.

Fotografija: instagram courchevel_officiel