Postoje dani kada jednostavno ne možemo da odolimo želji za nečim slatkim, ali nemamo vremena (ili volje) da satima čekamo da se testo umesi, ispeče i ohladi.
Čokoladni kolačići su uvek dobar izbor, mali zalogaji slatkoće koji mogu biti hrskavi, kremasti, mekani ili čak potpuno sirovi. Ipak, mnogi tradicionalni recepti zahtevaju brašno, jaja, puter i šećer, što ih čini kaloričnijim i manje pogodnim za one koji prate određene dijete ili jednostavno žele zdravije alternative.
Srećom, ne mora svaki kolačić biti sinonim za šećernu bombu. U poslednje vreme sve su popularniji recepti koji kombinuju zdrave sastojke, brzo se prave i ne zahtevaju pečenje. A kada spojimo sastojke bogate vlaknima i proteinima, dobijamo poslasticu koja je podjednako ukusna i hranljiva.

BRZI, ZDRAVI
Ako tražite desert koji je jednostavan, a istovremeno zdrav, keksići od kinoe i čokolade su pravi izbor! Ovi hrskavi zalogaji ne sadrže gluten, laktozu ni dodatni šećer, pa su pogodni za različite tipove ishrane od veganske do visokoproteinske. Kinoa je poznata kao superhrana bogata proteinima i vlaknima, a u kombinaciji sa tamnom čokoladom i puterom od kikirikija stvara savršen balans ukusa i teksture kolača.
Još jedna prednost ovog recepta je to što ga možete prilagoditi svom ukusu umesto putera od kikirikija, možete koristiti puter od badema, lešnika ili indijskih oraha, a ako volite dodatnu aromu, slobodno dodajte malo vanile ili cimeta.
Priprema je toliko jednostavna da vam neće oduzeti više od desetak minuta, a rezultat su neodoljivo hrskavi i čokoladni kolačići koji su idealni za užinu, desert ili čak brzinski doručak.
RECEPT ZA KEKSIĆE OD ČOKOLADE I KINOE
Sastojci:
- 1/4 šolje putera od kikirikija
- 1/2 šolje komadića tamne čokolade
- 1/4 šolje tostirane ili ekspandirane kinoe
- Opcionalno: kokosovo ulje, prstohvat soli, kašičica sirupa od urmi
Priprema:
Otopite čokoladu na pari ili na laganoj vatri. Kratko propržite kinou na suvom tiganju (bez ulja) dok ne počne da pucketa. U otopljenu čokoladu umešajte puter od kikirikija, a zatim dodajte kinou. Kašikom vadite smesu i oblikujte male kuglice, pa ih ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Zamrznite najmanje 1 sat. Izvadite i uživajte!
Foto: Instagram