SLOW MORNING GLAMOUR: Ovog vikenda Puter postaje naša omiljena destinacija

Od 27. aprila beogradska jutra dobijaju kremasto - penušavi sjaj.

autor BURO.
puter

Jutra koja mirišu kao da su stigla pravo iz Aix-en-Provence – na sveže pecivo, puter i kafu, a u centru Beograda su, ukusi koji podsećaju na ono najbolje iz Francuske, a imaju dušu prestonice, muzika koja asocira na Pariz, a svi je dobro poznajemo – sve to dešava se već nekoliko godina u restoranu Puter, smeštenom nadomak Kalenić pijace. No od ovog vikenda, tačnije nedelje, 27. aprila, Puter jutra zasijaće drugačijim sjajem, a zajedno sa njim i mi. Dovoljna su samo tri sastojka da nam to pođe za rukom: 

domaći puter, svaki put drugačije aromatizovan – sa pažljivo biranim začinima, ponekad iz lokalne bašte, ponekad sa dalekih meridijana,
vruć baget iz Puter pećnice i
čaša šampanjca, pažljivo uparena sa aromom putera nedelje.

puter

SVAKE NEDELJE U PUTERU – NOVI ŠAMPANJAC

Prvo izdanje ovog slow morning glamoura, zamišljenog kao beogradski omaž brunch ritualima, donosi raskošnu kombinaciju putera sa urmama i svetom solju, ali i retki šampanjac Philipponat Non Dosé, koji je u Puteru, verovali ili ne, dostupan i na čašu.

Ovog vikenda, Puter vas poziva da (svake nedelje) usporite, uživate u detaljima i probate šampanjce koje možda do sada niste imali priliku da otkrijete – po vrlo pristupačnim cenama.

Ako se zaljubite u puter, a zaljubićete se – pripremljen je i puter za poneti.

image00002

PARIZ U BEOGRADU

Sem šampanjca i specijaliteta koji su tog dana u fokusu, gosti Putera, mogu uživati u pažljivo pripremljenim jelima vrhunskog šefa Vladimira, spravljenih od sezonskih namirnica – pažljivo odabranih dobavljača. Meni obuhvata raznovrsne specijalitete kao što su oni za zagrevanje, među kojima su zvezde Torchon foie gras i rabarbara u pomorandži, pa Sarmice od vinovog lista sa mesom fazana koje se služe uz čips i sos od celera, pa naš omiljeni (i jedan od najboljih u gradu) Tartar bifek koji dolazi uz domaći puter sa vlašcem. Od glavnih jela obožavamo Pastrmku sa Perućca koja dolazi uz krompir salatu od ivanjičkog krompira i kremaste koprive, Zečiji batak uz kobasicu od kelja i ječma, sos od pečuraka i estragona, Teleća džigerica uz pire od ivanjičkog krompira i papriku. Šta god da u trenutku poželite da pojedete u Puteru, ako ste tamo, morate da probate čuvenu francusku čorbu od luka i zvezdu dezerata – ​Crème brûlée.

Sa enterijerom koji podseća na pariske bistroe, belim zidovima, elegantnim lusterima i toplim drvenim detaljima, šarmantni bistro predstavlja mesto gde sezona diktira meni, a sama atmosfera emociju. 

image00003

OSVEŽENI MENI

Sa dolaskom proleća, u Puteru se menja i ritam tanjira – sezonski meni je osvežen novim kombinacijama ukusa koje slave jednostavnost, ali i dalje ne pristaju na dosadno (dovoljno je da pogledate same nazive jela u Puteru i shvatite da reč „dosadno“ ovde ne postoji). Od laganih salata sa prvim jagodama i mladim sirom, do raskošnih tartova i kremastih čorbi koje podsećaju na detinjstvo, kao mesto u kojem se spajaju fino podešena kultura ishrane, ponašanja i življenja, svaki zalogaj je i ovog proleća u Puteru pažljivo osmišljen i razlikuje se u detaljima, izboru sastojaka i načinu serviranja, pa do toga kako se ovde gosti tretiraju – ovde se osećate kao u Parizu ili nekom romantičnom francuskom gradiću, a atmosfera je domaćinska.

Novi prolećni meni donosi sezonski osvežene ukuse koji se savršeno uklapaju sa novom vinskom kartom i signature Puter koktelima.

PUTER

I zato od ove nedelje, svaki vikend dobija svoju posebnu notu. I to ne samo zbog putera koji se menja iz sedmice u sedmicu, a ni zbog šampanjca koji se penuša kao da ste tik uz Senu, već zbog osećaja da jutro može biti ritual, trenutak u kojem Beograd postaje malo nežniji, a mi malo prisutniji.

Vidimo se za vikend u Puteru — tamo gde nedelja zaista ima ukus.

Fotografije: Beehive agencija