Povezano
Zamislite da vaš obrok u hotelu ne samo da prija nepcima i čulima, već aktivno podržava vašu energiju, zdravlje i unutrašnju ravnotežu; da vaš jelovnik ne podrazumeva nizanje obroka iz uobičajenog menija, već kreira shodno vašem telu, ritmu i potrebama. U SIRO Boka Place hotelu u Tivtu, ovakav pristup nije luksuz, već standard. Ishrana je jedan od pet osnovnih stubova ovog jedinstvenog hotelskog koncepta za aktivni odmor, i ne tretira se kao lista zabranjenih i dozvoljenih namirnica, već kao alat za postizanje balansa uma i tela. A u srcu SIRO nutricionističke filozofijje, zadužen za personalizaciju svakog tanjira, nalazi se Radovan Ivanović, glavni nutricionista SIRO Boka Place hotela i vođa njihovog nutricionističkog tima. Njegov rad sa gostima podrazumeva personalizovane savete i planove ishrane, odnosno prilagođene jelovnike u hotelskom restoranu SIRO Table, kao i analize telesne kompozicije i biohacking konsultacije.

Kroz razgovor sa Radovanom, otkrivamo kako izgleda SIRO pristup ishrani, kako se tradicionalni lokalni ukusi integrišu u savremeni koncept funkcionalne kuhinje, ali i zašto brojanje kalorija smatraju prevaziđenim. Nismo samo zavirili u SIRO meni i tanjir. Saznali smo šta podrazumeva način života koji kroz promišljenu ishranu promoviše zdravlje, znanje i održivu rutinu.
Nutricionizam je jedan od 5 stubova na kojima počiva SIRO filozofija. Kako se ta filozofija ogleda praktično u prehrambenom konceptu koji nudite gostima?
Jedna od ključnih vrednosti našeg koncepta je individualni pristup svakom gostu. U okviru boravka u SIRO-u, svaki gost ima priliku za razgovor i analizu sa kliničkim nutricionistom, koji će pružiti stručne smernice – kako gostu, tako i našem kuhinjskom timu. Na osnovu tih saveta, kreiramo precizno balansirane obroke, prilagođene ličnim potrebama, zdravstvenom stanju i životnom stilu svakog pojedinca.
Naš cilj nije samo da poslužimo zdrav obrok, već da kroz njega podržimo vaš organizam, energiju i dugoročno blagostanje.

Sveže, organske, lokalno uzgajane namirnice su jedan od principa od kojih ne odstupate. Možete li podeliti primer obroka koji na jedinstven način spaja funkcionalnu ishranu i kulinarsku tradiciju Crne Gore?
Tuna Poke bowl ili sveže ulovljena tuna s obale Jadranskog mora u Crnoj Gori, sa domaće fermentisanim šargarepama i kinoom koju uzgajamo u selima oko Herceg Novog, uz dodatak mikro bilja — savršen je primer funkcionalnog obroka u skladu sa SIRO filozofijom. Fermentisana šargarepa sadrži dozu od 7 milijardi CFU po gramu — porcija iznosi 15 grama. Srednje pečen tuna stek bez prisustva žive, bogat je izvor proteina i feritina. Kinoa je idealan gradivni materijal jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, dok edamame pasulj predstavlja savršen izvor vlakana. SIRO filozofija u ovom obroku znači: zaštiti svoju jetru i nahrani svoj mikrobiom.

Edukacija je jedan od važnih segmenata SIRO nutricionističkog iskustva. Šta to obuhvata i šta zapravo podrazumeva svestan odnosa prema ishrani?
U SIRO hotelu smo posvećeni edukaciji i podizanju svesti o zdravom načinu života, kao osnovi za prevenciju i tretman hroničnih bolesti, uključujući i gojaznost. U skladu s tim, sarađujemo sa privatnom školom Knightsbridge u Tivtu, gde organizujemo edukativne seminare koje vodim kao SIRO nutricionista, s ciljem da podstaknemo svest o važnosti pravilne ishrane i zdravih navika. Takođe, organizujemo kulinarske radionice za decu i odrasle, na kojima, sa našim šefom kuhinje Adnelom, na interaktivan način upoznajemo učesnike sa hranom — šta pojedine namirnice rade za naše telo, kako se pravilno pripremaju, i u kom obliku ih je najbolje koristiti za optimalno delovanje.

Od najmlađih do najstarijih, SIRO edukacija je osmišljena da inspiriše svesniji i zdraviji pristup svakodnevnom životu.
Postoji li neko zabluda u vezi sa zdravom ishranom koju često čujete, a koju pokušavate da razbijete kroz SIRO pristup?
U SIRO-u ne podržavamo dijete jer smatramo da su one u potpunoj suprotnosti sa zdravim stilom života. Ne podržavamo brojanje kalorija jer telo ne funkcioniše po principu „sagorevanja“, već metabolizacije nutrijenata. Takođe, izgladnjivanje nije rešenje. Naprotiv, ono narušava prirodnu ravnotežu organizma.
Dijete ne, harmonija da!
Naš pristup se temelji na balansiranoj ishrani, sa pravilnim odnosom mikro i makro nutrijenata, jer verujemo da je to ključ zdravlja i fizičkog izgleda. Zdrav čovek nema višak kilograma, niti mu je potrebna farmakoterapija da bi se nosio sa simptomima hroničnih oboljenja.
Kako bi trebalo da izgleda adekvatan, nutritivno bogat ali neopterećujuć, jelovnik tokom ovih letnjih dana?
Iako se trudimo da svakom pojedincu pristupimo na personalizovan način i prilagodimo savete njihovim specifičnim potrebama, jedan univerzalan savet koji često delimo glasi:
Doručkujte kao kralj ili kraljica, ručajte kao princ ili princeza, a večerajte kao siromah.Idealno bi bilo omogućiti organizmu najmanje 12 sati bez unosa hrane dnevno, posebno tokom noći, jer je tada intermittent fasting (povremeni post) najefikasniji. Iz tog razloga, preporučuje se da poslednji obrok bude najkasnije oko 18:00, a sledeći tek narednog jutra oko 6:00. Takođe, važno je prilagoditi unos ugljenih hidrata u skladu sa vašim nivoom fizičke aktivnosti i dnevnim potrebama. Povećajte unos vlaknastih namirnica – ne samo zbog bolje probave, već i zbog jačanja imuniteta i zaštite crevne flore od patogenih mikroorganizama. Zdravlje počinje iznutra, a male svakodnevne navike čine veliku razliku.
Foto: Promo