Ako ste ikada gledali kultnu seriju Sopranovi, onda znate da se pored mafijaških obračuna i porodičnih drama, u gotovo svakoj epizodi odvija i jedan gastronomski ritual – jelo. Mnogo jela.
Tony Soprano jede dok donosi odluke. Carmela kuva dok rešava porodične krize. Paulie priča o hrani više nego o biznisu. A gotovo svaka nedeljna večera kod Livia Soprano liči na raskošnu italijansku gozbu.
Dobra vest je: ne morate biti mafijaš da biste uživali u tim jelima. Dovoljno je malo ljubavi prema kuhinji i nekoliko pravih sastojaka. Ovo je naš izbor za ovu sedmicu. Prekopirajte, to i jeste namena!

Italijanske ćufte u paradajz sosu
Scene u kojima Tony umače hleb u sos su gotovo terapeutske.
Nema italijanskog porodičnog ručka bez dobrih ćufti. One u Sopranovima često su centralni deo večere. Prave se od mešanog mesa (junetina i svinjetina), sa sirom, belim lukom, peršunom i hlebom natopljenim mlekom. Krčkaju se u domaćem sosu od paradajza, a serviraju uz pastu ili uz parče svežeg hleba.
Napravite duplu turu i zamrznite ostatak, nikad se ne zna kada može da zatreba.
Tonyjeva omiljena uteha posle stresnog dana:
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa (junetina + svinjetina)
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 2 kašike parmezana
- Peršun, so, biber
- 500 ml paradajz sosa
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Pomešajte meso sa jajetom, prezlama, belim lukom, parmezanom i začinima. Oblikujte ćufte.
- Pržite ih na ulju dok ne dobiju boju, pa ih izvadite.
- U istu tavu sipajte paradajz sos, vratite ćufte i kuvajte još 20 minuta na tihoj vatri.
- Poslužite uz testeninu ili hleb za umakanje.

Ziti al forno – Pečeni ziti
Carmela Soprano bi bila ponosna.
Jedno od najpoznatijih jela iz serije. Pečeni ziti je klasično sicilijansko jelo koje Carmela često pravi kada treba da nahrani celu porodicu (ili ućutka Tonyja). Radi se o zapečenoj pasti sa sosom od paradajza, mlevenim mesom, mocarelom i rikotom. Tajna je u duplom sloju sira, da bi gornji deo bio hrskav, a unutrašnjost kremasta.
Klasik iz Carmeline kuhinje:
Sastojci:
- 400 g ziti ili penne paste
- 300 g mlevene junetine
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 500 ml paradajz sosa
- 200 g rikota sira
- 200 g rendane mocarele
- 50 g parmezana
- Maslinovo ulje, so, biber, origano
Priprema:
- Skuvajte pastu al dente.
- Na maslinovom ulju propržite luk, beli luk i meso. Dodajte paradajz sos i začine, kuvajte 15 minuta.
- U posudi pomešajte pastu, rikotu i polovinu sosa.
- Sipajte polovinu u tepsiju, dodajte mocarelu, pa ostatak. Prelijte ostatkom sosa i pospite parmezanom.
- Pecite 20 minuta na 200°C dok ne porumeni.
Savet: Nemojte koristiti obične špagete – ziti ili penne zadržaće sos mnogo bolje.

Ricotta torta: Slatki kraj mafijaške gozbe
Desert koji bi i Livia Soprano odobrila (možda).
Ova torta s rikota sirom, limunovom korom i prhkim testom podseća na laganiju verziju čizkejka. Pravi se lako, a ostavlja utisak kao da ste sate proveli u kuhinji. Poslužite je uz espreso, naravno.
Slatki završetak, jer Carmela nikad ne zaboravlja desert.
Sastojci:
- 250 g rikota sira
- 100 g šećera
- 2 jaja
- Rendana korica jednog limuna
- 1 kašika vanilin šećera
- Prhko testo (kupovno ili domaće)
Priprema:
- Umutite rikotu, šećer, jaja, limunovu koricu i vanilu.
- U okrugli kalup stavite testo i sipajte fil.
- Pecite 30–35 minuta na 180°C. Ohladite pre služenja.

Foto: Pinterest, IMDb