Brunch u piceriji Emma poštuje italijansku tradiciju, ali i beogradski apetit

Bez kompromisa u kvalitetu

autor Ivana Kordić
186

Beograd je grad koji voli dobar početak dana, ali i onaj lenji, produženi vikend-ritam u kojem se doručak ne žuri, kafa se pije gutljaj duže, a društvo oko stola deluje kao najbolji izgovor da ostanemo još malo (čitaj: do podneva). Zato posebno volimo kada se otvori mesto koje ne samo da razume tu beogradsku brunch estetiku i samo je dodatno unapredi.

Ovog puta, povod za našu malu redakcijsku gastro ekskurziju bio je novi dom picerije Emma, sada i na adresi Braće Jugovića 3, u srcu Dorćola. Picerija koja je već postala sinonim za dobru picu u Beogradu odlučila je da napravi korak dalje i ponudi nešto što Italijani tehnnički nemaju, ali bi, po našem mišljenju, definitivno trebalo da imaju: obilan, luksuzan, brunch.

WhatsApp Image 2025 11 25 at 11.33.11 1
WhatsApp Image 2025 11 25 at 11.33.11

“Ne pravimo tradicionalni italijanski doručak – pravimo bolji”

Iz kuhinje nam odmah priznaju ono što je pravi gastronomski dragulj: „Ne bismo bili iskreni kada bismo rekli da služimo autentičan italijanski doručak, jer Italijani zapravo ne doručkuju, oni pojedu kroasan uz jutarnju kafu i to je to. Naš doručak je obilan jer je namenjen lokalcima, ali sve pripremamo sa najboljim italijanskim namirnicama. To je naša filozofija koja je uvek win-win. Bez kompromisa u kvalitetu.“

I tu negde leži ključ Emmine nove adrese: brunch koji poštuje italijansku tradiciju, ali i beogradski apetit

WhatsApp Image 2025 11 26 at 10.36.56 1
Brunch
dadada 3

Šta smo probali?

Sve što može da stane u jednu savršeno osmišljenu, hedonističku nedelju. Beograd ima dosta brunch lokacija, ali malo koja uspe da postigne ono što je Emma sa Dorćola očigledno zacrtala, da iz svake porudžbine izvuče maksimalan užitak. Zato smo mi ozbiljno pristupili meniju.

Avocado Benedict

Poširana jaja na briošu, avokado koji se seče kao maslac i besprekoran holandez. Jelo koje je već postalo globalni brunch klasik, ali retko gde izvedeno ovako čisto i elegantno.

Toast Strapazzato

Domaći sourdough, tostiran na puteru (još jedna stvar koju Italijani ne rade, a možda bi trebalo), prekriven kajganom od tri jaja i sirom. Idealna kombinacija tekstura, meko, hrskavo, bogato, jednostavno, luksuzno.

Granola Emma

Pečena, mirisna, hrskava… sa grčkim jogurtom, bananom, medom i sezonskim voćem. Onaj tip doručka koji deluje „lagani“, a zapravo vas drži satima, dok ne odlučite da ipak naručite picu. (Jer ste u Emmi. Nije greh.)

Sendvič Mortadella

Jedno od jela koje se ne prepričava, nego se preporučuje u inbox prijateljima čim završite prvu polovinu.
Stracciatella. Mortadella. Krema od pistaća. Tri reči koje su se stopile u jedan od najuzbudljivijih sendviča u gradu.

Svi ovi tanjiri savršeno su se slagali sa mimozama koje su stigle uz obrok, kao i čašom penušavca, jer što da ne? Vikend je, dan je sunčan, a Dorćol nam se tog jutra činio lepši nego inače.

dada 11
dada 12

Enterijer koji vas nagovara da ostanete još pola sata

Emma na Dorćolu izgleda kao da je dizajnirana kroz filter „elegantan dan u Firenci“. Prostor je mirno osvetljen, pun nežnih i modernih detalja i beskrajno prijatan. Sve je tu: drvo, nežni tonovi, toplina, svetlost, zvuci jutarnjeg grada koji dopiru kroz prozore.

Nije to ona prenapadna estetika koja pokušava da bude Italija. To je prirodna, ležerna, ušuškana atmosfera koja vas navodi da se opustite. Mesto gde se ne jede brzo, gde se razgovor ne prekida, gde je sve dovoljno sporo da bude uživanje, a dovoljno živo da bude grad.

WhatsApp Image 2025 11 25 at 11.33.12
WhatsApp Image 2025 11 25 at 11.33.13 2

Beograd i Italija: Idealna brunch simbioza

Emma je oduvek važila za jedno od onih mesta gde se kvalitet sastojaka ne dovodi u pitanje. Sada, sa novim dorćolskim brunch konceptom, ta filozofija još više dolazi do izražaja.

Najbolja italijanska peciva, najfiniji sirevi, pažljivo birane mortadele, jaja, brioche, sourdough, sve je na nivou koji italijanska gastronomija zahteva, ali u porcijama koje Beograd iskreno voli da vidi na svom tanjiru.

To je formula koja nas je u potpunosti osvojila: italijanski kvalitet + dorćolski vibe. Ako mene pitate: Emma je upravo postala mesto gde vikend počinje, a može i da se završi.

dadada 4

Emma je novi obavezni check-in

Bilo da ste raspoloženi za spor jutarnji ritual, inspirativan razgovor sa prijateljima, brunch koji lako prerasta u ručak Emma, Braće Jugovića 3 je nova adresa koju treba upisati.

Mi smo krenuli iz redakcije na „zadatak“ da se upoznamo sa novim okruženjem, a završili tako što smo spontano druženje prebacili i na ostatak podneva. Što, realno, govori sve.

Vidimo se na mimozi.

Foto: Promo