Kraljica domaćinstva deli svoje savete, od cvetnih aranžmana do hrane. Hvatajte beleške…
Oduvek sam bila osoba za ljude. Obožavam da ugošćavam ljude, pravim večere, pozivam na pića i tako se družim sa porodicom i prijateljima. Ipak, u poslednje vreme, pronašla sam i zabavu i uživanje u tome da večeram sama sa sobom. Jednako sam očajna za društvenom interakcijom kao i svi ostali, jedva čekam da vidim sve koje volim, ali ima nešto posebno i u tome da se potrudiš oko nečega i samo zbog sebe. Kuvanje za jednu osobu je jednak self-care kao što je i pripremiti sebi toplu kupku. U udobnosti svog doma, počela sam da doživljavam solo večere gotovo oslobađajućim.
Bilo kakva pomisao na to da bi moglo biti deprimirajuće me je davno napustila. Umesto toga otkrila sam koliko je jednostavno uneti lepotu i radost u obične stvari. Jer, budimo realni, nemamo mnogo toga što nas uzbuđuje u ovom trenutku zar ne, i veoma je važno obične stvari učiniti posebnim. Najmanji trud može da od svakodnevnog napravi ceremonijalno. A to je čak i izlečujuće.
Govorim o tome da se obučete (u baš tu haljinu koju umirete da obučete mesecima… u kombinaciji sa papučama, idealno!), pustite muziku, i izvadite najbolji servis i pribor koji imate. Odaberite kuhinju za to veče i rekreirajte seting na kom bi pozavideli i dizajneri restorana. Ako kao ja volite dim sum zašto ne napravite i ne postavite u stimer od bambusa koji je i sjajna dekoracija na stolu. Pica za jednu osobu? Napravite pravu italijansku tratoriju sa kariranim stolnjakom, svećom, pamučnim salvetama. Sipati čašu vina i bockati masline dok spremate i sto i jelo je idealno da pripremite atmosferu i uđete u vajb.
Od cvetnog aranžmana do načina na koji presavijate salvete, dekoracija stola je jednako važna kao i sama hrana. Ja volim da koristim cveće da bih napravila adekvatnu dekoraciju- bacite pogled na najbolje lokalne cvećare. Nisam fan velikih buketa na stolu. Čine mi se nametljivim i over the top u svakom smislu. Mnogo radije biram jedan cvet u vintage vazi.
Moram takođe da napomenem i da sve ovo nije prazna priča i da zaista praktikujem šta propovedam. Prošle nedelje sam imala veče za sebe i pripremila sam kuvane školjke za jednu osobu. Predivno! Kada je moj muž, inače vegeterijanac, na poslu, ugrabim svaku priliku da napravim neko ukusno, jelo sa mesom. Ili ako me mrzi da previše petljam, napravim krompir u košuljici (ostavljen u kori), ubacim ga u rernu, a sa strane pripremim mnogo različitih nadeva i preliva, i aranžiram kao neki specijalitet ovenčan Michelin zvezdicama. Puter i začini su glavni sastojak za posledni touch ukrašavanja!
Ako vam ipak ovo ne zvuči privlačno, i želite neko društvo za Dan zaljubljenih, zašto ne biste organizovali virtuelni dejt sa prijateljem koji ne živi u vašem gradu, članom porodice, partnerom? Kao i večera za samog sebe, zahteva malo više truda ali se isplati. Znam da mnogi pate od Zoom premora, ali obećavam vam “O, wow, to me je baš obradovalo!” poruka posle će sigurno stići. A već samo to je vredno svakog truda.